Centrale woningventilatiesystemen voor nieuwbouw en renovatie

Nieuwe bouwprojecten worden meestal al uitgerust met woningventilatiesystemen. Enerzijds vereist het een hoog niveau van energie-isolatie om de luchtvochtigheid in de ruimte zo doeltreffend en veilig mogelijk te regelen. Anderzijds wordt het beschouwd als een waardevolle investering voor uw woning.

De centrale ventilatiesystemen van Viessmann zijn bijzonder energiezuinig: de krachtige warmtewisselaar onttrekt tot 98 procent van de warmte die zich in de afvoerlucht bevindt en gebruikt die om binnenkomende lucht te verwarmen. Dit vermindert uw energieverbruik en zo ook uw energiekosten. Daarboven is het ventilatiesysteem milieuvriendelijker, want het verlaagt het ook de CO₂-uitstoot.

Centrale ventilatie in nieuwe gebouwen

Centrale ventilatie wordt vaak gebruikt in nieuwe gebouwen. De installatie wordt uitgevoerd tijdens de ruwbouwfase. Het luchtverdeelsysteem wordt geplaatst in de vloerconstructie in de isolatielaag. Een andere mogelijkheid is is plaatsing in het beton. Daarbij worden de ventilatiebuizen rechtstreeks in het betonnen plafond gegoten. Als het gebouw klaar is, is er niets meer te zien. Een centraal ventilatiesysteem in een nieuw gebouw moet daarom altijd van op voorhand worden gepland. In oude gebouwen is het gebruik van een centraal ventilatiesysteem ook mogelijk. De installatie is hierbij iets moeilijker, omdat er aanpassingen nodig zijn in de structuur van het gebouw. Bovendien moeten de luchtkanalen worden afgedekt.

Ongeacht het toepassingsgebied wordt de planning en uitvoering van een woningventilatiesysteem altijd overgelaten aan een gespecialiseerd installatie- en servicebedrijf. Zij kunnen precies inschatten hoe groot het ventilatiesysteem moet zijn, zodat het zo efficiënt mogelijk werkt. 

Centrale systemen

Een centraal woningventilatiesysteem bestaat uit een ventilatie-eenheid en een luchtverdeelsysteem. Het luchtverdeelsysteem is verborgen in de vloer of geïntegreerd in de muur. Alleen de luchtuitlaten zijn zichtbaar. De luchtverversing wordt onafhankelijk geregeld door de centrale ventilatie-eenheid.

Verschillende ventilatiesystemen zijn beschikbaar

Afhankelijk van de bouwkundige omstandigheden en persoonlijke eisen kunnen verschillende centrale ventilatiesystemen worden overwogen. Plafondunits zoals Vitovent 200-C en Vitovent 300-C zijn ontworpen om een zeer lage totale hoogte te hebben en kunnen in een verlaagd plafond worden geïntegreerd. Een wandunit zoals Vitovent 300-W is iets groter van formaat en kan een luchtdebiet van 300 m³/u tot 400 m³/u leveren.

Centrale ventilatie-eenheden kunnen via de regeling ook worden aangesloten op een warmteopwekker, waardoor een technische en visuele centrale eenheid in het gebouw wordt gevormd. Een voorbeeld hiervan is het staand ventilatietoestel Vitovent 300-F met warmtepomp.

Alle centrale ventilatiesystemen van Viessmann beschikken over een warmteterugwinningssysteem. Dit betekent dat zij warmte onttrekken aan de afgevoerde lucht en deze vervolgens overdragen aan de toegevoerde lucht. Dit verhoogt het rendement en bespaart op verwarmingskosten.

zentrale-Wohnungslueftung-1-2.jpg

Centrale ventilatie in nieuwbouw

Moderne bouwprojecten zijn reeds vaak uitgerust met woningventilatiesystemen. Enerzijds vereist dit een hoge energetische isolatie om de luchtvochtigheid binnen zo efficiënt en betrouwbaar mogelijk te regelen. Anderzijds is het een comforteigenschap voor een waardevolle uitrusting van de woning ten aanzien van de vastgoedwaarde.