De verwarming ontluchten, zo makkelijk is het!

Zodra het buiten opnieuw kouder wordt, wordt de radiator vroeg of laat weer opengedraaid. Vaak zijn dan van bij de start storende en soms luide stromende en borrelende geluiden te horen. Oorzaak hiervan is de lucht die zich in de radiatoren bevindt. Een andere duidelijke aanwijzing hiervoor is wanneer de radiator niet echt warm wordt, m.a.w. volledig of gedeeltelijk koud blijft. Dan is er maar één oplossing: de verwarming ontluchten. Wij leggen u hierbij uit hoe makkelijk dat is.

Ontluchtingssleutel voor het ontluchten van de radiator

Verwarming ontluchten – wat u nodig hebt
 

  • Een glas, tas of beker
  • Een vod of doek
  • Een ontluchtingssleutel die u goedkoop bij uw installateur of in iedere DHZ-zaak kunt vinden.

Voordat u met de eigenlijke ontluchting begint, draait u de radiator eerst op de hoogste stand. Bent u eigenaar van de woning, dan schakelt u indien mogelijk ook de circulatiepomp uit. Wacht nu ca. 30 minuten, zodat alle luchtbellen zich in de radiatoren kunnen verzamelen.
 

De radiatoren ontluchten

1. Leg de doek zo onder de radiator dat eventueel uit het ventiel stromend water erop valt. Of wikkel de doek rechtstreeks rond het ventiel.

2. Plaats nu de sleutel en houd de voorziene opvangbak onder het ventiel. Open het ventiel langzaam met de sleutel, maar niet volledig. Meestal volstaat een halve draai of minder al om te beginnen sissen. OPGELET: de ontsnappende lucht kan heet zijn, houd voldoende afstand.

3. Wanneer het sissen minder luid wordt en uiteindelijk stopt, begint er water uit te stromen. Nu is de radiator ontlucht en kunt u het ventiel terug sluiten.

Indien u de circulatiepomp had uitgeschakeld, moet u deze opnieuw inschakelen. En controleer ook of de waterdruk in het verwarmingscircuit nog voldoende hoog is.

Het kan nodig zijn om meer dan eens te ontluchten.