Philip Lebesque

Waarom een warmtepomp combineren met zonnepanelen?

Fotovoltaïsche panelen produceren de elektriciteit die nodig is om je warmtepomp te laten werken. Zo bespaar je op je energierekening, verhoog je je eigenverbruik en wordt je meer onafhankelijk van fluctuerende energieprijzen.

Model: Huis met verwarming
(Image: ©Costazzurra/Shutterstock.com)

Het verbruik van een warmtepomp

Het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp hangt af van de gekozen warmtebron en de efficiëntie ervan. Een grond/water-warmtepomp verbruikt minder energie dan een lucht/water-warmtepomp, die op haar beurt minder energie verbruikt dan een lucht/lucht-warmtepomp. De grootte en isolatie van je huis, de locatie en het type radiatoren of vloerverwarming en je persoonlijke behoeften bepalen hoeveel elektriciteit je warmtepomp verbruiken zal. Een warmtepomp zet de verbruikte elektriciteit in alle gevallen zeer efficiënt om in warmte, zoals aangegeven door de COP (Coefficient of Performance). 1 kWh elektriciteit produceert ongeveer 4 kWh warmte, dankzij de warmte die kostenloos aan de omgeving onttrokken wordt. Dit hoge rendement maakt van de warmtepomp een zuinige oplossing.

Goedkoper verwarmen

De beste manier om je elektriciteitsrekening te verlagen als je een warmtepomp hebt, is door de elektriciteit zelf op te wekken met fotovoltaïsche zonnepanelen. Een fotovoltaïsch systeem produceert de elektriciteit die nodig is om je warmtepomp te voeden. Het spreekt voor zich dat je factuur op die manier veel lager zal zijn, met name voor woningen uitgerust met een analoge terugdraaiende teller.   Hierdoor is je investering sneller terugverdiend, waarna je nog jaren kunt genieten van gratis verwarming en elektriciteit.

Hoger eigenverbruik

Wanneer je huis een nieuwe digitale meter krijgt, verandert de situatie: de opgewekte zonne-energie die niet meteen wordt verbruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Hiervoor ontvang je een klein bedrag per geëxporteerde eenheid (kWh). De prijs waarvoor je de elektriciteit later terugkoopt van het net is veel hoger. Met een omkeerbare warmtepomp kan de overtollige elektriciteit die overdag wordt opgewerkt, worden gebruikt om het huis te koelen en sanitair warm water te bereiden. In de winter wordt het kleinste straaltje zonlicht omgezet in thermische energie voor verwarming of warm water, dankzij het in de Vitocal warmtepomp van Viessmann geïntegreerde energiemanagementsysteem. Door je eigen verbruik te maximaliseren, haal je het beste rendement uit je fotovoltaïsche installatie én je warmtepomp.

Zelfvoorzienend en (bijna-)energieneutraal  

De combinatie van fotovoltaïsche panelen en een warmtepomp maakt je huis onafhankelijker van het elektriciteitsnet, fossiele brandstoffen en fluctuerende energieprijzen. En als je een huisbatterij toevoegt die overdag overtollige zonne-energie opslaat voor gebruik 's avonds of 's nachts, krijg je een zelfvoorzienend, energieneutraal gebouw zonder lokale CO₂-uitstoot. Dit ecologische en toekomsrgericht voordeel betekent een reële meerwaarde voor uw woning.

Op zoek naar meer informatie?

Jouw gegevens

Wij nemen snel contact op om je vragen te beantwoorden.

Ik ga akkoord met het privacybeleid

Fout

We kunnen momenteel uw aanvraag niet verwerken. Probeer het later opnieuw