Het efficiënte duo: gascondensatieketel en brandstofcel

De combinatie van een gascondensatieketel en een brandstofcelmodule laat u toe het energieverbruik ten opzichte van de traditionele gascondensatietechniek met zowat 40 procent te doen dalen.

Binnen de context van de stijgende energieprijzen wint de decentrale stroomopwekking in de een- en tweegezinswoning steeds meer aan belang. Daartoe bestaat de technologie van de warmtekrachtkoppeling met behulp van een brandstofcel. Met de Vitovalor 300-P heeft Viessmann een efficiënte oplossing voor de energievoorziening in woningen op de markt gebracht: de warmte die bij de stroomproductie ontstaat, wordt gebruikt voor de verwarming en de sanitair waterverwarming. Hierdoor krijgen we een daling van de kosten. Het brandstofcel-verwarmingstoestel dekt de complete warmtebehoefte en de basisbehoefte aan stroom bij een- of tweegezinswoningen.

De Vitovalor 300-P bestaat uit twee eenheden: de brandstofcelmodule en de piekbelastingsmodule met geïntegreerde gascondensatieketel, een warmwaterboiler en een sanitair waterboiler alsook de hydraulica, sensoren en regeling. De compacte eenheid is volledig compatibel en neemt in totaal slechts 0,65 m² in.

Systeemvoorstelling brandstofcel-verwarmingstoestel

Systeemvoorstelling

[1] Brandstofcelmodule
[2] Piekbelastingsketel met warmwaterboiler en heetwaterbuffervat
[3] Rookgas-/aanvoerluchtsysteem
[4] Geïntegreerde elektriciteitsmeter
[5] Communicatie-interface
[6] Elektriciteitsmeter (bidirectioneel)
[7] Elektriciteitsnet in de woning
[8] Openbaar elektriciteitsnet
[9] Internet
[10] Vitotrol-app

De voordelen op een rij

  • Het brandstofcel-verwarmingstoestel laat toe om gelijktijdig warmte en elektriciteit te produceren in een een- of tweegezinswoning.
  • De eenheid omvat een condenserende piekbelastingsketel op gas, een brandstofcelmodule, een heetwaterbuffervat en een warmwaterboiler.
  • Dankzij het doordachte design en de plaatsbesparende compacte constructie (slechts 0,65 m² installatieoppervlak) kan dit toestel vlakbij de leefruimte geïnstalleerd worden.
  • De brandstofcelmodule onderscheidt zich door een hoog elektrisch rendement van max. 37 % (Hi) en een hoog totaal rendement van max. 90 % (Hi).
  • De condenserende piekbelastingsketel op gas realiseert een hoog standaardrendement van max. 109 % (Hi).
  • Dankzij de innovatieve en milieuvriendelijke toekomstgerichte technologie is het mogelijk om tot 40 % aan energie en tot 50 % aan CO2-uitstoot te besparen ten opzichte van afzonderlijke systemen voor warmte- en stroomproductie.
  • De elektriciteitskosten kennen een aanzienlijke daling dankzij de productie en het verbruik van zelf opgewekte stroom.
  • Dankzij de geïntegreerde meettechniek voor stroom, gas en warmte kunt u profiteren van overheidssubsidies en terugleververgoedingen voor energie.
  • Een afstandsbediening of de Vitotrol-app zorgt voor een comfortabele bediening en biedt de mogelijkheid om de actuele gegevens met betrekking tot de stroomproductie altijd en overal op te vragen.
  • De Vitovalor 300-P heeft het energie-efficiëntielabel A++.
Vitovalor 300-P - De brandstofcel voor thuisgebruik

Warmte en stroom in één pakket – de brandstofcel voor thuisgebruik


Innovatieve combinatie

Met zijn 19 kW biedt de Vitovalor 300-P voldoende thermisch vermogen om de totale warmtebehoefte van een eengezinswoning te dekken. De overdag maximaal geproduceerde elektrische energie van 15 kWh volstaat om voldoende stroom te leveren voor het huishouden. De geïntegreerde gascondensatieketel wordt automatisch extra ingeschakeld wanneer de via de brandstofcelmodule geproduceerde warmte niet volstaat, bijvoorbeeld tijdens de piekuren of wanneer in een korte tijdsspanne veel warm water nodig is.

Efficiënt en milieuvriendelijk

De brandstofcel werkt op waterstof en lucht, waarbij het waterstof via een omzettingsproces gewonnen wordt uit aardgas alvorens het in de stack opgeslagen wordt. De warmte die bij de stroomopwekking ontstaat, wordt efficiënt gebruikt voor verwarming en sanitair waterverwarming. Het compacte brandstofcel-verwarmingstoestel voorziet het huishouden van warmte, dekt de complete stroombehoefte en bespaart daarbij tot 40 procent op energie ten opzichte van de traditionele gascondensatietechniek. Dankzij deze technologie wordt u minder afhankelijk van stijgende elektriciteitsprijzen en draagt u tegelijkertijd bij tot de bescherming van het milieu, want hiermee kan de CO2-uitstoot tot 50 procent verminderd worden ten opzichte van de traditionele gascondensatietechniek.