Grondige renovatie met een warmtepomp Jan Hoogmartens

Is mijn huis geschikt om een bestaande verwarmingsketel te vervangen door een warmtepomp?

Toegenomen onzekerheid over de beschikbaarheid en de prijs van fossiele brandstoffen in de toekomst wakkert opnieuw de interesse in warmtepompen aan. Voorheen was dit slechts een optie voor goed-geïsoleerde nieuwbouwwoningen. De nieuwste producten zijn eveneens geschikt voor het vervangen van klassieke verwarmingsketels.

Is mijn huis geschikt voor verwarmen met een warmtepomp?

Nieuwere huizen, in de meeste gevallen ook uitgerust met een ventilatiesysteem, zijn bijna altijd geschikt. Ook wanneer er reeds vloerverwarming is, zit je wellicht goed. De tabel hieronder* helpt je een keuze te maken op basis van het bouwjaar van je woning en het huidig jaarlijks verbruik aan gas (in kubieke meter of kWh) of stookolie (in liter)

Verbruik m³/l

Voor '75

75-'95

95-'99

2000-2010

2 000m³/20 000kWh (gas)

2 000l (mazout)

10,7 kW

11 kW

11,3 kW

11,6 kW

2 500m³/25 000kWh (gas)

2 500l (mazout)

13,8 kW

14,2 kW

14,6 kW

15,1 kW

3 000m³/30 000kWh (gas)

3 000l (mazout)

17k W

17,5 kW

18 kW

18,5 kW

3 500m³/35 000kWh (gas)

3 500l (mazout)

20,2 kW

20,7 kW

21,3 kW

22k W

4 000m³/40 000kWh (gas)

4 000l (mazout)

23,3 kW

24k W

24,7 kW

25,4 kW

*Op basis van een schatting van het nodige vermogen (kW) voor een woning met 4 bewoners, en uitgerust met een condenserende verwarmingsketel op gas of mazout die ook instaat voor het verwarmen van sanitair warm water, voor zover de maximale uitgangstemperatuur van die ketel 60°C niet overschrijdt.

Groen:  het warmteverlies van je woning is beperkt of eerder laag. Je kunt je bestaande verwarmingsketel vervangen door een warmtepomp/hoge-temperatuur-warmtepomp.

Oranje:  het warmteverlies is gemiddeld. Een warmtepomp kan het merendeel van je warmtevraag invullen, maar is te combineren als hybride oplossing met een condensatieketel die instaat voor extra vermogen in de koude maanden of voor bijzondere behoeften aan warm water.

Rood: je hebt een zeer grote woning en/of het warmteverlies is groot. Lees hieronder meer over de stappen en maatregelen die je kunt nemen.

Wat kan ik doen wanneer een warmtepomp niet kan?
  

Doe de “50-graden-test”

Door je bestaande condenserende verwarmingsketel in te stellen op een maximale uitgangstemperatuur van 50°C, kom je te weten of een warmtepomp alsnog voldoet aan de warmtebehoeften van jouw huis en de bewoners. Doe deze test over een periode van minstens 3 wintermaanden.

  

Doe beroep op een energiedeskundige

Een energiedeskundige onderzoekt de structuur van je woning en het warmteverlies van de verschillende componenten daarvan, op basis waarvan een Energieprestatiecertificaat (EPC) opgesteld wordt. Dit EPC is trouwens een verplicht document wanneer je je huis wil verhuren of verkopen. Een energiedeskundige brengt aan het licht op welke manier je warmteverliezen kunt wegwerken.

Op deze website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) staat de  lijst met erkende energiedeskundigen (type A).   Voor Wallonië vind je hier een  lijst met energiedeskundigen. Ook lokale overheden bieden deze dienst aan.

Soorten warmtepompen en budget

Voor het vervangen van een bestaande verwarmingsketel is een lucht-water-warmtepomp in de meeste gevallen de oplossing. Deze toestellen hebben een buitenunit met een ventilator. De werking hiervan is erg stil, maar alsnog niet geschikt voor elke woonsituatie. De prijs van een warmtepomp is erg afhankelijk van het gekozen vermogen. De volledige plaatsing van een lucht-water-warmtepomp vertegenwoordigt een investering tussen 12.000 en 20.000 EURO.

Een grond-water-warmtepomp is in alle gevallen meer performant. Hou hierbij rekening met ingrijpende (grond)werken voor het aanleggen van een horizontaal captatienet of een diepteboring. Daarom wordt dit type van warmtepomp vooral toegepast bij nieuwbouw of grondige renovatie. Door de grondwerken is een investering tussen 20.000 en 25.000 EURO te voorzien.

Om de investering betaalbaar te houden, voorzien de overheden premies voor warmtepompen. Vermijd je de investering liever helemaal, dan biedt Viessmann met Viessmann Finance de mogelijkheid aan om je warmtepomp te financieren.