Vlakke collectoren voor woningen

Thermische zonnecollectoren zijn de meest zichtbare onderdelen van een zonnesysteem en kunnen worden onderverdeeld in vlakke collectoren en vacuümbuiscollectoren.

Ze benutten de gratis zonne-energie, die bijna overal beschikbaar is, om de verwarming te ondersteunen of om het warme drinkwater te bereiden. Dit wordt mogelijk gemaakt door hun speciale constructie, bestaande uit een stabiel deksel, een beschermend metalen frame, een zeer effectieve isolatielaag en met vloeistof gevulde warmtewisselaar.

Wanneer het zonlicht het oppervlak van de collectoren raakt, warmt de vloeistof die in de buizen circuleert op. De gewonnen warmte wordt vervolgends overgedragen aan een warmwaterboiler.

ThermProtect verhindert oververhitting van zonnecollectoren

ThermProtect voorkomt oververhitting

Op zeer zonnige dagen kunnen vlakke collectoren veel energie opnemen en tijdelijk opslaan in een warmwaterboiler. Als deze energie een tijdje niet wordt gebruikt, bijvoorbeeld tijdens de vakantieperiode, kunnen de collectoren oververhit raken omdat de warmwatertank geen energie meer kan opnemen. Een intelligente absorberlaag beschermt de collectoren hiertegen.

De gepatenteerde ThermProtect-technologie van Viessmann schakelt verdere energieopname uit wanneer een bepaalde temperatuur wordt bereikt: boven de schakeltemperatuur verandert de kristalstructuur van de absorberlaag, waardoor de warmtestraling vele malen toeneemt en het vermogen van de collector afneemt. Hierdoor is de stagnatietemperatuur aanzienlijk lager en wordt dampvorming voorkomen.