Drie vragen over de slimme meter

Nog even en het is zover: de slimme meters komen eraan. De Europese Unie wil dat tegen 2020 80 procent van de huishoudens beschikt over zo’n intelligente elektriciteitsteller. Vlaanderen start vanaf 2019 al met de plaatsing en ook de andere gewesten zullen volgen. Maar wat betekent dat voor u als stroomverbruiker?  

1. Wat is een slimme meter?

Bij uw vroegere, klassieke meter(s) draaide het telwerk terug als u zelf stroom produceerde en de niet-verbruikte elektriciteit in het distributienetwerk injecteerde. Bij de slimme meters staat het verbruik op een elektronisch schermpje. Dat biedt meteen drie voordelen:

 • Reële verbruik
  U kan dankzij de meter uw reële verbruik onmiddellijk checken en indien nodig aanpassingen doen om minder elektriciteit te verbruiken.
 • Meteropname
  Uw distributienetbeheerder hoeft geen controleur meer langs te  sturen voor de meteropname, maar kan uw stroomverbruik vanop afstand meten.
 • Slimme tarieven
  Er komt onder de noemer Internet of Things (IoT) een vloedgolf aan slimme huishoudtoestellen op ons af. Dankzij de slimme meter benut u de mogelijkheden van deze apparaten optimaal.

Een voorbeeld: vandaag draait uw wasmachine het goedkoopst op nachttarief. In de toekomst bepaalt uw slimme meter zelf wanneer u het best de was doet. Is er veel energieaanbod op het net (bijvoorbeeld op een zonnige zomerdag met veel wind), dan kan de slimme meter automatisch de slimme wasmachine aanschakelen. Zo profiteert u van de laagste elektriciteitstarieven én helpt u het stroomnet te ontlasten.

Karriere-Portal.gif
Auteur

Viessmann


2. Bent u er klaar voor?

Het belangrijkste verschil met de bestaande elektriciteitsmeter is dat uw stroomteller in de toekomst niet meer terugdraait. Maar wat dan met uw PV-panelen? Doen de slimme meters uw rendement smelten? Absoluut niet!

Compensatiemaatregelen

De verschillende overheden in ons land hebben al aangegeven dat zonnepaneleneigenaars zich geen zorgen hoeven te maken. Brussel en Wallonië hebben nog geen concrete voorstellen gedaan, maar de Vlaamse overheid is alvast duidelijk: wie zonnepanelen plaatst voor eind 2020, behoudt nog minstens vijftien jaar het voordeel van de terugdraaiende teller. Vanaf 2021 komt er een compensatiemaatregel.

Batterijen en warmtepompen

Slimme meters vragen om slimme oplossingen aan de vraagzijde. Wist u dat u vandaag amper 30 procent van de opgewekte elektriciteit onmiddellijk zelf gebruikt? Alle overige energie gaat naar het stroomnet en dat wordt in de toekomst een dure zaak omdat u vooral ’s morgens en ’s avonds veel verbruikt, op het moment dat de slimme tarieven het hoogst zullen zijn.

Daarom zit er maar één ding op: uw autoconsumptie verhogen. Dat wil zeggen dat u de door uw zonnepanelen opgewekte stroom zo veel mogelijk zelf gebruikt. Dat kan op twee manieren:

 • Verbruikers slim aansturen: zodat u zo veel mogelijk stroom verbruikt op het moment dat uw PV-installatie het meest opbrengt. Ook een warmtepomp (voor verwarming en/of koeling) kan hierbij helpen.
 • Zonnebatterij installeren: zo profiteert u maximaal van uw eigen zonnestroom, kunt u eventuele periodes van stroomuitval overbruggen en helpt u de druk op het stroomnet verminderen.

Door deze twee methodes te combineren (verbruikers slim aansturen en een batterij installeren voor de opslag van zonnestroom) stijgt uw autoconsumptie van 30 naar 66 procent!

Viessmann zonnepanelen

heizkoerper.jpg

3. Hoe kan Viessmann u helpen?

Batterijspecialist Viessmann is dé specialist in batterijopslag, zodat u uw eigen zonne-energie maximaal benut.

Aangepaste omvormers

Viessmann gebruikt voor zijn PV-installaties slimme omvormers. Deze zetten de opgewekte gelijkstroom niet alleen om naar bruikbare wisselstroom, maar sturen ook uw verbruikers intelligent aan, in functie van het aanbod aan zonnestroom en de huidige nettarieven.

Slimme warmtepompen

Waarom wachten op morgen als u vandaag al kan besparen met een warmtepomp? Alle Viessmann-warmtepompen zijn smart grid-ready, zodat ze slim aangestuurd kunnen worden.

Conclusie

De slimme meter komt eraan, dat is een feit. Maar u hoeft zich absoluut geen zorgen te maken, ook dat is een feit. Want met Viessmann bent u vandaag al klaar voor de energiemarkt van de toekomst. Dankzij slimme warmtepompen, intelligente omvormers en als kers op de taart: hyperefficiënte zonnebatterijen!

Heeft u vragen? Neem contact met ons op!