Jan Hoogmartens en Frank Geeraert

Hoe kan ik energieneutraal verwarmen?

Volledig energieneutraal verwarmen en koelen kàn, door het in de praktijk brengen van een aantal eenvoudige basisprincipes. Gratis energie van de zon is de basis voor de technieken die daarbij komen kijken.

(Image: ©Tamara B/Shutterstock.com)

Toppunt van energie-efficiëntie

Heeft u al gehoord van een nul-energiewoning? Zo’n huis is volledig energieneutraal op het vlak van verwarming en koeling. Met andere woorden: het toppunt van energie-efficiëntie.
Om dit in de praktijk te brengen: bouw of renoveer volgens de principes van de ‘trias energetica’. Dit concept bestaat al jaren, maar het is nog altijd even doeltreffend.

  1. Beperk uw energiebehoefte tot een minimum
  2. Gebruik zo veel mogelijk hernieuwbare, zelf opgewekte energie
  3. Gebruik eventuele fossiele energie zo efficiënt mogelijk

Verbruik beperken

Energieneutraal wonen kan alleen als u de energievraag van uw woning tot een minimum beperkt. Een paar cruciale aandachtspunten:

  • Bouw compact, zonder complexe vormen, hoeken of oversteken
  • Isoleer zo goed mogelijk
  • Werk de bouwschil zo luchtdicht mogelijk af
  • Denk goed na over de oriëntatie van glasoppervlaktes

Duurzame energiebronnen

Pas als uw behoefte aan verwarming en koeling tot een minimum is teruggebracht, kan u nadenken over duurzame technieken waarmee u zelf energie opwekt

Door zonnepanelen en zonnecollectoren verstandig te combineren, kunt u uw volledige energievraag dekken.

Duurzame verwarmingstechnologie

Een laatste stap op weg naar volledige energieneutraliteit is het kiezen van een duurzaam verwarmingssysteem. Hier vormt de warmtepomp (die warmte onttrekt uit de bodem of uit de lucht) de meest toekomstgerichte oplossingen.

Tip voor wie energieneutraal bouwt: het komt erop aan om de elektriciteit die u nodig heeft voor de warmtepomp volledig op te wekken met uw zonnepanelen.

Ontdek de warmtepompen en zonne-oplossingen van Viessmann. Neem contact op met een Viessmann Service Partner voor gratis advies ter plaatse en een vrijblijvende offerte.