Waarom een warmtepomp combineren met zonnepanelen?
Met zonnepanelen produceer je zelf de elektriciteit om je warmtepomp te laten werken. Zo bespaar je op je energiefactuur en verhoog je je eigenverbruik. Bovendien maakt de combinatie warmtepomp en pv-installatie je woning grotendeels onafhankelijk van het energienet. Dat betekent dat je woning zelfvoorzienend of energieneutraal wordt. In dit artikel gaan we verder in op die voordelen van de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen.
Het verbruik van een warmtepomp
Het stroomverbruik van een warmtepomp is afhankelijk van de warmtebron. Een geothermische warmtepomp verbruikt minder dan een lucht-waterwarmtepomp, die op haar beurt weer minder verbruikt dan een lucht-luchtwarmtepomp. Daarnaast bepalen de grootte en de isolatie van je woning, de plaatsing en het type van je radiatoren of vloerverwarming en je persoonlijke behoeften hoeveel elektriciteit je warmtepomp zal verbruiken. Wel geldt dat een warmtepomp de elektriciteit die ze verbruikt, heel efficiënt omzet in warmte. 1 kWh aan elektriciteit levert, dankzij de warmte die vrij in de omgeving beschikbaar is, zo’n 4 kWh aan warmte op. Dat hoge rendement maakt een warmtepomp een voordelige optie om te verwarmen.
Goedkoper verwarmen dankzij warmtepomp en zonnepanelen
Dé manier bij uitstek om je elektriciteitsfactuur te verlagen wanneer je een warmtepomp hebt, is ze te combineren met zonnepanelen. Met een pv-installatie wek je namelijk zelf de nodige elektriciteit op om je warmtepomp te laten werken. Dat betekent dat je elektriciteitsfactuur lager wordt en je dus je investeringen sneller terugverdient - waarna je nog jarenlang geniet van gratis warmte en elektriciteit.
Meer eigenverbruik
Met de komst van nieuwe nettarieven wordt het voor eigenaars van zonnepanelen belangrijker om zelf een groter aandeel van hun geproduceerde energie te consumeren. Een warmtepomp is daarbij een handig hulpmiddel. Ze laat je namelijk toe om het overschot aan elektriciteit te gebruiken om water op te warmen en op te slaan in een warmwatervat of buffervat. Zo kun je het later gebruiken voor je (vloer)verwarming of voor douche of bad. In de zomermaanden kan je de werking van je warmtepomp omkeren om zo je woning actief of passief te verkoelen. Door op die manier je zonnestroom optimaal in te zetten, worden je pv-installatie en je warmtepomp nog rendabeler.
Zelfvoorzienend en (bijna-)energieneutraal wonen met warmtepomp en pv-installatie
De combinatie van zonnepanelen en warmtepomp zorgt er tot slot voor dat je woning zo goed als onafhankelijk wordt van het elektriciteitsnet en fossiele brandstoffen - en fluctuerende energieprijzen. In combinatie met een thuisbatterij, die overschotten aan zonnestroom overdag opslaat om ‘s avonds of ‘s nachts te verbruiken, creëer je een zelfvoorzienend en energieneutraal gebouw, zonder lokale CO₂-uitstoot. Dat groene en ‘futureproof’ karakter van je woning kan een meerwaarde vormen bij een eventuele latere verkoop.
Zonnepanelen en een warmtepomp zijn op zichzelf een slimme investering bij een nieuwbouw of renovatie. De combinatie van de twee brengt nog meer voordelen. En aangezien Viessmann zowel zonnepanelen als diverse types warmtepompen produceert, beschik je over een gespecialiseerd aanspreekpunt voor je volledige installatie. Vraag vrijblijvend advies aan je lokale Viessmann Service Partner of start je offerteaanvraag.