Jan Hoogmartens

In welke gevallen is een hybride warmtepomp een oplossing?

Voor vele bestaande woningen is overschakelen van een traditionele verwarmingsketel naar een warmtepomp niet mogelijk omdat het warmteverlies te hoog is. Een hybride warmtepomp gecombineerd met een condensatieketel op gas of mazout biedt dan interessante perspectieven.

Wanneer het warmteverlies van je woning gemiddeld is

Een warmtepomp kan in dit geval het merendeel van je warmtevraag invullen, maar is te combineren met een condensatieketel die instaat voor extra vermogen in de koude maanden of voor bijzondere behoeften aan sanitair warm water.

Het gaat hier algemeen gesproken om woningen gebouwd vóór het jaar 2000 met een warmteverlies tussen 15 en 22 kW, meer concreet:

  • wanneer je gasverbruik jaarlijks 3000 tot 4000 kubieke meter (30000 tot 40000 kWh) bedraagt , of
  • wanneer je verbruik van mazout jaarlijks 3000 tot 4000 liter bedraagt

Ook voor recentere woningen met een verbruik van 2500 kubieke meter gas of 2500 liter mazout is een hybride warmtepomp te overwegen.

Als voorbereiding op een grondige renovatie

Wanneer je een grondige renovatie van je woning plant is een hybride warmtepomp een vooruitziende investering. Neem in dit geval zeker ook de aanleg van vloerverwarming op in je plan, tenminste voor de belangrijkste woonruimtes van het huis.

Naarmate de isolatiewerken vorderen en het warmteverlies van de woning verbetert zal de hybride warmtepomp steeds minder vaak bijstand van de condensatieketel nodig hebben. Uiteindelijk zal de warmtepomp op zichzelf kunnen instaan voor de verwarming van de woning.

Om die reden is het in deze gevallen mogelijk om een warmtepomp te voorzien met een lager vermogen, bijvoorbeeld 6 kW, waardoor de prijs van dit toestel ook gevoelig lager zal zijn.

Om het EPC-niveau van de woning te verbeteren

Het aanvullen van een bestaande verwarmingsinstallatie met een hybride warmtepomp levert een beter EPC (Energieprestatiecertificaat) op zonder onmiddellijk in meer grondige werken te moeten investeren. Dit kan een opportuniteit zijn wanneer je een woning wenst te verkopen of wanneer je wil voldoen aan de renovatieverplichting bij het kopen van een te renoveren woning (in Vlaanderen).

Het Vlaams Energie en Klimaatagentschap (VEKA) ontwikkelde een online berekentool waarmee je zelf je EPC kan berekenen en tips krijgen om dit te verbeteren. Met deze tool kan je zelf nagaan in welke mate een warmtepomp, een hybride warmtepomp of sommige isolatiewerken je EPC-niveau verbeteren.

Opgelet: voor het officiëel bepalen van het EPC van een woning voor verkoop of verhuur dien je beroep te doen op een energiedeskundige type A.

Voor grote woningen met gecombineerd gebruik

Wanneer een deel van je woning in gebruik is als professionele praktijk is de warmtevraag tijdens de openingsuren en/of gedurende de wintermaanden. Het tegemoet komen aan pieken in warmtevraag met een warmtepomp is dan mogelijk onproportioneel kostelijk en inefficient. In dez gevallen is het combineren van een andere energiebron met een hybride warmtepomp een optie.