Vitosol 100-F – krachtige vlakke collector met ThermProtect wisselende absorbercoating

De krachtige, met aluminiumkleurig frame verkrijgbare vlakke collector Vitosol 100-FM is de perfecte aanvulling op iedere verwarmingsinstallatie. Met een absorberoppervlakte van 2,3 m² kunnen de zonnecollectoren aan iedere energiebehoefte worden aangepast.

Ze nemen jaarlijks gemiddeld tot 60 procent van de voor de sanitair waterverwarming benodigde energie voor hun rekening en dragen ook bij aan de verwarmingsondersteuning. En in combinatie met een condensatieketel kan dankzij de gratis zonne-energie zelfs meer dan een derde van de totale jaarenergie voor verwarming en warm water worden bespaard.
 

De voordelen op een rij

  • Geen oververhitting en stoomvorming bij geringe warmteopname
  • Hogere zonnedekking voor verwarmingsondersteuning en sanitair waterverwarming
  • Universeel geschikt voor montage op (platte) daken, in daken en aan gevels
  • Krachtige vlakke collector met ThermProtect wisselende absorbercoating
  • Horizontale en verticale montage mogelijk

ThermProtect verhindert oververhitting

De collectoren worden via een slimme absorbercoating tegen oververhitting beschermd. ThermProtect, de door Viessmann gepatenteerde techniek, zorgt ervoor dat de zonnecollectoren uitschakelen zodra een bepaalde temperatuur wordt bereikt. Bij een temperatuur van meer dan ca. 75 °C verandert de kristallijne structuur van de absorbercoating, waarna de warmtestraling veelvuldig toeneemt en het rendement van de collector vermindert. Daardoor vermindert de maximale temperatuur in de collector aanzienlijk en wordt de vorming van stoom in het zonnecircuit voorkomen.

Zodra de temperatuur in de collector daalt, keert de kristallijne structuur terug naar de originele toestand. Waarna opnieuw meer dan 95 procent van de inkomende zonne-energie wordt opgenomen en omgezet in warmte. Alleen de resterende vijf procent wordt gereflecteerd. De verandering van de kristallijne structuur kan een onbeperkt aantal keer worden geactiveerd, dus deze functie is altijd beschikbaar.


Duurzame afdichting en goede isolatie

Het rondom gebogen aluminiumframe en de naadloos uitgevoerde glasplaatafdichting garanderen een langdurige dichtheid en hoge stabiliteit van de collector. De achterwand is doordrukbestendig en corrosievast. Een bijzonder efficiënte isolatie vermindert het warmteverlies, vooral in het tussenseizoen en in de winter.


Eenvoudige montage

De collector is bijzonder montagevriendelijk. De geïntegreerde aanvoer- en retourbuizen maken een betrouwbare montage mogelijk, ook bij grotere collectorvelden, door middel van de flexibele insteekverbindingen met roestvaststalen geribde buizen. Maximaal twaalf zonnecollectoren kunnen eenvoudig met elkaar worden verbonden. De vlakke collectoren zijn universeel geschikt voor montage op het dak, voor integratie in het dak en voor vrijstaande montage, bijvoorbeeld op platte daken. Het montagevriendelijke bevestigingssysteem van Viessmann bestaat uit statisch geteste en corrosiebestendige onderdelen van roestvast staal en aluminium.