Viessmann Vitola - betrouwbare gas- en olieketels

Bild: ©sutadimages/Shutterstock.com

De gas- en mazoutketels van de Vitola reeks worden niet meer geproduceerd. Veel van de lagetemperatuur- en zeer-lagetemperatuurketels zijn echter nog steeds in gebruik. Wij geven informatie over veel voorkomende vragen en onze bestaande diensten voor deze reeks en geven een overzicht van mogelijke alternatieven. Het verniewen van oude verwarmingssystemen kan zeker de moeite waard zijn.

Vitola verwarmingsketels in één oogopslag

Vitola ketels van Viessmann hebben een betrouwbare en veilige werking. De reeks die ondertussen dus niet meer verkrijgbaar is, omvat lagetemperatuur- en zeer-lagetemperatuurketels. Beide types werken op basis van stookolie, maar de systeemtemperaturen zijn verschillend. Lagetemperatuurketels, zoals Vitola 100, vereisen een basistemperatuur (laagste keteltemperatuur) van minstens 35 graden Celsius.   Niettegenstaande kunnen zeer-lagetemperatuurketels op lagere temperaturen werken.

Hieronder vind je informatie over het standaardrendement dat berekend is op basis van de calorische waarde. De moderne verwarmingssystemen van Viessmann hebben een efficiënte werking dankzij hun condensatietechnologie.

 • Technologie: verbrandingstechnologie (lagetemperatuurketel)
 • Nominaal warmtevermogen: 15 - 63 kW
 • Standaard rendement: 94 procent (berekend op calorische waarde)
 • Technologie: verbrandingstechnologie (lagetemperatuurketel)
 • Nominaal warmtevermogen: 18 - 63 kW
 • Standaard rendement: 90 procent (berekend op calorische waarde)
 • Technologie: verbrandingstechnologie (lagetemperatuurketel)
 • Nominaal warmtevermogen: 15 - 33 kW
 • Standaard rendement: 94 procent (berekend op calorische waarde)
 • Technologie: verbrandingstechnologie (lagetemperatuurketel)
 • Nominaal warmtevermogen: 15 - 63 kW
 • Standaard rendement: 94 procent (berekend op stookwaarde)
 • Technologie: verbrandingstechnologie (lagetemperatuurketel)
 • Nominaal warmtevermogen: 15 - 63 kW
 • Standaard rendement: 93 procent (berekend op calorische waarde)

Snelle hulp bij technische vragen

Bent u op zoek naar de gebruiksaanwijzing van uw bestaande Vitola 200 van Viessmann of naar meer informatie over de technische gegevens van Vitola biferral? Ook al zijn de ketels van de productfamilie van Vitola niet meer verkrijgbaar, alle bestaande documenten zijn nog steeds beschikbaar onder ViBooks.

Viessmann Vitola: Opvolgers en alternatieven

Oliecondensatieketels Vitoladens en gascondensatieketels  Vitodens en Vitocrossal zijn moderne alternatieven voor Vitola in gezinswoningen en appartementsgebouwen. Deze maken gebruik van de condensatietechniek en dus ook van de thermische energie in de rookgassen. Zo wordt tot 98 procent van de in de brandstof gebonden warmte omgezet in verwarmingsenergie. Daardoor blijven de verwarmingskosten permanent laag en wordt tegelijkertijd het milieu minder belast. De nieuwste gascondensatieketels van Viessmann zijn overigens uitgerust met een verbrandingsregeling. Daardoor passen ze zich automatisch aan verschillende gassoorten aan. Hou er rekening mee dat bij overstappen op de condensatietechniek noodzakelijke ombouwwerkzaamheden extra kosten met zich meebrengen. Deze verwarmingstechniek vereist namelijk een speciaal rookgassysteem en de installatie van een condensafvoer.

In het kader van een renovatie kan het ook de moeite waard zijn om het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te overwegen. Deze zijn immers klimaatvriendelijk, onafhankelijk van de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen en worden in sommige gevallen door de overheid gesubsidieerd.

Service die blijft: Werking, onderdelen en onderhoud

Hoewel Vitola-ketels niet meer in productie zijn, hoef je het toch niet te stellen zonder de gebruikelijke service. Als je bijvoorbeeld reserveonderdelen voor je Viessmann Vitola-biferral nodig hebt of als je Vitola 200 een storing meldt, helpen onze gespecialiseerde servicepartners u graag. Ook het regelmatige onderhoud van je verwarmingsinstallatie voeren zij graag uit. Via een onderhoudscontract kunnen onze partners voordelige voorwaarden aanbieden.