Airconditioning: omkeerbare lucht-lucht warmtepompen

Offerte aanvragen
Multi-split lucht/lucht-warmtepomp Vitoclima 300-S met vloerstaande binnenunit

Comfort in de zomer en warm in de winter

In combinatie met vloerverwarming of ventiloconvectoren kan een lucht/water- of   grond/water-warmtepomp instaan je woning afkoelen in de zomer. Gemiddeld kan je de binnentemperatuur zo tot 5°C verlagen ten opzichte van de buitentemperatuur.

Dit volstaat niet altijd om de gewenste temperatuur te bekomen, onder meer voor winkels en burelen en voor slaapkamers gelegen onder het dak

Alleen echte airconditioners kunnen een vaste lagere binnentemperatuur verzekeren en jou op de warmste dagen een optimaal comfort garanderen. Deze behoefte is groter in nieuwe, goed geïsoleerde gebouwen en  grote zuid-gerichte raampartijen

Vitoclima is een split lucht/lucht-warmtepomp met omkeerbare werking: deze technologie omvat een buitenunit die energie uit de lucht haalt of hieraan toevoegt, en een binnenunit die naar behoefte koude of warmte blaast. Deze twee eenheden zijn verbonden door koelleidingen waardoor het milieuvriendelijke koelmiddel R32 circuleert.  

Als verwarmingsoplossing biedt Vitoclima uitstekende verwarmingsprestaties tot een buitentemperatuur van -15°C.

Installatie van airconditioning

De installatie van een airconditioner is eenvoudiger dan deze van een lucht/water of grond/water-warmtepomp.

De elektrisch aangesloten buitenunit wordt meestal op grondniveau geplaatst of tegen de muur gemonteerd. Een gat in de gevel maakt de doorgang mogelijk van twee koelleidingen met een kleine diameter (maximaal 25 mm per aansluiting, inclusief isolatie).

De binnenunit is een aan de muur bevestigde console, meestal 50 cm onder het plafond. De witte kleur en de doordachte afmetingen (breedte 782 tot 963 mm, diepte 320 mm, hoogte 540 tot 700 mm) zorgen voor een discrete integratie. Er zijn geen lelijke goten nodig, omdat het condenswater door de zwaartekracht naar buiten wordt afgevoerd, langs de koelverbindingen.   De multi-split versie van Vitoclima biedt veel meer opties wat betreft het type van binnenunit.

Voor de inbedrijfstelling is de tussenkomst vereist van een vakman die beschikt over een bekwaamheidscertificaat voor de gereglementeerde omgang met koudemiddel.

Multi-split lucht/lucht-warmtepomp Vitoclima 300-S met in het plafond ingebouwde binnenunits

Monosplit of multisplit

Het gamma voor residentiële en commerciële toepassingen Vitoclima omvat een mono-split-versie (Vitoclima 200) evenals een multi-split-uitvoering (Vitoclima 300).

Het voordeel van een multi-split airconditioner is dat meerdere (2 tot 5) binnenunits op één buitenunit kunnen worden aangesloten. Dit zorgt voor comfort in het gebouw, omdat afzonderlijke kamers of ruimten onafhankelijk kunnen worden gekoeld, terwijl veel ruimte op het balkon of in de tuin wordt bespaard.

De volgende types van binnenunit zijn beschikbaar:

  • wandtoestel
  • vloerstaand toestel dat ook aan de wand of het plafond gemonteerd kunnen worden  
  • ingebouwd wandtoestel
  • ingebouwd plafondtoestel

Deze keuze wordt bepaald door de kenmerken van de kamer, maar ook door esthetiek. U kunt bijvoorbeeld een elegante, moderne split binnenunit installeren om het woongedeelte te klimatiseren en kiezen voor gekanaliseerde binnenunits in slaapkamers, een onzichtbare oplossing die aan het plafond wordt geplaatst. Zo zorgt Vitoclima 300-S voor maximale flexibiliteit bij de installatie.

R32-gas, het ecologische koelmiddel

De omkeerbare lucht/lucht-warmtepomp of airconditioning Vitoclima gebruikt het nieuwe gas R32 als koelmiddel. Dit biedt talrijke voordelen, zowel op het gebied van energiebesparing en efficiëntie van de airconditioner als op het gebied van milieubescherming: de GWP-index (Global Warming Potential) voldoet aan de bepalingen van EU-verordening nr. 517/2014, die vanaf 2025 het gebruik van gassen met een hoog opwarmingspotentieel in mono-split airconditioners met een koellast van minder dan 3 kg verbiedt.