Drie redenen waarom warmtepompen steeds populairder worden

De populariteit van warmtepompen stijgt. 3.700 Vlamingen plaatsten er vorig jaar één in hun woning, een kwart meer dan het jaar ervoor. Vlaanderen telt nu in totaal 20.882 geïnstalleerde warmtepompen. Er zijn drie redenen voor die toename: de algemene voordelen van de technologie op lange termijn, het verplichte aandeel hernieuwbare energie in nieuwbouwwoningen en de gestegen premies voor de installatie van een warmtepomp.  

Viessmann gamma warmtepompen

1. Het voordeel van een warmtepomp

Warmtepompen zetten de natuurlijke warmte uit de grond, de lucht of het water om in warmte voor ruimte- of vloerverwarming, of verwarming van het sanitair warm water. Ze doen dat erg efficiënt, want 80 procent van de energie die ze leveren komt uit de omgeving en is dus gratis en CO₂-vrij. Alleen het pompmechanisme heeft nog aansturing nodig, wat kan met gas of elektriciteit. Wie een warmtepomp combineert met zonne-energie, zit echter ook op dat vlak gebeiteld. Resultaat: comfortabele centrale verwarming, helemaal gratis.

2. Verplicht aandeel hernieuwbare energie

Zulke ingrepen wil de Vlaamse Overheid dan ook verder stimuleren, enerzijds via een verplichting voor nieuwbouwwoningen, anderzijds via premies die de rendabiliteit van je installatie doen stijgen. Zo kiest ongeveer 20 procent van de bouwers bij nieuwe projecten voor een warmtepomp om het verplicht aandeel hernieuwbare energie te behalen. Als je een warmtepomp plaatst met een seizoensprestatiefactor (de verhouding op jaarbasis tussen de warmte die een warmtepomp jaarlijks afgeeft en de elektriciteit die daarvoor nodig is) van minstens 4, haal je immers meteen de voorwaarde van hernieuwbare energie. Combineer je de warmtepomp met een PV-installatie, vervalt de eis van de seizoensprestatiefactor 4.

Ze moet dan wel minstens 85 procent van de warmtevraag van je woning dekken. Je bereikt ook erg makkelijk de E-peilnormen voor nieuwbouw, die tegen 2020 stelselmatig strenger worden – tot E30.  

Hernieuwbare energie
Premies warmtepompen

3. Meer en hogere premies

Door die verplichtingen verbaast het niet dat warmtepompen vorig jaar vooral gewild waren in nieuwbouwprojecten. Bij renovaties liep de populariteit van warmtepompen zelfs lichtjes terug. Daarom trok minister van Energie Bart Tommelein sinds 1 januari 2017 de bestaande premie op. Wie investeert, krijgt 4.000 euro terugbetaald voor een geothermische warmtepomp, 1.500 euro voor een lucht/water-warmtepomp, 800 euro voor een hybride lucht/water-warmtepomp en 300 euro voor een lucht/lucht-warmtepomp, telkens met een maximum van 40% van het factuurbedrag.

De premie kan worden verdubbeld als de warmtepomp een elektrische verwarming vervangt of als ze wordt geplaatst in een gebied waar er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.

Pas op: wie zo’n premie wil, moet rekening houden met enkele voorwaarden. Dit zijn
de belangrijkste:

 • Een aannemer moet je warmtepomp plaatsen en factureren. Vanaf 1 juli 2017 moet dat een installateur met een certificaat van bekwaamheid zijn. Gebeurt dat niet, dan moet een gecertificeerde keuringsinstantie de installatie controleren.
 • Je woning is uiterlijk op 31 december 2013 aangesloten op het elektriciteitsnet. Het gaat immers om een renovatiepremie.
 • De premie geldt enkel voor een nieuwe elektrische warmtepomp of gaswarmtepomp.
 • De warmtepomp moet een energielabel hebben van minstens:
      - voor een geothermische warmtepomp: A++
      - voor een lucht-waterwarmtepomp, een hybride lucht-waterwarmtepomp, een lucht-luchtwarmtepomp: A+
  De warmtepompen van Viessmann voldoen aan deze voorwaarde.
 • De warmtepomp moet gebruikt worden voor verwarming van een ruimte. Sanitair warm water verwarmen mag, maar is niet verplicht. De premie geldt dus niet voor een warmtepompboiler, omdat zo'n boiler alleen dient om sanitair water te verwarmen.
 • De warmtepomp mag niet gebruikt worden voor actieve koeling (koude uit de
  omgeving halen om de binnentemperatuur in de zomer te laten dalen.)

4. Bonus voor totaalrenovaties

De plaatsing van een warmtepomp maakt ook deel uit van de zeven mogelijke maatregelen die recht geven op de nieuwe totaalrenovatiebonus van de Vlaamse overheid. Die krijg je als je binnen vijf jaar drie of meer van die maatregelen – zoals ook dakisolatie of zonnepanelen – neemt. Het bedrag stijgt naarmate je meer investeringen doet, en begint bij 1.250 euro voor drie investeringen.

Via de netwerkbeheerder – Eandis of Infrax – zal je ook een beroep kunnen doen op een BENOvatiecoach als je samen met negen andere gezinnen uit je gemeente collectief een warmtepomp plaatst.

Foerderung-Heizung.jpg