Kan ik met airconditioning mijn woning verwarmen?

Bij airconditioning denk je spontaan aan het koelen van een ruimte, maar tegenwoordig bestaan er ook toestellen die tegelijkertijd je woning kunnen koelen en verwarmen en je dus zowel in de zomer als winter op je wenken bedienen. Deze toestellen zijn een interessante optie zowel voor nieuwbouwwoningen als bij renovatie.

(Image: ©Studio Romantic/Shutterstock.com)

Verwarming via airco: lucht-lucht warmtepomp

Een aircosysteem dat zowel lucht kan koelen als verwarmen, wordt ook een omkeerbare lucht-lucht warmtepomp genoemd: Voor verwarming wordt buitenlucht opgewarmd door deze al pompend op hogere druk te brengen, waarna de gewonnen energie doorgegeven wordt aan een of meerdere binnenunits in functie van de ingestelde kamertemperatuur.

Voor koeling in de zomer is het omgekeerde het geval: bij ontspannen van de opgepompte lucht komt koude vrij die via hetzelfde medium binnen in huis de temperatuur van de lucht verlaagt.

Op deze manier is het niet alleen tijdens hittegolven maar ook bij koud weer mogelijk om de temperatuur binnen te regelen. Doordat zo’n lucht-lucht warmtepomp een pak meer energie levert en verplaatst dan het apparaat zelf nodig heeft, is dit een zeer energiezuinige en efficiënte manier om je woning te verwarmen en te koelen tegelijkertijd.

Interessant bij nieuwbouw en verbouwingen

Wanneer je momenteel in je nieuwbouwwoning nog geen centraal verwarmingssysteem hebt, dan is airconditioning met een lucht-lucht warmtepomp een milieuvriendelijke en energiezuinige manier om je woning te gaan verwarmen.

Ook wanneer je je woning aan het verbouwen bent, kan het een slimme investering zijn. Zo kan je in een oude woning elektrische verwarming op een eenvoudige manier vervangen door airconditioning met verwarmingsfunctie. Doordat je enkel nood hebt aan een elektriciteitsaansluiting, zijn er geen andere toegangen of leidingen nodig. Hierdoor kan je -mits beschikbare ruimte voor buiten- en binnenunits – makkelijk de overstap maken op verwarming via airconditioning.

En een extra troef: dit type verwarmingsinstallatie is makkelijk aan te sluiten op je domotica binnenshuis.

De voordelen op een rij

Verwarmen via airconditioning heeft meer voordelen dan enkel energiebesparing.

De fluisterstille ventilator in de airco-installatie zorgt ervoor dat je in het voor- en najaar veel goedkoper én sneller je ruimtes binnenshuis kan verwarmen. Bovendien kan je via airconditioning je binnenklimaat optimaal regelen met een afstandsbediening per kamer en kan tegelijkertijd ook de luchtvochtigheid gestuurd worden.

Een ander voordeel is de eenvoudige installatie. Een enkele buiteneenheid kan daarbij meerdere binnenunits voeden. Zo kan je verschillende kamers in huis afkoelen én verwarmen. Daarnaast neemt een lucht-lucht warmtepomp ook zeer weinig plaats in en is er keuze tussen verschillende modellen voor montage op de vloer, aan een wand of aan het plafond.