Kato Huysmans

Hoe kan ik ruimte besparen in een nieuwbouwwoning?

Door de hoge vastgoedprijzen is elke vierkante meter woonoppervlakte waardevoller dan ooit. Zorgzaam omspringen met ruimte door gebruik te maken van compacte apparaten en slimme technologieën is dus de boodschap. Dat kan je op verschillende manieren bereiken.

Algemene ontwerptips

Deze 5 tips kunnen je inspireren:

  1. Gebruik compacte materialen en apparaten. Kies bijvoorbeeld voor kleinere (keuken)meubels en ingebouwde elektronische apparaten, zoals wasmachines en koelkasten.
  2. Maak gebruik van opbergruimte. Zoek naar manieren om spullen op te bergen, zoals opbergkasten onder trappen of op maat gemaakte kasten.
  3. Overweeg open conceptontwerpen. Met een simpel grondplan, maar ook door de muren tussen de keuken, woonkamer en eetkamer te verwijderen, vergroot je het ruimtegevoel.
  4. Ga voor verticaal. Maak gebruik van de hoogte door bijvoorbeeld opbergkasten tot aan het plafond te laten reiken.
  5. Installeer een kleinere, maar energie-efficiënte verwarmingsunit en opteer voor radiatoren met een lager en slanker profiel. Die nemen minder ruimte in beslag.

Vloerverwarming

Nu we het toch over verwarming hebben: dé plaatsbesparende verwarming is ongetwijfeld vloerverwarming.

In het bijzonder in goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen en bij ingrijpende energetische renovaties is vloerverwarming aan te raden. Geen radiatoren aan de muren creëert een grotere ontwerpvrijheid en laat toe een ruimte efficiënter in te richten. Mooi meegenomen: het is een zuinig systeem omdat het lagere temperaturen vraagt. De gelijkmatige en constante warmteafgifte zorgt bovendien voor een aangenaam comfortgevoel. En in combinatie met een warmtepomp is het ten slotte een duurzame, energiebewuste keuze.

Een unieke oplossing voor nieuwbouw

Invisible van Viessman is een compact inbouwsysteem dat alle moderne technieken voor een nieuwbouwwoning omvat: een lucht/lucht-warmtepomp, een warmwaterboiler, een buffervat, een ventilatiesysteem, en alle hydraulische toebehoren.

De kasten waarin al deze technische componenten geplaatst worden naast elkaar of in een hoek zijn slechts 275 mm diep. Er zijn vele mogelijkheden om deze stijfvol af te werken. Het systeem is geschikt voor woniningen tot 200 vierkante meter, en laat toe  om kostbare vierkante meters winnen.