Philip Lebesque

Hoe verbruik ik stroom uit zonnepanelen zoveel mogelijk zelf?

Zonnepanelen blijven een nuttige en financieel interessante investering. Het wegvallen van een aantal subsidies en nieuwe regelgeving sporen aan om de geproduceerde zonne-energie onmiddellijk zelf te verbruiken. Op die manier wordt het distributienet minder belast en blijft je elektriciteitsfactuur laag. Het gemiddelde eigenverbruik in een gezinswoning met zonnepanelen bedraagt 30%. Het eigenverbruik verhogen tot wel 70%, kan door meer te verbruiken overdag, met domotica, door warm water op te slaan of met een thuisbatterij.

(Image: ©MintImages/Shutterstock.com)

Verbruik meer overdag

In tegenstelling tot vroeger zet je als eigenaar van een PV-installatie je grote verbruikers beter overdag aan. Op dat moment kan je de elektriciteit die je zonnepanelen produceren, meteen zelf gratis gebruiken, eerder dan er ‘s avond geld voor te betalen. Het gaat onder meer om je wasmachine, vaatwasser, droogkast, elektrische boiler en het laden van de batterij van een hybride of elektrische wagen.

Domotica of een energiebeheersysteem

Een domoticasysteem, huisautomatisering of een energiebeheersysteem kunnen helpen om je geproduceerde energie meer efficiënt in te zetten. Zo’n systeem kan eenvoudig met een timer werken, maar kan ook registreren wanneer je zonnepanelen een overschot aan stroom produceren. Op dat moment schakelen ze bepaalde grote verbruikers in. Bij sommige systemen kan je zelfs prioriteit toekennen aan bijvoorbeeld je wasmachine, vaatwasser of laadpaal. Jij stopt ’s ochtends de vaat en de was in de machine, en het domoticasysteem zorgt ervoor dat alles proper is wanneer je ’s avonds thuiskomt.

Zonne-energie omzetten in warm water

Een warmtepomp en een warmtepompboiler werken op elektriciteit. Ook een traditionele elektrische boiler is inzetbaar, al is die veel minder efficiënt. Deze toestellen helpen om te vermijden dat zelf geproduceerde zonnestroom verloren gaat: met een timer of een slimme sturing wordt overtollige zonnestroom gebruikt voor het gratis opwarmen van warm water in een warmwatervat of een buffervat. Dit gratis warm water kan dan later op de dag gebruikt worden voor (vloer)verwarming of voor bad en douche.

Thuisbatterij

Ook een thuisbatterij kan uitkomst bieden. Die slaat immers de opgewekte stroom lokaal op, zodat je hem achteraf niet terug hoeft te ‘kopen’. Thuisbatterijen zijn betaalbaar aan het worden en in volle opmars. Daarbij geeft de Vlaamse overheid nog tot eind 2021 een premie: 35% van de investeringskost met een maximum van €3250. In Wallonië komt mogelijk een ook een subsidie voor systemen die helpen om de zelfconsumptie te optimaliseren, zoals een thuisbatterij en domotica (40% van het projectbedrag met een maximum van €400). In Brussel zijn er geen dergelijke premies voorzien.

Met deze adviezen haal je het maximum uit je zonnepanelen, waardoor je je investering sneller terugverdient.