Woningventilatie voor nieuwbouw en renovatie

Ventilatie van uw woning garandeert een aangename omgevingstemperatuur en beschermt de constructie.

Woningventilatiesystemen zorgen voor regelmatige luchtverversing en een constant hoge luchtkwaliteit in uw woning. Zonder luchtverversing is er weinig zuurstof in uw woning, maar wel andere stoffen zoals kooldioxide en waterdamp. Zuurstof is echter van levensbelang voor het menselijk lichaam. Een hoge luchtkwaliteit is namelijk belangrijk voor uw fysiek en mentaal welzijn.

 

Wettelijke voorschriften voor ventilatie in gebouwen

Strengere bouwvoorschriften voor nieuwe woningen hebben de afgelopen jaren voor een aanzienlijke vooruitgang gezorgd in energiebesparing en energie-efficiëntie. Een bestaand gebouw heeft voor zijn jaarlijkse energiebehoefte nog steeds gemiddeld meer dan 200 kWh per vierkante meter nodig. Bij nieuwe gebouwen ligt dit volume meer dan twee derde lager. De jaarlijkse energiebehoefte heeft betrekking op de verwarmingsenergie die geleverd moet worden, rekening houdend met de verliezen die worden veroorzaakt door transmissie en ventilatie.


Vochtigheid

Onvoldoende of geen ventilatie zorgt voor een slechte luchtkwaliteit en kan soms leiden tot aanzienlijke schade aan de structuur van het gebouw. In een huishouden van 4 personen komt dagelijks tot 15 liter water in de binnenlucht terecht door bijvoorbeeld eten te koken, douchen, het drogen van de was. Deze waterdamp kan condenseren op koude oppervlakken en zo schimmelgroei veroorzaken.

Feuchtigkeitsabgabe in einem 4-Personen-Haushalt
Voordelen van een goed ventilatiesysteem

Voordelen van een goed ventilatiesysteem

De gecontroleerde ventilatie van de leefruimte zorgt er ook voor dat geuren uit de keuken, de badkamer en het toilet worden afgevoerd. Tegelijkertijd wordt het straatlawaai tegen gehouden, dat door open ramen kan binnendringen. Buitenluchtfilters voorkomen ook dat pollen en allergenen het huis binnenkomen.

Centrale of decentrale ventilatie voor uw woning

Bij woningventilatiesystemen wordt er meestal een onderscheid gemaakt tussen centrale en decentrale woningventilatie. Afhankelijk van het toepassingsgebied hebben beide systemen voordelen. Beide systemen zijn in staat om warmte terug te winnen en zo de behoefte aan ventilatiewarmte aanzienlijk verminderen. Een fundamenteel onderscheid tussen de twee ventilatiesystemen ligt in hun constructie.

Wat zijn de onderscheidende kenmerken van centrale woonhuisventilatie?

Bij een centrale woningventilatie voorziet één unit de afzonderlijke kamers van verse lucht. Daartoe wordt een centrale ventilatiemodule in de muur of het plafond geïnstalleerd. Via een aangesloten luchtverdeelsysteem bereikt de toevoerlucht aan één kant de ruimtes met luchttoevoer. Aan de andere kant wordt de afvoerlucht afgezogen uit de afvoerluchtruimten.

Centrale systemen worden daarom voornamelijk gebruikt in nieuwe gebouwen, omdat zij meer planning vereisen. Het centrale ventilatiesysteem heeft het grote voordeel dat het gemakkelijk te onderhouden is. Daarbij kan het ook gebruikt worden in een oud gebouw. Bij renovaties kan het systeem bijvoorbeeld in een verlaagd plafond worden geïnstalleerd. 

Wat zijn de onderscheidende kenmerken van gedecentraliseerde woonhuisventilatie?

In tegenstelling tot bij centraal woningventilatie kunnen decentrale ventilatiesystemen in afzonderlijke ruimtes worden geïnstalleerd. Het kan ook gemakkelijk achteraf worden ingebouwd en is daarom bijzonder geschikt voor oudere gebouwen. Decentrale ventilatie kan echter ook in een nieuwbouwwoning worden geïnstalleerd. Deze optie is bijzonder interessant voor appartementsgebouwen (alleen bepaalde kamers) of in kangoeroewoningen.

Woningventilatie plus warmtepomp

Woningventilatietoestel plus warmtepomp – als systeemcombinatie ideaal voor nieuwbouw

De woningventilatiemodule Vitovent 300-F biedt in combinatie met een lucht- of grondwarmtepomp de voordelen van een combitoestel met de variabiliteit van de Viessmann-warmtepompen. Het verwarmingsvermogen van de combineerbare warmtepompen varieert telkens van 3,0 tot 10,6 kW. Het systeem kan gebruikt worden voor woonoppervlakken tot ca. 210 m².


Woningventilatie Behagliches Raumklima und Schutz der Bausubstanz

Viessmann woningventilatiesystemen onderscheiden zich door hun innovatieve technologie. Ze zijn duurzaam en betrouwbaar en werken heel stil. Ze kunnen flexibel worden gebruikt voor diverse toepassingen in nieuwbouw en renovaties.