Bereken hier de terugverdientijd van Viessmann zonnepanelen

Deze calculator helpt u met het uitrekenen van de terugverdientijd van uw zonnepanelen. Onze tool houdt rekening met een aantal factoren die belangrijk zijn om deze terugverdientijd zo correct mogelijk te berekenen. Het is belangrijk om te weten dat de uitkomst van deze tool een schatting is en nog kan variëren doorheen de tijd.

Vragen over de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Allereerst moet rekening gehouden worden met de initiële investering. Het aantal zonnepanelen, welke soort panelen en de totale kost van het systeem spelen hierbij een rol. Daarnaast heeft ook de veranderende energieprijs een invloed op de besparingen die u maakt. Daardoor is dus niet elk jaar uw besparing hetzelfde. Bovendien neemt de opbrengst van zonnepanelen jaarlijks een klein beetje af. Na 25 jaar wekken uw zonnepanelen echter nog steeds minimaal 80% van hun initiële capaciteit op. Ten slotte spelen eventuele subsidies en het compensatieprincipe ook nog een rol bij het berekenen van de terugverdientijd van uw zonnepanelen.

Wanneer u kiest voor zonne-energie doet u een een initiële investering. Deze investering zal door de jaren 'terugbetaald' worden. Aangezien u dankzij de zonne-energie nu uw eigen energie produceert, neemt u minder energie af van het net. Als u het geld dat je hierdoor bespaart, optelt en vergelijkt met de initiële investering, zal blijken dat u de investering terugverdiend hebt. Dit noemen ze ook wel het break even point. Nadat u dit punt bereikt hebt, is elke euro die u bespaart dankzij zonnepanelen pure winst. Vaak profiteert u op deze manier nog gemiddeld 15 jaar van de winst van uw zonnepanelen.

Voor veel mensen is de terugverdientijd van zonnepanelen een doorslaggevende factor om te kiezen voor zonnepanelen. Deze terugverdientijd geeft u een globaal beeld van de rentabiliteit van uw installatie. De terugverdientijd kunt u eenvoudig beschouwen als de verhouding tussen de prijs van uw installatie en het rendement dat u uit uw zonnesysteem haalt. Hoe hoger dit rendement, hoe sneller uw installatie zich in feite terugbetaalt. Hoe sneller de installatie zich bijgevolg heeft terugbetaald, hoe sneller u kan genieten van gratis energie.

De gemiddelde terugverdientijd ligt standaard rond de 10 jaar. Deze periode kan echter nog verminderd worden door eventuele subsidies. Zo kan de terugverdientijd zelfs dalen tot 7 à 8 jaar.

Om correct de terugverdientijd van uw zonnepanelen te berekenen, moet u rekening houden met enkele factoren. Viessmann zet even deze factoren op een rijtje.

  • Kost zonnepanelen: niet alle zonnesystemen zijn dezelfde, daar dient u rekening mee te houden bij het berekening van uw terugverdientijd. De capaciteit van de installatie en het type paneel spelen een grote rol in de berekening van de kostprijs van uw zonnepanelen.

  • Kosten apparatuur: naast de kost van de zonnepanelen, moet u ook rekening houden met de kosten van de randapparatuur. Dit kan bijvoorbeeld een omvormer zijn, maar ook de bekabeling, consoles, montagesets of meetapparatuur. De kost van deze randapparatuur heeft ook een impact op de teruverdientijd.

  • Huidige energieprijs: hoeveel zou u moeten betalen voor energie indien u geen zonnepanelen had? De stroomprijs is variabel en dus is niet elk jaar het bedrag dat u uitspaart dankzij zonne-energie hetzelfde.

  • Installatie: het is zeker mogelijk om uw zonnepanelen zelf te installeren, maar in de meeste gevallen gebeurt dit toch door een professionele installateur. De prijs die je betaalt voor dergelijke installatie hangt voornamelijk af van uw dakconstructie en het aantal gewenste panelen.

  • Levensduur zonnepanelen: dit is een zeer belangrijke factor. Een zonnesysteem gaat gemiddeld 25 jaar mee. Let wel op, dit geldt voor zonnesystemen die optimaal onderhouden worden. Wanneer u dus uw zonnepanelen niet correct onderhoudt, zullen ze sneller sporen van slijtage vertonen. Dit zorgt er dan op zijn beurt voor dat uw rendement zal dalen. Bovendien is ook de kwaliteit van uw zonnepanelen bepalend voor de levensduur: dunne zonnepanelen gaan doorgaans minder lang mee.