Vlakke collectoren: opbouw, werking en voordelen

De collector is het meest zichtbare onderdeel van een zonnepaneel. Naast buiscollectoren heeft Viessmann ook vlakke collectoren voor woningen, bedrijfs- en overheidsgebouwen. Beide versies zijn vergelijkbaar, in die zin dat ze de gratis en alomtegenwoordige energie van de zon gebruiken voor verwarming en warmwaterproductie.
Ze zijn ook gemaakt van corrosie- en uv-bestendige materialen. Design en werkingsprincipe, daarin ligt het verschil bij zonnecollectoren. We vertellen je wat de vlakke collectoren Vitosol van Viessmann zo bijzonder maakt.

Vlakke collectoren van Viessmann

Design en werking van onze vlakke collectoren

Krachtige vlakke collectoren zijn een goede aanvulling op elk verwarmingssysteem. Deze collectoren bestaan uit een absorber en een behuizing met afdekplaat. Het verschil zit 'm in de details: de behuizing van een vlakke collector van Viessmann bestaat uit een perimetrisch gebogen aluminium frame. Bij het model Vitosol 200-FM kan je dit aanpassen en in een RAL-kleur laten schilderen. Het frame is standaard donkerblauw. De naadloze zijvlakken houden de collector stevig op zijn plaats voor een maximale stabiliteit.

De afdekplaat, gemaakt van speciaal glas, is zeer transparant zodat er heel veel zonlicht kan doorstromen. Bovendien hebben de vlakke collectoren Vitosol een ondoordringbaar en corrosiebestendig achterpaneel en een zeer efficiënte thermische isolatie. De kern van de collector is de absorber: een kronkelende buis waar een warmtegeleidende vloeistof door stroomt. Daarboven bevindt zich de absorberplaat met de ThermProtect-coating.

Hoe wordt zonlicht omgezet in warmte?

De werking van een vlakke collector is gebaseerd op een circuit. Als het zonlicht op het oppervlak van de vlakke collectoren valt, wordt de warmtegeleidende vloeistof in de buizen opgewarmd. De warmtegeleidende vloeistof voert de warmte dan naar een warmwaterboiler of een buffervat. Dan begint de cyclus opnieuw.

Op heel zonnige dagen kunnen de vlakke collectoren heel veel energie absorberen en die tijdelijk opslaan in een batterij. Als die energie een tijdje niet gebruikt wordt, kunnen de collectoren oververhit raken. Dat komt omdat de batterij geen energie meer kan absorberen. Een intelligente absorberlaag beschermt vlakke collectoren van Viessmann tegen oververhitting.

Het verschil tussen standaardabsorbers en schakelabsorbers

De gepatenteerde ThermProtect-technologie van Viessmann zorgt ervoor dat de collector vanaf een bepaalde temperatuur geen warmte meer absorbeert als de zonneboiler volledig opgewarmd is. Als de schakeltemperatuur overschreden wordt, verandert de kristallijne structuur van de absorberlaag zodat de warmtestraling veelvuldig toeneemt en het vermogen van de collector daalt. Zo daalt de stagnatietemperatuur aanzienlijk en wordt er geen stoom gevormd. Als de temperatuur van de collector opnieuw daalt, neemt de kristalstructuur opnieuw zijn oorspronkelijke vorm aan. De zonnestroom kan dan opnieuw geabsorbeerd worden. De structuur van het kristallijne oppervlak kan oneindig vaak hersteld worden en is dus volledig omkeerbaar. Collectoren met ThermProtect hebben ook een groter oppervlak dan conventionele vlakke collectoren.

Voordelen

Dit zijn, kort samengevat, de kenmerken van de efficiënte vlakke collectoren Vitosol 200-FM en Vitosol 100-FM van Viessmann:

ThermProtect beschermt tegen oververhitting bij een hoge buitentemperatuur en een lage warmteverspreiding.
Hoge dekking
Geschikt als back-up voor de centrale verwarming en de warmwaterproductie
Zeer lekbestendig dankzij het perimetrisch gebogen frame met glazen steunstrip
Snelle en eenvoudige installatie dankzij roestvrijstalen gegolfde snelkoppelingen
Geschikt voor diverse installaties: op het dak, op een plat dak, in het dak of tegen de gevel
Horizontale of verticale installatie
Aantrekkelijk design, het model Vitosol 200-FM kan geschilderd worden in een RAL-kleur naar keuze
UV- en corrosie-bestendige materialen voor alle onderdelen

Assortiment vlakke collectoren

Vlakke collectoren van Viessmann kunnen op tal van manieren geïnstalleerd worden. Zowel horizontaal als verticaal. Ook schuine daken zijn geen probleem. Als je van plan bent om je ketel te vervangen, dan is een combinatie van twee vlakke collectoren en een zonneboiler vaak de ideale oplossing.