Beslissingshulp bij de aankoop van uw nieuwe verwarming
 

Koelkasten, televisies en wasmachines worden al enkele jaren voorzien van een energielabel. Vanaf 26 september 2015 wordt dit label ook verplicht voor alle producten die met verwarmingstechniek te maken hebben. Zowel individuele componenten (verwarmings- en warmwatertoestellen) als complete verwarmingsinstallaties zullen in de toekomst van een energielabel worden voorzien.

Om de video te starten klikt u op de afspeelknop. Houd er rekening mee dat door het oproepen van de video, gegevens worden verzonden naar YouTube. Raadpleeg onze gegevensbeschermingsverklaring voor meer informatie.

ErP-Label.gif
Video "ErP-label"

Meer transparantie op het vlak van energieverbruik: energielabel voor verwarmingssystemen

De nieuwe identificatie van verwarmingstechnieken via het energielabel baseert zich op richtlijnen en verordeningen van de Europese Unie (EU). Met andere woorden: de identificatie wordt eenvormig voor heel Europa geregeld en de berekening gebeurt op basis van procedures die door de Europese Commissie gedefinieerd werden. Zo krijgt u een basis waarop u kunt vergelijken en bijgevolg een hulpmiddel om te beslissen of u een nieuwe verwarmingsinstallatie koopt dan wel uw bestaande installatie renoveert.

Alles onder één dak: op elkaar afgestemde verwarmingssystemen voor meer rendement

Energielabels zijn interessant om u een idee te geven. Maar de beslissing om een verwarmingsinstallatie te kopen, mag u nooit alleen op basis van het label nemen. Verwarmingsinstallaties zijn complexe systemen, waarvan het rendement niet alleen door het individuele product wordt beïnvloed, maar ook door de perfecte onderlinge afstemming van de componenten.
 


graph_NL-882x496.jpg

Energielabel voor verwarmingssystemen

Op de energielabels, in dit voorbeeld van een condensatieketel, vindt u verschillende gegevens. Zo wordt de energie-efficiëntieklasse vermeld, aangeduid met een zwarte pijl, maar ook het vermogen of het werkingsgeluid van het toestel.


Productlabel en de energie-efficiëntieklassen

Alle individuele componenten van een verwarmingssysteem krijgen een productlabel. In het segment van de verwarmingstoestellen krijgt de beste energie-efficiëntieklasse de aanduiding A++, de slechtste G. Bij warmwatertoestellen gaat de schaal van A tot G. Combinatietoestellen die zowel voor ruimteverwarming als voor warmwaterbereiding worden gebruikt, vermelden voor de beide toepassingen een afzonderlijke classificatie.

Veelzeggender dan het productlabel: het pakketlabel

Verwarmingssystemen bestaan uit meerdere componenten die allemaal de energie-efficiëntie van de volledige installatie beïnvloeden. Daarom worden de productlabels aangevuld met pakketlabels. Deze identificeren de energie-efficiëntie van de volledige installatie. Zo kan bv. een Smart Home System de energie-efficiëntie van een verwarmingsinstallatie verhogen.

Wanneer alle componenten perfect op elkaar afgestemd zijn, vermeldt het pakketlabel doorgaans een betere energie-efficiëntie dan de afzonderlijke productlabels. Dus alleen het pakketlabel geeft absolute duidelijkheid over de werkelijke energie-efficiëntie van een verwarmingsinstallatie.

Heizungsanlage.jpg

Voor een efficiënter systeem: afgestemde verwarmingstechniek van Viessmann

Het volledige gamma van Viessmann biedt alle verwarmingscomponenten onder één dak aan. Alle onderdelen zijn zo perfect op elkaar afgestemd, dat het verwarmingssysteem in de praktijk een optimaal rendement realiseert.