Milieuportfolio: onze bijdrage aan de milieubescherming

Als familiebedrijf van de derde generatie en internationaal toonaangevende fabrikant van verwarmingssystemen, nemen wij niet alleen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid op, maar ook die voor de toekomst van latere generaties. Permanente verbetering van de grondstofbesparende en milieubeschermende maatregelen door duurzaam handelen is daarom een wezenlijk onderdeel van onze bedrijfsfilosofie.  


emas.jpg

Milieumanagement als gevestigde waarde

Reeds tientallen jaren dragen wij het concept van geïntegreerde milieubescherming uit over onze volledige waardeketen. Een proces- en productgeïntegreerde milieubescherming heeft absolute prioriteit op een duurzaam herstel van reeds aangerichte schade. Het reeds vele jaren geïmplementeerde milieumanagement organiseert en controleert de toepassing van het milieubeleid in de praktijk.

Daarbij wordt permanent gecontroleerd of de doelstellingen van het milieubeleid gehaald worden. In Duitsland zijn alle vestigingen en alle verkoopkantoren van Viessmann gecertificeerd volgens DIN EN ISO 14001. In 1995 werd Viessmann Werke met hoofdzetel in Allendorf als eerste onderneming binnen de verwarmingssector en als tweede onderneming in Duitsland gecertificeerd volgens de strenge Europese milieu-audit EMAS (Europees Milieumanagement- en Audit Schema).


Energie-efficiënte en milieuvriendelijke producten

Met name bij de ontwikkeling van onze producten dragen wij "duurzaamheid" hoog in het vaandel. Reeds bij het ontwerp wordt erop toegezien dat er tijdens het productieproces spaarzaam wordt omgesprongen met de grondstoffen. De warmtebronnen worden gekenmerkt door hun hoog thermisch rendement en hun duurzaamheid. Aan het einde van hun levensduur worden de producten van Viessmann vakkundig verwerkt en worden waardevolle grondstoffen weer in de productie- en grondstoffencyclus geïntegreerd.

Viessmann werd vanwege zijn technologische innovaties en zijn voorbeeldig milieu-engagement al meermaals bekroond, onder andere met de "Europese milieuprijs", en benoemd tot "Glanzlicht" van de Milieu-alliantie Hessen. Van het Duitse energieagentschap (Dena) kreeg Viessmann de "Energy Efficiency Award" voor de warmtewinningscentrale die gebouwd werd in het kader van het programma "Efficiëntie Plus".
 

auszeichnungen.jpg

nachhaltigkeitspreis.jpg

Duurzaamheidsproject "Efficiëntie Plus"

Het modelproject "Efficiëntie Plus" staat in het middelpunt van het huidige duurzaamheidsengagement dat gebaseerd is op een omvattend concept voor klimaatbescherming, efficiënt gebruik van grondstoffen en werkzekerheid. Hiermee wordt niet enkel de arbeids- en materiaalefficiëntie in de productie verhoogd, maar ook de energie-efficiëntie bij producent en verbruiker. Het resultaat hiervan is een besparing van 40 procent op fossiele energie en een verlaging van de CO2-uitstoot met een derde. Hierdoor kunnen we de energiebehoefte loskoppelen van de productieopbrengst.

In 2009 werd de onderneming bekroond met de Duitse duurzaamheidsprijs in de categorie "Duurzaamste productie van Duitsland 2009", in 2011 met de Duitse duurzaamheidsprijs als "Duurzaamste merk van Duitsland 2011" en in 2013 met de duurzaamheidsprijs 2013 voor haar "voorbeeldig gebruik van grondstoffen".

nabu.png

Door een samenwerkingsovereenkomst met de Duitse Vereniging voor Natuurbescherming (NABU - Naturschutzbund Deutschland) benadrukken wij onze consequent milieuvriendelijk beleid.