Vlakke thermische zonnecollectoren voor woningen

Thermische zonnecollectoren zijn de meest zichtbare onderdelen van een zonnesysteem en kunnen worden onderverdeeld in vlakke collectoren en vacuümbuiscollectoren.

Ze benutten de gratis zonne-energie, die bijna overal beschikbaar is, om de verwarming te ondersteunen of om het warme drinkwater te bereiden. Dit wordt mogelijk gemaakt door hun speciale constructie, bestaande uit een stabiel deksel, een beschermend metalen frame, een zeer effectieve isolatielaag en met vloeistof gevulde warmtewisselaar.

Wanneer het zonlicht het oppervlak van de collectoren raakt, warmt de vloeistof die in de buizen circuleert op. De gewonnen warmte wordt vervolgends overgedragen aan een warmwaterboiler.


Zonnewarmte met vlakke collectoren

Vitosol vlakke collectoren: ontwerp en werking

De krachtige vlakke collectoren zijn een ideale aanvulling op elk verwarmingssysteem. Ze bestaan in principe uit een absorber en de behuizing met de bijbehorende afdekplaat. Het bijzondere zit hem in de details. De collectorbehuizing van een Viessmann vlakke collector bestaat uit een rondom gebogen aluminium frame, dat in het Vitosol 200-FM-model individueel in kleur kan worden afgestemd - in een RAL-kleurentint. Het is standaard verkrijgbaar in donkerblauw. Bovendien heeft het frame een naadloze glasrand. Dit zorgt voor een permanente dichtheid en de hoge stabiliteit van de collector.

Het deksel van speciaal glas is zeer transparant en laat daarom veel zonne-energie door. Bovendien onderscheiden de Vitosol vlakke collectors zich door een lekvrije en corrosiebestendige achterwand en een zeer effectieve warmte-isolatie. Maar de kern van de collectoren is de absorber - een kronkelende buis waar een vloeistof voor de zon doorheen stroomt. Daarboven bevindt zich de absorberende plaat met de ThermProtect coating.


Werking van vlakke collectoren - Hoe wordt zonlicht warmte?

Wanneer het zonlicht het oppervlak van de vlakke collectoren raakt, verwarmt dit het in de buizen circulerende zonnemedium. Hierdoor wordt de aldus verkregen warmte overgedragen naar een warmwateropslagtank of een verwarmingsbuffertank. De cyclus kan opnieuw beginnen vanaf het begin in de collector.

ThermProtect verhindert oververhitting van zonnecollectoren

ThermProtect voorkomt oververhitting

Op zeer zonnige dagen kunnen vlakke collectoren veel energie opnemen en tijdelijk opslaan in een warmwaterboiler. Als deze energie een tijdje niet wordt gebruikt, bijvoorbeeld tijdens de vakantieperiode, kunnen de collectoren oververhit raken omdat de warmwatertank geen energie meer kan opnemen. Een intelligente absorberlaag beschermt de collectoren hiertegen.

De gepatenteerde ThermProtect-technologie van Viessmann schakelt verdere energieopname uit wanneer een bepaalde temperatuur wordt bereikt: boven de schakeltemperatuur verandert de kristalstructuur van de absorberlaag, waardoor de warmtestraling vele malen toeneemt en het vermogen van de collector afneemt. Hierdoor is de stagnatietemperatuur aanzienlijk lager en wordt dampvorming voorkomen.

Voordelen van Vitosol vlakke plaatcollectoren

Kortom, de krachtige Viessmann Vitosol 200-FM- en Vitosol 100-FM-vlakplaatcollectoren van Viessmann kenmerken zich door de volgende eigenschappen:

● ThermProtect beschermt tegen oververhitting bij hoge buitentemperaturen en lage warmteafvoer.
● hoge zonnedekking
● geschikt voor verwarmingsondersteuning en warmwaterverwarming
● hoge dichtheid door een rondom gebogen kozijn met ruitjeskraal
● snelle en eenvoudige montage, mogelijk gemaakt door roestvrij stalen gegolfde buisverbinders
● is geschikt voor verschillende montagevarianten
● geschikt voor horizontale en verticale installatie
● aantrekkelijk design met optie voor individualisering met RAL-lak van de Vitosol 200-FM met RAL-lak
● UV- en corrosiebestendige materialen voor alle onderdelen