Een elektrische verwarming kopen - nuttige tips

De verwarmingsbehoefte in nieuwe en energetisch gerenoveerde gebouwen is bijzonder laag. In veel gevallen volstaat hiervoor zelfs een elektrische verwarming. Om de werking van een dergelijke verwarming zuinig te houden, moeten geïnteresseerden in de aankoop van een elektrische verwarming met enkele punten rekening houden. Maar enig beraad is ook zinvol wanneer de elektrische verwarming bedoeld is ter ondersteuning van het bestaande verwarmingssysteem. Want behalve het ruime productaanbod zijn er nog andere factoren die de rendabiliteit doorslaggevend beïnvloeden. En last but not least is het ook mogelijk om via het passende stroomtarief het ecologisch evenwicht te verbeteren. 


Verschillende types voor verschillende toepassingen

Eén van de vele bijzondere kenmerken van een elektrische verwarming is de grote verscheidenheid aan modellen. Zo bestaat er een passend model voor iedere ruimte, voor iedere behoefte en zelfs voor iedere smaak. Wie het bijvoorbeeld zo snel mogelijk warm wil hebben, is het best geholpen met een convector. Moet de ruimte gedurende een langere periode tot een aangename temperatuur worden opgewarmd, dan zijn klassieke radiatoren zoals een infraroodverwarming de keuze bij uitstek.

Een infraroodverwarming kopen

Infraroodverwarmingen behoren tot de groep van de directe verwarming en zetten elektrische energie direct om in thermische energie. Daarbij maken ze geen gebruik van de lucht als warmtedragend medium, maar in eerste instantie van de eigen behuizing en de omliggende voorwerpen. De straling van dit type verwarming wordt door heel wat mensen als zeer aangenaam ervaren, wat ook de reden is waarom ze voor medische doeleinden worden ingezet. Infraroodstralen kunnen bovendien ook voor verwarming worden gebruikt.

Wie een infraroodverwarming wil kopen, beschikt tegenwoordig over een ruime keuze. Want deze toestellen zijn niet alleen verkrijgbaar in verschillende vermogens, maar ook met verschillende oppervlakken. Wie van klassiek houdt, kiest doorgaans voor een witte infraroodverwarming. Voor wie functionaliteit met design wil combineren, is een infraroodverwarming met spiegeloppervlak de juiste keuze. Want behalve de verwarmingsfunctie zorgt dergelijk model er ook voor dat de plaats van opstelling er groter uitziet. Uitgebreide informatie over dit type verwarming vindt u op de pagina Infraroodverwarming

Een convector kopen

Convectoren zijn handig en kunnen overal geïnstalleerd worden. Ze warmen de omgevingslucht snel en gelijkmatig op. U voelt als het ware onmiddellijk de warmte. Bij de aankoop van een convector moet men erop letten dat het toestel over een oververhittingsbeveiliging beschikt. Andere functies zoals vorstbeveiliging of werking met een timer kunnen zowel de veiligheid als het bedieningscomfort verbeteren. Uitgebreide informatie over dit type verwarming vindt u op de pagina Wandconvector

Op de foto is een radiator met een uitermate glanzend oppervlak te zien als symbool voor de aankoop van een elektrische verwarming.

Eenvoudige montage dankzij Plug & Play-systeem

De aankoop van een infraroodverwarming van Viessmann biedt meerdere voordelen: zo zijn er niet alleen de al vermelde grote verscheidenheid aan modellen en de verschillende vermogens; de radiatoren kunnen bovendien snel en eenvoudig worden gemonteerd. Dankzij het Plug & Play-systeem wordt de verbinding tussen de infraroodpanelen en de draadloze ontvanger in een handomdraai gerealiseerd. Aanvullend hebben elektrische toestellen voor directe verwarming ook als voordeel dat ze vrijwel onderhoudsvrij zijn.

Rendabiliteit bij de aankoop van elektrische verwarmingen

Los van het feit of u een infraroodradiator wilt kopen dan wel de werking van een verwarmingsventilator wilt ontwerpen: om de toestellen rendabel te laten werken, moet met meerdere factoren rekening worden gehouden. Daartoe behoren onder andere de energetische kwaliteit van het gebouw, de gebruiksduur van de elektrische toestellen en het verwarmingsvermogen.

Het gebouw moet een zo laag mogelijke warmtebehoefte hebben

Om een elektrische verwarming ook op lange termijn zo rendabel mogelijk te blijven gebruiken, moet het te verwarmen gebouw goed geïsoleerd zijn. Dat is het geval voor nieuwe gebouwen en voor gebouwen die al energetisch gerenoveerd zijn.

Als aanvulling op een bestaand verwarmingssysteem

De troeven van een elektrische verwarming worden optimaal benut wanneer ze ingezet worden als extra verwarming of in gebouwen met een lage warmtebehoefte. Dit soort verwarming is immers makkelijk in gebruik te nemen en warmt de ruimte op heel korte tijd op tot de gewenste temperatuur. Als enig verwarmingstoestel zijn ze alleen geschikt voor gebruik in zeer goed geïsoleerde woningen.

De bijpassende elektrische radiatoren kopen

Een te groot berekende radiator neemt alleen maar nodeloos veel plaats in. Bij een te kleine radiator duurt het dan weer veel te lang om de ruimte tot de gewenste temperatuur op te warmen. Aangezien deze toestellen in tal van vermogens verkrijgbaar zijn, is het raadzaam om een elektrische radiator te kiezen die zowel qua grootte als qua verwarmingsvermogen optimaal past. Om de juiste radiator voor uw toepassing en wensen te vinden, raden we aan de warmtebehoefte te berekenen.

Een zonnesysteem als symbool voor het gebruik van groene stroom en de aankoop van een elektrische verwarming.

Kies een milieuvriendelijk tariefplan voor uw elektrische verwarming

Wie door de aankoop van een elektrische verwarming het milieu wil ontlasten, kan een tarief voor duurzaam geproduceerde stroom afsluiten. Deze stroom wordt niet geproduceerd door conventionele elektriciteitscentrales en is dan ook voor 100 procent milieuvriendelijk.