Hoe verwarm ik mijn huis in de toekomst?

Een warmtepomp is de meest toekomstgerichte en duurzame verwarming wanneer je ze combineert met fotovoltaïsche zonnepanelen. Het is een slimme hybride combinatie.

(Image: ©Slavun/Shutterstock.com)

De toekomst is elektrisch

Specialisten zijn het erover eens: over 20 jaar doen we zo goed als alles elektrisch: autorijden, maar ook verwarmen en koelen. Deze revolutie is niet te stuiten. We gaan ook steeds meer hernieuwbare elektriciteit produceren met wind- en zonne-energie én onze woningen steeds beter isoleren. De warmtepomp past perfect in dit plaatje: het is dé duurzame verwarming van de toekomst.

De perfecte warmtepomp

Als je een nieuwe woning bouwt of zeer grondig renoveert, stel jezelf dan één vraag: kies ik voor een lucht-water warmtepomp, waarmee ik energie uit de buitenlucht haal; of ga ik voor een bodem-water warmtepomp, die energie uit de ondergrond haalt? Zo eenvoudig is het.

  • Lucht-water: de goedkoopste en meest praktische optie. Je plaatst de buiten-unit eender waar rond je woning. Zo’n warmtepomp installatie heeft geen bijzondere vereisten qua toegankelijkheid van je perceel. De nieuwste producten werken fluisterstil en bereiken temperaturen tot 60°C.
  • Bodem-water: het duurzaamste en meest energie-efficiënte systeem. Voor de vereiste putboringen of het aanleggen van een horizontaal captatienet moet je perceel wel vlot toegankelijk zijn. De totaalprijs van het project ligt daardoor hoger.

De perfecte warmtepomp is ook smartgrid-ready. Dat wil zeggen dat ze aangestuurd kan worden in functie van wisselende opbrengsten en kosten van elektriciteitsbronnen: fotovoltaïsche zonnepanelen, het elektriciteitsnet, je elektrische wagen en/of thuisbatterij.

Hybride is slim combineren

In een bestaande woning is het niet altijd mogelijk om meteen over te schakelen op een warmtepomp, omdat oudere woningen vaak onvoldoende luchtdicht en geïsoleerd zijn. De hybride combinatie van een condensatieketel en een warmtepomp is dan een optie. De condensatieketel vult de warmtepomp aan voor de warmtevraag op piekmomenten, zoals voor het snel produceren van warm water voor bad of douche.