Residential
Omgevingswarmte

Hoge-temperatuur warmtepomp voor renovatieproject

In een recent pilootproject demonstreert Viessmann hoe het energiezuiniger maken van bestaande woningen kan worden aangepakt. Een verouderde gasketel werd vervangen door de innovatieve warmtepomp Vitocal-A 250, die gebruikmaakt van propaan als koelmiddel en compatibel is met radiatoren.

Vrijstaande woning Holsbeek

Overschakelen naar groene energie met Viessmann-warmtepomp voor renovatie

Voor Peter Vandendriessche, eigenaar van een vrijstaande woning in de gemeente Holsbeek, was het installeren van zonnepanelen een eerste stap naar groene energie. Maar toen hij beschikte over groene elektriciteit, besloot hij ook zijn verwarmingssysteem te verduurzamen. De bestaande gasketel van Viessmann was verouderd en onvoldoende energie-efficiënt. Peter ging op zoek naar een toekomstgerichte oplossing die ook kon werken met radiatoren, zonder dat er een ingrijpende renovatie nodig was: Vitocal 250-A van Viessmann, een warmtepomp specifiek ontworpen voor renovatie.

Eigenaar Peter Vandendriessche

Unieke kenmerken van Vitocal 250-A

Wat deze warmtepomp uniek maakt, is het gebruik van propaan (R290) als koelmiddel, waardoor vertrektemperaturen tot 70°C mogelijk zijn. Dit maakt de Vitocal 250-A geschikt voor situaties waar radiatoren nog steeds worden gebruikt als afgiftesysteem.

Ondanks de hogere temperaturen blijft het rendement van de warmtepomp hoog, met een SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) van 3,9 bij een gemiddelde afgiftetemperatuur van 55°C.

Veiligheid is een belangrijk aspect bij het gebruik van propaan, en Vitocal 250-A is uitgerust met diverse veiligheidsmaatregelen om de risico's te minimaliseren. De monoblok-uitvoering zorgt ervoor dat het koeltechnisch gedeelte volledig afgesloten is in het buitentoestel, en watervoerende leidingen worden gebruikt tussen de buitenunit en de hydraulische module in de woning om te voorkomen dat propaan in de hydraulische leidingen terechtkomt. Bovendien zijn de risico's van een buitentoestel laag en zijn er weinig beperkingen voor de plaatsing, behalve dat er geen ontstekingsbronnen in de directe omgeving mogen zijn.

De gepatenteerde hydraulische techniek (Hydro AutoControl®) in de binnenunit zorgt ervoor dat er altijd voldoende warmte in het verwarmingscircuit is opgeslagen voor een ontdooicyclus, zonder dat er een aparte pompgroep of buffervat nodig is. Zo is Vitocal 250-A eenvoudig te integreren in een bestaande installatie zonder al te veel aanpassingen, waardoor het een praktische keuze is voor renovatieprojecten.

Vitocal 250-A buitenunit

Vlotte en flexibele installatie

Installateur Johan Minnen benoemt de installatie als "plug & play", waarbij hij de handleiding volgt en alles soepel verloopt. Er was geen assistentie van Viessmann nodig. De koppeling met de afgifte-installatie verliep ook eenvoudig. Het aansluiten van vertrek en retour op de hydraulische module was snel en probleemloos.

Vitocal 250-A (versie 2C) biedt de mogelijkheid om zowel een hoge-temperatuur- als een lage-temperatuur-kring rechtstreeks te bedienen, wat flexibele plaatsingsmogelijkheden en integratieopties biedt in bestaande verwarmingssystemen. In dit specifieke project werd van deze mogelijkheid gebruik gemaakt, waarbij de woning voorzien is van radiatoren en er tevens een tuinkamer is aangelegd met vloerverwarming.

Vitocal 250-A binnenunit

Energiezuinige oplossing met aanzienlijke besparingen

Door de overstap te maken naar de warmtepomp Vitocal 250-A heeft Peter Vandendriessche aanzienlijke besparingen gerealiseerd. De hogere temperaturen die de warmtepomp kan leveren, maken het mogelijk om de bestaande radiatoren te blijven gebruiken zonder concessies te doen aan het comfort in huis. De weersafhankelijke regeling zorgt ervoor dat de warmtepomp efficiënt werkt, met een hoog rendement en een lager energieverbruik. Bovendien draagt het gebruik van propaan als koelmiddel bij aan de duurzaamheid van het systeem, omdat het een laag GWP (Global Warming Potential) heeft en daardoor minder belastend is voor het milieu.

Eigenaar Peter Vandendriessche met de app ViCare

Slimme warmtepomp

Vitocal 250-A van Viessmann komt met ingebouwde connectiviteit, net zoals alle toestellen van de nieuwste generatie van Viessmann. Dit betekent dat gebruikers de warmtepomp kunnen bedienen en de prestaties nauwgezet kunnen volgen via de app ViCare. Bovendien kan installateur Johan Minnen via ViGuide op afstand de werking van de warmtepomp monitoren en indien nodig corrigerende maatregelen treffen, zoals Peter Vandendriessche heeft ervaren. Viessmann hecht veel waarde aan de toekomstbestendigheid van haar systemen, gezien de lange levensduur van haar producten.

Het Energy Management System van Viessmann is standaard beschikbaar op Vitocal 250-A. Hiermee kunnen gebruikers energiestromen in hun woning beheren op basis van de productie van PV-panelen en weersverwachtingen. Viessmann blijft vooruit denken en werkt aan nieuwe functies voor het platform. Bovendien zal de software regelmatig worden bijgewerkt om future-proof te blijven.