Philip Lebesque

Welke premies bestaan er voor een gascondensatieketel?

Wie zijn oude verwarmingstoestel vervangt door een moderne, energiezuinige condenserende gasketel, maakt in bepaalde gevallen kans op een premie. We lijsten hieronder op welke premies en welke voorwaarden gelden voor welke regio.

Vlaanderen

Mijn VerbouwPremie

Al wie investeert in een bestaande woning,  appartement of een  niet-woongebouw (bijvoorbeeld een bedrijfspand of kantoorgebouw), zal afhankelijk van de doelgroep waartoe hij of zij behoort financiële steun kunnen aanvragen voor investeringen in  energie-efficiëntie  (zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler en  gascondensatieketel) en investeringen in  woningkwaliteit  (elektriciteit en sanitair, binnenrenovatie, ramen en deuren).  

  • De woning ligt in het Vlaams Gewest en is minstens 30 jaar oud
  • Je renoveert de woning of realiseert een nieuwe woning door herbestemming
  • De woning is je hoofdverblijfplaats op de datum van aanvraag
  • Je beschikt op de datum van aanvraag niet over de volle eigendom van een andere woning, tenzij ze ongeschikt verklaard is
  • Je inkomen ligt niet hoger dan een vastgelegd bedrag  
  • De facturen voor de in aanmerking komende werken en materialen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar voor de aanvraagdatum
  • De werken waarvoor de premie wordt aangevraagd, zijn voltooid op de datum van aanvraag

De voorwaarden rond inkomen en eigendom gelden niet indien je verhuurder bent.

Premie:

De renovatiepremie wordt berekend per categorie van werken en bedraagt 20% of 30% (op basis van het inkomen) van de aanvaarde kostprijs van de werken (exclusief btw). Voor de categorie werken aan centrale verwarming geldt een aanvaarde kostprijs van minimaal € 2500 euro en maximaal € 7500 noodzakelijk.

Deze premie geldt slechts voor eindfacturen tot 31 oktober 2023.

Meer info en aanvragen:  https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/bouwen-en-verbouwen/premies-en-belastingvoordelen/mijn-verbouwpremie

Wallonië

Premie via de netbeheerder

De distributienetbeheerders ORES en RESA voorzien een premie voor wie overstapt op een gascondensatieketel met hoog rendement en zich aansluit op het aardgasnetwerk. De aansluiting op het net is dan gratis. De premie bedraagt € 250 voor nieuwbouw en € 400 voor een bestaande woning waarin geen verwarmingssysteem op aardgas aanwezig is (zelfs als ze al aangesloten is op het gasnet, bijvoorbeeld om te koken).

Meer info, voorwaarden en aanvragen via  ORES  of  RESA.

Gas.be

Voor Brussel: Premie voor nieuwe gasketel

Wanneer je een gasketel van meer dan 20 jaar oud vervangt, maak je kans op een premie tot € 500. Het gastoestel dat je vervangt, kan zowel een centrale verwarmingsketel zijn als een toestel voor de productie van warm water of voor individuele verwarming opgesteld in een residentieel gebouw (eengezinswoning, appartement of appartementsgebouw).

Bedragen:

• € 500 voor een nieuw centraal verwarmingstoestel op aardgas met een maximaal nominaal vermogen van 70 kW (condensatieketel, warmtepomp op gas, condenserende warmeluchtgenerator, hybride warmtepomp op aardgas of micro-warmtekrachtkoppeling). • € 5 per extra kW, met een plafond van € 2.500 per toestel (wat overeenstemt met 470 kW). *

• € 200 voor een nieuw doorstroomtoestel of een nieuwe boiler op aardgas (voor de productie van sanitair warm water)

• € 150 voor een nieuw verwarmingstoestel voor individueel gebruik, zoals een kachel, convector of inbouwhaard op aardgas.

* In het geval van centrale verwarming voor het geheel van een appartementsgebouw, wordt er een premie toegekend voor een max. van 2 nieuwe verwarmingstoestellen (cf. cascade-opstelling van twee verwarmingstoestellen).