Vitoplanar elektrische verwarming

Bijna geen enkel ander verwarmingssysteem is zo geschikt voor de decentrale verwarming van woonruimtes als een elektrisch verwarmingssysteem. Of het nu gaat om een direct verwarmingssysteem zoals een snelkachel of een stralingsverwarmingssysteem zoals een infraroodradiator: een elektrisch verwarmingssysteem kan bijna overal worden geïnstalleerd als aanvulling op een bestaand verwarmingssysteem. Omdat elektrische radiatoren verkrijgbaar zijn in tal van uitvoerbereiken, -vormen en -kleuren. Bovendien kunnen ze zeer snel in gebruik worden genomen, zijn ze eenvoudig te installeren en vereisen ze geen tijdrovende en dure planning.

Hoe werkt elektrische verwarming

Warmte uit elektriciteit wordt opgewekt wanneer elektrische stroom door een weerstandsgeleider stroomt (het bestanddeel van de weerstandsverwarming wordt ook wel een verwarmingsgeleider of verwarmingsweerstand genoemd), zodat de geleider opwarmt. De term "weerstandsverwarming" verwijst naar elektrische verwarming. Ze verwarmen het gebouw met elektriciteit. Extra energiebronnen zijn niet nodig. In combinatie met fotovoltaïsche panelen is dit type verwarming milieuvriendelijk.

Directe verwarmingstoestellen geven de warmte direct aan de ruimte af

Elektrische verwarmingstoestellen zoals ventilatorkachels, stralingsverwarmingstoestellen, wandconvectoren en infraroodverwarmingstoestellen behoren tot de categorie van de directe verwarming. Zoals de naam al doet vermoeden, stoten deze apparaten de opgewekte thermische energie rechtstreeks in de ruimte uit. Maar ook hier is er een verschil: een ventilatorkachel werkt bijvoorbeeld als een haardroger en gebruikt de lucht als warmteoverdrachtsmedium.

De warmteoverdracht met infraroodverwarming is heel anders. Het verwarmt niet in de eerste plaats de lucht, maar zichzelf en de omliggende objecten. Deze laatsten geven de thermische energie vervolgens in de vorm van straling door aan de ruimte. Stralingswarmte wordt door veel mensen als prettig ervaren omdat het erg aanvoelt als zonnestraling.

De foto toont een moderne ruimte met een wandconvector als elektrische verwarming

Convectoren slaan de warmte over een langere periode op

Verwarming met elektriciteit is ook mogelijk vanuit opgeslagen energie. Het opslagmedium wordt eerst met behulp van elektriciteit verwarmd en vervolgens de hele dag door in de installatieruimte verdeeld. In tegenstelling tot een directe verwarming, straalt zo'n verwarmingssysteem nog steeds warmte uit, zelfs wanneer het niet meer met elektriciteit is opgeladen.

Elektrische verwarming voor wandmontage

Directe verwarmingstoestellen zoals Viessmann infraroodverwarmingstoestellen en wandconvectoren kunnen snel en eenvoudig overal worden bevestigd. Ze zijn net zo geschikt voor de badkamer als voor minder gebruikte ruimtes, zoals garages of serres. Dankzij hun kleine inbouwdiepte en grote vermogensniveau's blijven ze altijd discreet.

Gespiegelde elektrische verwarmingstoestellen (infraroodpanelen) hebben een bijzonder kenmerk. Hun oppervlak van gepolijst glas is niet alleen een lust voor het oog: net als bij een gewone spiegel, zorgen dergelijke elektrische radiatoren er ook voor dat de kamer groter lijkt.

Een moderne keuken met laminaat kan ook worden voorzien van elektrische verwarming

Elektrische verwarmingstoestellen voor vloerinstallatie

Een elektrische verwarming hoeft niet noodzakelijkerwijs aan de muur te worden gemonteerd. De decentrale en centrale verwarming van de ruimtes kan ook van onderaf worden gerealiseerd - zelfs onzichtbaar. Dit wordt mogelijk gemaakt door elektrische verwarmingsmatten die geschikt zijn voor parket/laminaatvloeren en keramische tegels. De verwarmingsmatten van Viessmann worden gekenmerkt door een totale hoogte van slechts 1,3 millimeter (Vitoplanar EF3) en kunnen gemakkelijk onder de vloerbedekking worden gelegd. Als bijvoorbeeld bij een moderniseringsproject de dekvloer niet wordt vervangen, zijn dergelijke matten de ideale oplossing.

Flexibele toepassingsmogelijkheden

In nieuw gebouwde lage- en passiefhuizen is de energiebehoefte voor verwarming extreem laag. Toch zijn er ook woonruimtes waar de installatie van Vitoplanar radiatoren wordt aanbevolen. Bijvoorbeeld om snel de tegelvloer in de badkamer en keuken te verwarmen.

In het kader van de modernisering bieden de producten van Vitoplanar flexibele toepassingsmogelijkheden. Naast elektrische vloermatten voor het leggen op de dekvloer en onder laminaat, parket en tegelvloeren, omvat het complete Viessmann-assortiment ook infraroodverwarmingstoestellen met trapsgewijze service voor wand- en plafondmontage.

Verschillende oppervlakken

Verschillende oppervlakken zijn geschikt voor de betreffende toepassing. Het stralingsoppervlak wordt naar keuze in RAL-kleur gelakt of met een wit glazen front geleverd. In de badkamer of in de gang zijn er ook infrarood oppervlakteverwarmers met een spiegelend oppervlak beschikbaar. Het spreekt voor zich dat alle apparaten kunnen worden bediend met duurzaam opgewekte elektriciteit, die nu overal beschikbaar is.