Olietank zorgt voor een soepele werking

In tegenstelling tot verwarmingsgas, dat meestal uit de pijpleiding stroomt, moeten eigenaren van een olieverwarmingssysteem een voorraad aanleggen of de brandstof opslaan. De bijbehorende tank is nu verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en maten. Een individuele oplossing kan op deze manier gemakkelijk en zeer snel worden gevonden.

Bovengrondse of ondergrondse opslagmogelijkheden

In de regel wordt een olieverwarmingssysteem gebruikt als het te verwarmen gebouw ook een stookruimte heeft waarin zich al een olietank bevindt. Een dergelijke tank kan echter ook achteraf worden geïnstalleerd. Om dit te doen, zijn verschillende kleinere tanks met elkaar verbonden. Dankzij de batterijstructuur kunnen deze ook een grote verwarmingsbehoefte zonder problemen afdekken. Als u een olieketel wilt kopen maar geen plaats heeft voor een tank in het ketelhuis, kunt u ook de ondergrondse versie overwegen. Deze kan bijvoorbeeld in de voortuin worden "begraven" en is bijna onzichtbaar. Zowel boven- als ondergronds moeten de tanks in beide gevallen voldoen aan een aantal voorgeschreven veiligheidseisen. Bovenal speelt de dichtheid een doorslaggevende rol bij de installatie.


Voorschriften voor de aankoop en het gebruik van een oliecondensatieverwarmingssysteem

Als huiseigenaren een olieboiler willen kopen, moeten ze eerst beslissen over een technologie. Condensatieketels, die - in tegenstelling tot calorische waardeketels - ook de zogenaamde condensatiewarmte (calorische waarde) voor de verwarming gebruiken, worden nu als state of the art beschouwd. Dit verhoogt de efficiëntie en de kosteneffectiviteit. De juiste werking van een oliecondensatieketel vereist echter een aantal zaken.

Systeem ontworpen voor lage aanvoertemperatuur

Oliecondensatieketels worden gekenmerkt door het feit dat ze de verbrandingsgassen afkoelen en laten condenseren. Om dit te laten werken worden de rookgassen langs het koele retourwater geleid. Als de temperatuur van dit retourwater te hoog is, zal er geen condensatie optreden. Daarom is het belangrijk dat de zogenaamde aanvoertemperatuur zo laag mogelijk is. Dit kan vooral worden bereikt met radiatoren met een groot oppervlak, zoals vloerverwarming of wandverwarming.

Bij de aankoop van een olieverwarmingssysteem is het belangrijk om het juiste uitlaatsysteem te kiezen.

Geschikt rookgassysteem is noodzakelijk

Net als aardgas heeft ook stookolie componenten die zuur zijn. Tijdens de condensatie kunnen deze zure componenten het uitlaatsysteem op lange termijn beschadigen. Bij de aankoop van een olieverwarmingssysteem moeten huiseigenaren daarom op zoek gaan naar een geschikt uitlaatsysteem dat bestand is tegen water en zuur. Wanneer de uitlaatgassen condenseren, wordt niet alleen de temperatuur verlaagd. De dichtheid van de uitlaatgassen wordt ook verminderd. Een natuurlijke trek naar de buitenlucht kan niet meer plaatsvinden door de kleine verschillen in dichtheid.

Daarom is het gebruik van een ventilator (bijv. branderventilator) noodzakelijk. Dit genereert op zijn beurt een overdruk tijdens het gebruik. Daarom moet het rookgassysteem niet alleen ongevoelig zijn voor water en zuur, maar ook voor overdruk.

Condensafvoer moet worden gewaarborgd

Door condensatie van hete uitlaatgassen ontstaat zuur water dat moet worden afgevoerd. Voordat huiseigenaren een olieboiler kopen, is het essentieel dat ze nadenken over de afvoer van condens. Meestal kan de condens direct in het afvalwater worden geloosd. In een paar gevallen is neutralisatie echter noodzakelijk voor de ontlading. Gedetailleerde informatie hierover vindt u ook in de rubriek Stookolie. U kunt ook contact opnemen met uw verwarmingsspecialist.

Een selectie van ketels om te overwegen bij de aankoop van olieverwarming.

Welk olieverwarmingssysteem past bij mij?

Als het gaat om het vinden van de juiste ketel, is een voorlopige beslissing noodzakelijk. Naast de reeds genoemde condensatietechniek is er ook de beproefde calorische waardetechniek in de vorm van lage-temperatuur-ketels. Deze laatste zijn goedkoper in aanschaf. Bovendien hebben huiseigenaren geen behoefte aan een schoorsteenvernieuwing om zo'n ketel te kunnen bedienen. Condensafvoer is ook niet nodig.

Aan de andere kant behalen lage temperatuur ketels slechts een rendement van ongeveer 87 procent. Condensatieketels daarentegen zetten tot 98 procent van de energie in de brandstof om in warmte. Op de lange termijn betekent dit zowel lage kosten als een vermindering van de belasting van het milieu. Deskundigen bevelen daarom het gebruik van deze technologie aan.

Levenscyclusanalyse

Ten slotte is het belangrijk om bij de aankoop van een nieuwe olieboiler de levenscyclusanalyse in het oog te houden. Dit kan worden verbeterd door huiseigenaren hun olieboiler te combineren met een ander verwarmingssysteem. Dit kan zowel een zonnesysteem als een warmtepomp zijn. In beide gevallen verwarmen systeemeigenaren op een uiterst milieuvriendelijke en economische manier, omdat beide verwarmingssystemen toegang hebben tot gratis en bijna oneindige warmtebronnen.