Alain Steyaert

Hoe laat ik mijn gasketel van Viessmann optimaal functioneren en renderen?

Verwarmingstoestellen van Viessmann zijn gemaakt om je jarenlang van comfort te verzekeren. Met frequent onderhoud zorg je ervoor dat je gascondensatieketel optimaal, veilig en energiezuinig blijft werken. Een geconnecteerd toestel en de app ViCare laten je toe je installatie continu te monitoren.

Verplicht onderhoud gasketel en controle

In elke regio is het verplicht je gascondensatieketel voor centrale verwarming periodiek te laten controleren. In Vlaanderen en Brussel is dat om de twee jaar, in Wallonië om de twee jaar voor ketels met een vermogen boven 100 kW en om de drie jaar voor ketels met een vermogen tot 100 kW. Het onderhoud moet gebeuren door een erkend technicus. Die verifieert of het toestel naar behoren werkt, controleert en reinigt de schoorsteen of rookgasafvoer en controleert de verluchting van het stooklokaal, de verbrandingsluchtaanvoer en de verbrandingswaarden. Nadien krijg je een (digitaal) reinigings- en verbrandingsattest. Dankzij het verplichte periodieke onderhoud en de reiniging blijft je gascondensatieketel op een veilige en efficiënte manier werken. Wanneer je stookt met een ketel die niet gekeurd is of niet voldoet aan de richtlijnen, neem je risico’s wat betreft brandveiligheid.

Tip: met een onderhoudscontract van Viessmann ben je zeker dat je installatie steeds optimaal presteert en tijdig gekeurd wordt.

Slijtageonderdelen tijdig vervangen

De componenten in je Viessmann-gascondensatieketel zijn gemaakt om lang mee te gaan. Zelfs dan is het normaal dat bij veelvuldig gebruik en na verloop van tijd bepaalde onderdelen verslijten. Dan moeten ze vervangen worden om storingen en schade te voorkomen. Je technicus zorgt voor die vervanging tijdens het onderhoud of een aparte interventie. Je betaalt dan bijkomende kosten, maar die vallen lager uit dan de prijs voor ingrijpende herstellingswerken of een nieuwe ketel.

Onderhoud dat je zelf kunt doen

Er zijn enkele kleine ingrepen die je zelf kunt uitvoeren waardoor je cv-installatie langer mee gaat: 

  • De waterdruk op je gascondensatieketel controleren: die moet tussen 1,5 en 2 bar liggen. Vul de ketel desnoods bij om de druk op peil te krijgen.
  • Radiatoren ontluchten: lucht in je radiatoren zorgt ervoor dat ze niet meer optimaal verwarmen. Door de lucht eruit te laten, presteert je verwarming weer beter.
  • Leidingen controleren op lekken: wanneer er water uit je verwarmingsbuizen of je radiatoren lekt, gaat er warmte verloren. Een herstelling is dan noodzakelijk.
  • Radiatorknoppen controleren: kijk regelmatig na of de knoppen op je radiatoren nog vlot draaien. Zo zorg je in elke ruimte voor de juiste warmte, zonder dat je te veel verbruikt.
  • Verbruik opvolgen: noteer hoeveel je maandelijks verbruikt of volg je vebruik op in een app zoals ViCare. Wanneer je verbruik plots abnormaal hoog is, wil dat waarschijnlijk zeggen dat er ergens iets mis is.

ViCare: je verwarming 24/7 onder controle

Een verwarmingstoestel van Viessmann dat verbonden is met het internet, kan je bedienen via de app ViCare. Ook wanneer je niet thuis bent. Zo verwarm je precies waar en wanneer jij wilt. Daarnaast monitort de app voortdurend je verbruik en de status van je verwarmingsinstallatie. Bij een storing ontvang je een melding, waarna je meteen een interventie kunt plannen.

Kortom: regelmatig onderhoud door een vakman en enkele kleine ingrepen die je zelf kunt uitvoeren, zorgen ervoor dat je gascondensatieketel van Viessmann nog jarenlang aangename warmte levert. Vraag gratis en vrijblijvend advies aan je Viessmann Service Partner bij het kiezen van je nieuwe ketel en de verplichte controle.