Grondige renovatie met een warmtepomp Alain Steyaert

Hoe kan ik verwarmen op gas als er geen aansluiting in mijn straat ligt?

Een condensatieketel op aardgas is een efficiënte en voordelige manier om je woning en sanitair warm water te verwarmen. Maar niet overal in België liggen aardgasleidingen. Dan is een propaantank een oplossing. Ook andere technieken zijn het overwegen waard.

(Image: ©Sascha Preussner/Shutterstock.com)

Aansluiting op aardgasnet niet altijd mogelijk

Zowel bij nieuwbouwwoningen als renovaties is een gascondensatieketel een voordelige en efficiënte verwarmingstechniek. Om te verwarmen op aardgas, is een aansluiting op het distributienet nodig. Maar aardgasleidingen liggen niet overal in België. Je kunt een uitbreiding van het leidingnetwerk aanvragen, maar de netbeheerders kunnen die aanvraag afwijzen, bijvoorbeeld als er onvoldoende afnemers zijn en de leiding onrendabel zou zijn.

Een propaantank als alternatief

Wanneer een aansluiting op het distributienet niet mogelijk is en je toch wil genieten van de voordelen van aardgas, biedt een tank de oplossing. Zo’n tank wordt gevuld met propaan, een bijproduct dat ontstaat tijdens het winnen van aardgas en het raffineren van aardolie. Een propaantank bestaat in verschillende formaten, afhankelijk van je beoogde verbruik. De bekendste en meest eenvoudige oplossing is een bovengrondse tank, maar je kunt ook kiezen voor een (iets duurdere) ondergrondse tank. Zo wordt het uitzicht op je tuin niet verstoord. In sommige gemeentes is een ondergrondse tank zelfs verplicht. Zowel bij bovengrondse als ondergrondse tanks moet er in je tuin voldoende vrije ruimte zijn, maar moet er ook een veiligheidsafstand tot je woning, de openbare weg en de aanliggende percelen gerespecteerd worden. Een correcte plaatsing, keuring en regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat een propaantank een uiterste veilige optie is.

Propaantank huren of kopen

In de meeste gevallen zal je een gastank huren bij een propaanleverancier. Het voordeel van die formule is dat je de aankoopprijs van een tank - al snel enkele duizenden euro’s - niet in een keer moet betalen. Je bent weliswaar gebonden aan één leverancier van propaan en diens gasprijzen, maar vaak zorgt die ook voor de reglementaire installatie en het periodieke onderhoud van de tank. Sommige leveranciers werken zelfs met een telemetriesysteem om het gasniveau in je tank op te volgen en automatisch een levering te plannen. Zo geniet je zonder zorgen van het comfort van gas. Wanneer je een tank koopt, betaal je de aankoopprijs in een keer. Je moet ook zelf zorgen voor een correcte en veilige plaatsing, de nodige attesten en keuringen en het onderhoud. Een voordeel is wel dat je voortdurend prijzen kunt vergelijken en telkens de voordeligste leverancier kiest.

Alternatieven voor gas

Er bestaan ook alternatieven die niet op gas werken. Een condenserende ketel op stookolie is in sommige gevallen een optie. Wie wil afstappen van fossiele brandstoffen, kan ook opteren voor elektrische verwarming en een elektrische boiler. Een warmtepomp vraagt een grote investering, maar is een toekomstbestendige techniek op basis van een hernieuwbare energiebron.

De gascondensatieketels van Viessmann, ook voor propaan

Eens je tank geplaatst is, kun je beginnen nadenken over welke gascondensatieketel je wil plaatsen. Viessmann heeft een breed aanbod ketels voor elke situatie. Al die ketels kunnen bij installatie worden aangepast om te werken met propaan. Je Viessmann Service Partner begeleidt je graag bij het maken van je keuze.