Modulerende warmtepompen regelen zelf hun energieverbruik

Wie een nieuwbouwwoning bouwt, is verplicht om zijn energievoorziening tenminste deels met hernieuwbare energie op te wekken. Zonnepanelen zijn na een korte dip helemaal terug, maar ook warmtepompen worden steeds populairder. Van warmtepompen wordt echter vaak beweert dat ze veel elektriciteit verbruiken met nog steeds hoge energiefacturen als gevolg. Modulerende warmtepompen bieden een efficiënt en energiezuinig antwoord op dit vooroordeel.

1COL_annemie-de-kooning.jpg
Auteur

Annemie De Kooning

Waermepumpe-Vitocal-300-A.jpg

Hoe werkt een modulerende warmtepomp?

Een modulerende warmtepomp zal zichzelf uitschakelen (of op een lager vermogen werken) wanneer de gewenste kamertemperatuur bereikt is. Op deze manier is het energieverbruik van zo’n warmtepomp aanzienlijk lager. Er gaat namelijk geen overbodige energie verloren, de pomp draait enkel wanneer nodig.

Bij bodem-water-warmtepompen betekent dat bovendien dat de bodem niet zo snel zal afkoelen aangezien er minder warmte aan onttrokken zal worden. Er blijft meer warmte beschikbaar, waardoor de compressor in de warmtepomp minder energie verbruikt.

Het rendement van de warmtepomp – d.i. de COP-factor – zal hoger zijn wanneer de warmtepomp bij deze kleinere temperatuursverschillen kan werken.

Kies de juiste warmtepomp voor een gunstig EPB

‘Moduleerbaarheid’ komt in een EPB-studie pas ter sprake wanneer een warmteopwekker ingezet wordt in combinatie met een 2e toestel, bijvoorbeeld een gascondensatieketel of elektrische weerstand. In EPB-termen heet zo’n 2e toestel de “niet-preferente opwekker”. Wanneer de preferente opwekker, d.i. de warmtepomp in dit geval, voldoende moduleerbaar is, zal zijn aandeel in het totaalrendement aanzienlijk groot zijn. Aangezien het opwekkingsrendement van een warmtepomp altijd veel groter is dan dat van de 2e opwekker, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze warmtepomp van het modulerende type is.

Waermepumpen.jpg
Waermepumpe-kuehlen.jpg

Met Viessmann warmtepompen zit je goed

Viessmann zit met z’n warmtepompgamma over de hele lijn goed voor EPB. Als een Viessmann-warmtepomp gecombineerd wordt met een 2e opwekker, zal het hoge rendement van de warmtepomp steeds primeren in het totaalrendement.

De bodem/water-warmtepompen van Viessmann staan in voor verwarming zonder bijstand van een 2e opwekker. Moest dat toch gebeuren, is de impact op de EPB-studie nog steeds niet negatief, aangezien de EPB-rekenmethode deze verwarmingssystemen, aangesloten op vloerverwarming, steeds als modulerende systemen beschouwt. Hetzelfde geldt voor de water-water-warmtepompen.

Bij lucht/water-warmtepompen wordt geen rekening gehouden met de moduleerbaarheid om het totaalrendement te bepalen.

Kortom: met Viessmann-producten zit je E-peil veilig.