Condensatieketels - Efficiënte en zuinige oplossing voor verwarmen

Offerte aanvragen

Viessmann biedt verschillende technologieën voor comfortabel verwarmen op aardgas voor uiteenlopende situaties en behoeften. Het productassortiment omvat gasverwarmingssystemen voor nieuwe en bestaande gebouwen, en voor appartementen en vrijstaande woningen. Ook grootschalige projecten in de woningbouw, voor bedrijven en voor overheden kunnen worden gerealiseerd.

Compacte ketels zijn echte ruimtewonders

Condensatieketels voor wandmontage zijn bijzonder geschikt voor nieuwe gebouwen en voor appartementen. Deze uiterst compacte apparaten passen in zowat elke ruimte. Ze worden ofwel uitsluitend voor warmwaterproductie of ook nog voor verwarming gebruikt. In het laatste geval worden ze combinatieketels genoemd. Beide versies werken volgens het principe van doorstroomverwarming. Daarom hebben ze meestal geen ingebouwd boilervat en verwarmen ze alleen water wanneer dat nodig is. Dit betekent dat ze zeer snel reageren op veranderende noden. Het nadeel van warmwaterproductie via doorstroomverwarming is dat er niet onmiddellijk warm water beschikbaar is. Om te voorkomen dat het water lange tijd uit de kraan moet lopen voordat het warm wordt, zijn sommige  condensatieketels voor wandmontage voorzien van een kleine ingebouwde boiler.     

Vloerstaande  condensatieketels voor meer efficiëntie bij een grote vraag naar warm water

Staande  condensatieketels nemen iets meer ruimte in. Voornamelijk omdat ze een grotere boiler hebben die het opgewarmde water langere tijd op een constante temperatuur houdt. Dit is vooral efficiënt als er regelmatig grotere volumes water nodig zijn.

In combinatie met thermische zonnecollectoren voor warmwaterproductie raden we aan om een vloerstaande condensatieketel te kiezen met ingebouwde zonnewarmtewisselaar. Deze wordt op een buffervat of bij het aftappunt gemonteerd en dient voor de verwarming sanitair warm water. Bij dergelijke gecombineerde systemen worden water voor sanitair gebruik en water voor verwarming niet gemengd. De vloerstaande ketels zijn voor deze dubbele werking voorzien. Bijgevolg zijn ze eenvoudig te combineren met een andere warmtebron om de warmtevraag te dekken. Het vermogen van de innovatieve  condensatieketels van Viessmann reikt van ongeveer twee tot  100  kilowatt (kW). Daarmee kunnen ze altijd op efficiënte en betrouwbare wijze warmte leveren aan gezinswoningen en kleine appartementsgebouwen.

Vloerstaande  condensatieketels zijn ook verkrijgbaar in grotere maten. Deze worden vooral gebruikt voor gebouwen met een hoge warmtevraag, typisch appartementencomplexen, bedrijfsgebouwen en openbare gebouwen. Dankzij de cascadewerking kunnen meerdere apparaten tot één geheel worden verbonden en ook in deze ruimte betrouwbaar warmte leveren.  

Het klimaat beschermen én besparen

Condensatieketels Vitodens 242-F

In Duitsland alleen al zijn er momenteel nog ongeveer twee miljoen verwarmingssystemen in gebruik die meer dan 25 jaar oud zijn. Door deze ketels te vervangen door zeer efficiënte condensatieketels, kunnen de consumenten veel energie besparen; maar liefst 35  procent als een modern gasverwarmingssysteem wordt gecombineerd met zonnetechnologie. Dit zou overeenkomen met tien procent van de totale energiebehoefte van Duitsland, terwijl de jaarlijkse CO₂-uitstoot met 54  miljoen ton zou verminderen.

Deze besparingen zijn mogelijk omdat condensatietechnologie de energie uiterst efficiënt benut. Dit komt doordat ze vrijwel alle energie-inhoud van een brandstof omzet in warmte. Wie voor een  condensatieketels opteert bijvoorbeeld, kan dus zijn verwarmingskosten op lange termijn laag houden en het milieu ontlasten. Minder verbranding betekent immers ook minder CO₂-uitstoot.

  

Alle  condensatieketels van Viessmann voldoen aan de EU-eisen voor efficiënte condensatietechnologie. 98  procent of meer van de verbruikte energie wordt omgezet in warmte. Met zo een onovertroffen hoge efficiëntie levert iedereen die kiest voor een van deze gasverwarmingssystemen een positieve bijdrage aan de bescherming van het klimaat en het milieu.

Hoe gasverwarming met condensatietechnologie werkt

Zoals reeds aangegeven, maakt de condensatietechnologie zeer efficiënt gebruik van energie. Ze benut niet alleen de door verbranding gegenereerde warmte als een meetbare temperatuur van de hete gassen (calorische nettowaarde), maar ook het waterdampgehalte (calorische brutowaarde). Dit bevat "latente" warmte, die bij oudere verwarmingssystemen via de schoorsteen naar de buitenlucht wordt afgevoerd. Deze latente warmte kan worden teruggewonnen door de rookgassen die tijdens de verbranding vrijkomen door een warmtewisselaar te leiden totdat de waterdamp in de gassen condenseert. Het condensatieproces produceert thermische energie die vervolgens wordt gebruikt om het verwarmingswater voor te verwarmen.

Een gedetailleerde beschrijving van deze verwarmingstechniek vindtje in het hoofdstuk over condensatietechnologie.  

Gaswandcondensatieketel Vitodens 200-W van Viessmann

Toekomstbestendige, betrouwbare verwarmingstechnologie, die is er al

De nood aan verwarmingstechnologieën die minder fossiele brandstoffen verbruiken, wordt steeds luider. Nieuwe  condensatieketels moeten niet alleen schoon, maar ook duurzaam werken. Daarom heeft Viessmann zijn gascondensatiesystemen al toekomstbestendig gemaakt. Dankzij de ingebouwde verbrandingsregeling passen deze ketels zich automatisch aan verschillende gastypes aan, ook aan biogasmengsels. Bovendien zijn de producten momenteel geschikt voor gebruik met aardgas/waterstof-mengsels die tot 20 procent waterstof bevatten. Maar we willen dit aandeel nog verder verhogen.

  

Werking met propaan

Alle condensatieketels op gas kunnen op een eenvoudige manier afgesteld worden om te werken met propaangas. Vele opties bestaan voor het plaatsen van een propaantank.

Werking met waterstof

Meer informatie over de "H2 ready" verwarmingstoestellen van Viessmann.

De voordelen van condensatieketels

  Gebruikers die voor deze technologie kiezen, profiteren van tal van voordelen:

De energie in de brandstof wordt vrijwel zonder verlies omgezet in warmte
De efficiënte verbranding verlaagt de verwarmingskosten en de CO₂-uitstoot
De beproefde technologie zorgt voor een hoge bedrijfszekerheid en vermindert het risico op onverwachte storingen
Optie om te combineren met hernieuwbare energiebronnen
De overheidssubsidies voor een combinatie met hernieuwbare energiebronnen verlagen de aankoopprijs

Kiezen voor een gascondensatiesysteem betekent ook dat er geen brandstofopslag in huis nodig wanneer stadsgas beschikbaar is. De compacte gaswandketek zijn ook ruimtebesparend.

Huis met een condensatieketel van Viessmann in de kelder en thermische zonnecollectoren op het dak

Eenvoudig te combineren met hernieuwbare verwarmingssystemen

Zoals reeds aangegeven, is een van de voordelen van de gascondensatietechnologie de hoge mate van combineerbaarheid met andere energiebronnen. De combinatie van een  condensatieketel en thermische zonnecollectoren is zeer ecologisch en zuinig. In deze configuratie zorgen thermische zonnecollectoren voor warmwaterproductie dankzij gratis zonne-energie..

> Meer informatie over  thermische zonnesystemen

Combineren met een warmtepomp is een andere mogelijkheid. In dit gevak levert de warmtepomp niet alleen het hele jaar door sanitair warm water, maar ook verwarming. In geval van piekbelastingen en bij zeer koud weer wordt ook de gasketel ingeschakeld. Een  condensatieketel kan ook perfect worden gecombineerd met een warmtepompboiler.

> Meer informatie over  hybride warmtepompen

Services van Viessmann

Bediening via app, verlengde garantieservice of een onderhoudscontract – ontdek het brede serviceaanbod van Viessmann.

De app ViCare biedt je een gemakkelijke manier om je verwarming van Viessmann te bedienen en energie te besparen - altijd en overal. Met de app kan je altijd de systeemstatus in de gaten houden.

Meer informatie over de apps van Viessmann

  

Als je ervoor kiest om je nieuwe gasverwarmingssysteem van Viessmann op internet aan te sluiten via de ingebouwde WiFi-aansluiting of de internet-communicatiemodule Vitoconnect, krijg je een verlengde garantie van vijf jaar.

*Garantievoorwaarden