Gecontroleerde woningventilatie – gezond binnenklimaat, lagere verwarmingskosten

Ook regelmatige ventilatie draagt bij tot een goede levens- en arbeidskwaliteit in gesloten ruimtes. Raamverluchting is echter een arbitraire verluchting: er wordt ofwel te veel ofwel te weinig verlucht en zo gaat kostbare energie verloren. Een woningventilatiesysteem zorgt voor permanente ventilatie en doet de CO2-concentratie in de woonruimtes dalen tot minder dan 0,1 % vol. De bewoners ervaren dit als "verse lucht". En zo kunnen de ramen het hele jaar door gesloten blijven. Wat niet alleen de veiligheid ten goede komt, maar de bewoners ook meer rust geeft, want eventueel storend lawaai van de straat dringt niet door tot in de woning.

In de bouwsector wordt de laatste jaren opmerkelijk veel vooruitgang geboekt op het vlak van energiebesparende maatregelen. Een nieuwbouw, gebouwd conform de richtlijnen van de EnEV, verbruikt nog slechts ca. 70 kWh/m² per jaar. Gebouwen worden tegenwoordig steeds meer luchtdicht uitgevoerd, om het warmteverlies als gevolg van ventilatie tot een minimum te beperken. Hierdoor is de minimale luchtverversing die nodig is voor een gezond en aangenaam binnenklimaat, alsook ter bescherming tegen gebouwschade, niet langer gegarandeerd. Dit kan opgelost worden via woningventilatiesystemen met warmteterugwinning. Deze zorgen voor een aangenaam binnenklimaat, verminderen het warmteverlies als gevolg van de ventilatie en doen de verwarmingskosten dalen.


Systeemvoorstelling centrale woningventilatie

De voordelen op een rij

  • Gecontroleerde woningventilatie zorgt voor een gezond en behaaglijk binnenklimaat, vermindert het warmteverlies door ventilatie en bespaart zo op de verwarmingskosten.
  • Tot 98 % van de warmte in de afvoerlucht kan teruggewonnen worden.
  • Dankzij zuinige gelijkstroommotoren kan de luchtstroom constant worden gehouden.
  • 's Zomers kan er met koele nachtlucht worden verlucht dankzij een temperatuurgestuurde bypass.
  • De geïntegreerde buitenluchtfilter is ideaal voor mensen met een allergie.
  • Een evenwichtige vochthuishouding beschermt tegen gebouwschade en beperkt de vorming van slechte geuren.
  • De ramen kunnen gesloten blijven, wat de veiligheid ten goede komt en zowel lawaai als vuil buiten houdt.

Vloerstaand woningventilatiesysteem met warmteterugwinning

Het vloerstaande woningventilatietoestel Vitovent 300-F gebruikt tot 98 procent van de warmte uit de afgevoerde lucht en verwarmt tegelijkertijd ook de aangevoerde buitenlucht. In combinatie met een Vitocal-warmtepomp kan op die manier een volledig klimaatregelingssysteem worden gecreëerd voor laagenergie-, passief- en energieplushuizen. Vermogen: tot 285 m³/h

Productgegevens Vitovent 300-F

Woningventilatiesysteem met warmteterugwinning voor wandbevestiging

Het woningventilatiesysteem voor wandbevestiging Vitovent 300-W zorgt voor een permanente verversing van de lucht, wat een aangenaam en gezond binnenklimaat oplevert, en tegelijkertijd ook voor een besparing in energie en kosten. Dankzij de geïntegreerde warmteterugwinning blijft ondanks de permanente luchtverversing tot 93 % van de afgevoerde warmte in het gebouw. Via de automatische zomerbypass kan er ’s nachts koele buitenlucht in het gebouw aangezogen worden. Vermogen: 300/400 m³/h

Productgegevens Vitovent 300-W

Gecontroleerde ventilatie voor één ruimte met warmteterugwinning

Het compacte woningventilatietoestel Vitovent 200-D voor wandbevestiging is ontworpen voor een gecontroleerde ver- en ontluchting van afzonderlijke ruimtes. De binnenkomende lucht wordt gefilterd en via de warmtewisselaar opgewarmd met behulp van de warmte uit de afgevoerde binnenlucht. Daarbij kan tot 90 procent warmte uit de afgevoerde lucht worden teruggewonnen. Vermogen: tot 55 m³/h

Productgegevens Vitovent 200-D
Afstandsbediening woningventilatie

Woningventilatie met warmteterugwinning

De gecontroleerde woningventilatie zorgt voor een hoge kwaliteit van de omgevingslucht, zonder de verwarmingskosten te doen stijgen.

Moderne woningventilatiesystemen werken als volgt: de lucht in de woonruimtes wordt continu ververst om een gezond en aangenaam binnenklimaat te kunnen garanderen en zowel geurtjes als schadelijke stoffen te kunnen verwijderen. Daarbij werken deze systemen bijzonder energiebesparend: de warmtewisselaar met hoog vermogen recupereert meer dan 98 procent van de warmte uit de afvoerlucht en gebruikt deze tijdens de koude maanden voor de verwarming van de koude aanvoerlucht.

Dankzij efficiënte gelijkstroommotoren wordt per kilowattuur elektrische energie vijftien keer zoveel warmte-energie gewonnen. Voor een bewoonbare oppervlakte van 150 m² betekent dit een besparing van ongeveer 300 liter stookolie per jaar.

In de zomer wordt de warmtewisselaar via de geïntegreerde bypassklep volledig omzeild. Door de temperatuurgestuurde schakeling stroomt er 's nachts koele, gefilterde buitenlucht naar binnen.