Warmtepomp in split-uitvoering - ideaal voor nieuwbouw en renovatie

Warmtepompen in split-uitvoering Vitocal 200-S

Twee dingen waarmee je zeker rekening moet houden bij de keuze van een lucht/water-warmtepomp: hoeveel plaats die inneemt en hoeveel lawaai die maakt. Een warmtepomp in split-uitvoering is een verwarmingssysteem dat oog heeft voor beide factoren en daar ook nog eens een perfecte oplossing voor heeft.

Ontwerp en werkwijze van een warmtepomp in split-uitvoering

Een warmtepomp in split-uitvoering bestaat uit een binnen- en een buitenunit en alle onderdelen die lawaai maken bevinden zich in de buitenunit: de ventilator, de verdamper en de compressor.

De binnenunit is dan ook heel compact en vindt overal in huis een plaatsje. Alleen de condensor, de circulatiepomp en de controle- en veiligheidstechnologie bevinden zich binnen in huis. De pomp is fluisterstil en dat is niet alleen te danken aan de split-uitvoering, maar ook aan de op elkaar afgestemde onderdelen en het zorgvuldig uitgetekende, geluiddempende design.

Het proces van warmteopwekking kan eindeloos herhaald worden

Als de pomp in werking schiet, zuigt de ventilator in de buitenunit buitenlucht aan en voert die naar de verdamper (warmtewisselaar). Er stroomt een koelvloeistof door de verdamper die opwarmt bij lage temperatuur. De fysieke toestand van de koelvloeistof verandert en die stroomt dan als warme stoom naar de door elektriciteit aangedreven compressor. Die drukt de stoom samen en verhoogt de temperatuur zo tot het gevraagde niveau.

De warme stoom wordt via dunne koelleidingen naar de condensor gevoerd, die zich in de binnenunit bevindt. Daar geeft de warme stoom zijn thermische energie af aan het verwarmingssysteem en koelt dan langzaam af. Omdat de vloeistof nog altijd onder druk staat, stroomt die eerst door een expansievat en neemt dan opnieuw zijn oorspronkelijk vorm aan. Zodra die stap afgerond is, kan het hele proces opnieuw beginnen.

Schema van een warmtepomp in split-uitvoering

Typisch voor warmtepompen in split-uitvoering zijn de afzonderlijke fluisterstille binnenunit en de luchtaanzuigende buitenunit.

Warmte uit lucht

[1] De lucht/water-warmtepomp in split-uitvoering Vitocal, binnenunit
[2] De lucht/water warmtepomp in split-uitvoering Vitocal, buitenunit
[3] warmwaterboiler

Voordelen van een warmtepomp in split-uitvoering

Het grootste voordeel van een warmtepomp in split-uitvoering van Viessmann is de fluisterstille werking. De pomp is zo ontworpen en gebouwd dat lage tonen die als storend worden ervaren omgezet worden in een hogere frequentie. Daarnaast zijn alle warmtepompen in split-uitvoering van Viessmann ook uitgerust met een nachtstand waarbij het geluidsniveau nog lager ligt. Deze pompen kunnen dus probleemloos geïnstalleerd worden op plaatsen waar heel strikte regels gelden op het vlak van geluid, zoals in rijtjeshuizen of kuuroorden.

Ook voor koeling en verwarming

Naast de beperkte afmetingen van de binnenunit en de fluisterstille werking, hebben warmtepompen in split-uitvoering nog een voordeel: een omkeerbare werking. Zo kan je de temperatuur in huis tijdens die warme zomermaanden binnen de perken houden dankzij convectoren of systemen voor oppervlaktekoeling. Ze hebben ook een flexibel design en kunnen dus uitgebreid worden. Dit systeem biedt je dus ook de mogelijkheid om bijkomende warmtepompen te installeren als je behoefte aan verwarming of koeling toeneemt. Nog enkele voordelen van warmtepompen in split-uitvoering:

  • Lage werkingskost door hoge efficiëntie over de hele lijn
  • Gebruiksvriendelijke bediening Vitotronic met duidelijke tekst en grafisch scherm
  • Compatibel met zonnepanelen
  • Heel gebruiksvriendelijk dankzij de afstandsbediening via de ViCare app en smartphone/tablet
  • Eventuele subsidies

Als systeem voor verwarming of als systeem voor verwarming en koeling, een lucht/water-warmtepomp in split-uitvoering van Viessmann is de ideale keuze voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. Je hoeft geen dure stopcontacten te plaatsen of buizen laten leggen.

Let op: alleen een erkend koelspecialist mag beide units installeren in een afgesloten koelkringloop. Bovendien moet je de koelkringloop van grotere systemen jaarlijks laten controleren op lekken door een koelspecialist.

Gamma warmtepompen in split-uitvoering

Als systeem voor verwarming of als systeem voor verwarming en koeling, deze toestellen zijn de ideale keuze voor nieuwbouw- en renovatieprojecten.