Natuurlijke en actieve koeling: koelen met warmtepompen

Offerte aanvragen
NC-Box van Viessmann voor natuurlijke koeling

Een warmtepomp is niet alleen een bijzonder ecologisch verwarmingssysteem, maar is ook nog eens heel veelzijdig. Een warmtepomp kan gebouwen immers niet alleen verwarmen maar in warmere maanden ook koelen. Er zijn in principe twee manieren om te koelen: passief en actief.

Natuurlijke koeling: passief koelen met warmtepompen

Passieve koeling (natuurlijke koeling) werkt in combinatie met een grond/water- of water/water-warmtepomp. Met een grond/water-warmtepomp geven geothermische sondes warmte uit de verwarmingskring af aan de ondergrond. Onze Service Partners geven je gratis persoonlijk advies over onze warmtepompen. De natuurlijke omgevingslucht wordt ook gebruikt om te koelen. Behalve het regelmechanisme en de circulatiepomp blijft de warmtepomp uitgeschakeld. En omdat de compressor hier niet voor nodig is, is er geen stroom nodig. Daardoor is natuurlijke koeling een erg energie-efficiënte en goedkope manier om de binnenkant van een gebouw te koelen.

Aangenaam koel zonder vervelend geluid

Passieve koeling kan de kamertemperatuur met zo'n drie graden Celsius verlagen. De extra inspanning voor installatie is gering en het koelen maakt geen vervelende geluiden. Passief koelen gebeurt met geothermische collectoren of geothermische sondes, waarbij sondes het beste resultaat geven.

Wie een warmtepomp ook wil gebruiken om actief te koelen, moet een zogenoemde NC-Box hebben. Dat is een volledig voorgemonteerde unit die alle nodige onderdelen bevat. Installeren gaat snel en eenvoudig, bij voorkeur door een specialist.

Actief koelen met warmtepompen

Bij actieve koeling wordt de werking van een warmtepomp simpelweg omgekeerd. Daarvoor wordt de koelkringloop intern omgekeerd; de primaire en secundaire aansluitingen kunnen ook omgewisseld worden. Net als een koelkast zal een warmtepomp dan ook effectief koelen.  Bij actieve koeling blijft de compressor in werking en kan de warmtepomp een grotere koelcapaciteit leveren. Het elektriciteitsverbruik zal echter hoger zijn bij actieve koeling dan bij passieve koeling.

Altijd een comfortabele temperatuur dankzij natuurlijke koeling

Onttrokken warmte kan op verschillende manieren gebruikt worden

Lucht/water warmtepompen kunnen actief koelen.  Ventilatorconvectoren of vloerverwarming en/of wandverwarming zijn geschikt als koeloppervlakken. De warmte die uit de kamers wordt gehaald kan terug naar de warmtebron geleid worden of gebruikt worden om huishoudelijk water op te warmen. Op die manier worden de verwarmings- en koelingsfuncties van een warmtepomp bijzonder efficiënt gecombineerd.