Handige tips voor het kopen van een warmtepomp

Met behulp van een warmtepomp is het mogelijk om zeer efficiënt om te gaan met omgevingsenergie. Dit komt omdat de energie, die al beschikbaar en kosteloos is, de energiebron is waarmee het huis en het huishoudelijk water tot een aangenaam temperatuurniveau worden verwarmd. Voordat huiseigenaren een warmtepomp kopen, is het handig om van tevoren een paar open vragen te stellen- en deze te beantwoorden. Eén daarvan betreft het type warmtepomp.
 

De locatie beïnvloedt het type warmtepomp dat wordt gebruikt.

Naast omgevingslucht, afvoerlucht en grondwater kan een warmtepomp ook warmte aan de grond onttrekken. In het geval van een ijsenergiereservoir dienen zelfs alle drie de warmtebronnen als energieleverancier. Welke van deze warmtebronnen het meest geschikt is, is individueel. In de praktijk worden veel lucht/water-warmtepompen gebruikt, mede door hun relatief snelle installatie. Natuurlijk speelt de prijs ook hier een belangrijke rol. Een lucht/water-warmtepomp is immers de goedkoopste manier om met omgevingswarmte te verwarmen.

Lucht/water-warmtepompen kunnen op veel plaatsen worden gebruikt

Naast de lage investeringskosten in vergelijking met andere warmtepompen heeft de lucht/water-warmtepomp nog andere voordelen. Bovendien neemt een lucht/water-warmtepomp weinig ruimte in beslag en is daarom geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. In het hoofdstuk over lucht/water-warmtepompen wordt uitgelegd waar huiseigenaren nog meer op moeten letten bij de keuze voor deze variant.

Grond/water-warmtepompen zijn zeer efficiënt.

Als het mogelijk is om een grond/water-warmtepomp te gebruiken, moeten huiseigenaren de investering zeker overwegen. Omdat de uitgaande temperatuur het hele jaar door constant hoog is, werkt zo'n warmtepomp zeer efficiënt.

In principe kan de warmte op twee manieren aan de grond worden onttrokken: In kleine ruimtes zijn geothermische sondes geschikt die diep in de aardlaag zijn ingebed. Als het te verwarmen huis echter een voldoende grote tuin heeft, die niet overbouwd is, bieden aardcollectoren zich aan. Net als bij vloerverwarming worden deze geïnstalleerd onder de oppervlaktelaag van de aarde. Van daaruit onttrekken ze warmte aan de aardlaag en geven deze door aan de verdamper.

Het ijsenergiereservoir combineert verschillende warmtebronnen met elkaar

Naast de twee genoemde warmtebronnen is het ook mogelijk om het grondwater als energiebron te gebruiken.

Een alternatief voor geothermische sondes en aardwarmtecollectoren is het systeem van het ijsenergiereservoir. Deze bestaat onder andere uit een met water gevulde regenbak, die ongeveer vier meter diep in de aarde is neergelaten. Met behulp van geothermische energie en een andere warmtebron (zonne-lucht-absorber) wordt het water voortdurend verwarmd. De resulterende thermische energie dient als warmtebron. Het bijzondere aan een ijsenergiereservoir is het gebruik van zogenaamde kristallisatie-energie. Dit betekent dat zelfs als het water in de regenbak bevroren is, het nog steeds thermische energie levert. Gedetailleerde informatie over deze functie is te vinden in de sectie IJsenergiereservoir.
 

Bepaal de verwarmingsbehoefte

Warmtepompen kunnen niet alleen verschillende warmtebronnen gebruiken. Ze zijn ook in vele uitvoeringen verkrijgbaar. Voordat huiseigenaren een warmtepomp kopen, moeten ze onder andere twee aspecten in overweging nemen: hun verwarmingsbehoefte en het gebruik van de warmtepomp. De warmtebehoefte varieert afhankelijk van de energetische toestand van het gebouw en het gedrag van de gebruiker. Om de warmtepomp zo efficiënt mogelijk te laten werken, moet deze zo efficiënt mogelijk worden ingezet.

Het andere aspect betreft het gebruik. Een warmtepomp kan zowel monovalent als bivalent worden gebruikt. Terwijl nieuwe gebouwen overwegend met één enkele warmtepomp kunnen worden beheerd, wordt voor renovaties vaak op een combinatieoplossing voor modernisering vertrouwd. De warmtepomp werkt met het bestaande, intacte verwarmingssysteem en biedt systeemeigenaren een zeer hoge mate van flexibiliteit in termen van brandstofprijs en een betrouwbare warmtevoorziening.

De afbeelding toont de grote keuze bij de aankoop van warmtepompen

Het Viessmann warmtepomp productgamma

Het vinden van de juiste radiatoren

Niet alleen de juiste prestaties zijn belangrijk voor een economische werking. Ook de radiatoren en het gebouw zelf moeten zo goed mogelijk aansluiten bij de gebruikte warmtepomp. Twee voorwaarden voor een efficiënte, monovalente werking zijn de radiatoren, die bij lage vertrektemperaturen en goede energetische waarden voor het gebouw moeten kunnen functioneren. Vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp heeft in de praktijk bewezen zeer effectief te zijn.
 

Optimaal tijdstip om een warmtepomp te kopen

Voordat huiseigenaren een warmtepomp kopen, moeten ze goed nadenken over de timing. Om verlies aan comfort te voorkomen, is het raadzaam om de warme maanden te kiezen voor deskundig advies, aankoop, installatie en inbedrijfstelling. Omdat in deze tijd de behoefte aan verwarming en warm water zeer klein is.