Waterontharders: verminderen van kalkaanslag

Offerte aanvragen
Vitoset Aqua waterontharders van Viessmann

Met onthard leidingwater vermijd je kalkaanslag in leidingen en huishoudelijke toestellen, waardoor onderhoud beperkt wordt en hun levensduur toeneemt. Het gamma waterontharders  Vitoset  Aqua van Viessmann omvat innovatieve waterontharders en accessoires voor gebruik in woningen en appartementsgebouwen, kleine bedrijven en de horeca.

Wat is hard water?

De hardheid van leidingwater wordt veroorzaakt door de kalk die het bevat en de calcium- en magnesiumionen die erin zijn opgelost. Hoe hoger het aandeel hiervan, hoe harder het water. Een grote invloed op de hardheid van water heeft de bodemsamenstelling van het grondwater of bronwater waaruit het drinkwater wordt gewonnen. Water wordt hard als het in contact komt met kalksteen zoals krijt of marmer. Je kunt meer te weten komen over de hardheid van je drinkwater bij je plaatselijke waterleidingbedrijf.

Nadelen van hard water

Hard water heeft z'n voordelen. Een daarvan is dat het meer mineralen bevat dan zacht water. Op lange termijn veroorzaakt het echter kalkafzetting in onderdelen die water bevatten of gebruiken en in huishoudelijke apparaten. Deze aanslag verkort niet alleen de levensduur, maar vermindert ook de warmteoverdracht van verwarmingselementen in bijvoorbeeld wasmachines en waterkokers, waardoor de energiebehoefte toeneemt. Waterontharding draagt absoluut bij aan een grotere energie-efficiëntie. Bovendien maakt water met een zeer hoog kalkgehalte het moeilijk om kranen en fittingen schoon te maken en verhoogt het het verbruik van reinigingsmiddelen en schoonmaakmiddelen, terwijl ook de waskracht afneemt. Ook de smaak van warme dranken wordt negatief beïnvloed. Als het kalkgehalte te hoog is, is waterontharding zeker aan te raden.

Meten van waterhardheid

Waterhardheid wordt uitgedrukt als het gehalte calciumcarbonaat in millimol per liter (mmol/l). Met deze waarde kan onderscheid worden gemaakt tussen drie categoriën, zoals de volgende tabel laat zien:

Categorie

Calciumcarbonaat concentratie (mmol/l)


Franse hardheidsgraden (°F)


Hard water

≥ 1,60 mmol/l

≥ 16 °F

Gemiddeld hard water

≥ 0,80 < 1,50 mmol/l

≥ 8 < 15 °F

Zacht water

≤ 0,70 mmol/l

≤ 7 °F

De voordelen van een waterontharder op een rij

  • Efficiënte bescherming tegen kalkaanslag in warmwaterboilers en leidingen
  • Energiebesparing en langere levensduur van huishoudelijke apparaten
  • Maximale glans in de badkamer dankzij een aanzienlijke vermindering van kalkaanslag
  • Soepele huid en zijdezacht haar dankzij zacht water
  • Zacht wasgoed, zacht voor stof
  • Lager verbruik van was- en reinigingsmiddelen

Werking van een waterontharder

Een waterontharder, we noemen het soms ook waterverzachter, bevat een harskolom die kalk onttrekt aan het leidingwater. Zouttabletten in het toestel zorgen voor het regelmatig zuiveren van de harskolom. 

Het wateronthardingssysteem van Viessmann werkt volgens het betrouwbare ionenuitwisselingsproces. Hierbij stroomt het water door een hars dat geladen is met natriumionen. Tijdens het uitwisselingsproces geeft het calcium- en magnesiumionen af en neemt het natriumionen op. Op deze manier produceert het systeem volledig onthard drinkwater. Met het mengventiel dat standaard wordt meegeleverd, kan de gewenste hardheid van het zachte water eenvoudig worden ingesteld. Wanneer het ionenwisselaarhars verzadigd raakt, moet het worden bijgevuld met natriumionen. Het innovatieve regelsysteem van de waterontharders Vitoset Aqua van Viessmann zorgt er echter voor dat alleen verbruikt hars wordt geregenereerd. Dit leidt tot besparingen op zout en regeneratiewater.

Een badkamer vol glans met aanzienlijk minder kalkaanslag dankzij waterontharding.