Vitosol 141-FM – sanitair waterverwarming wordt kinderspel

Het pakket voor solaire sanitair waterverwarming Vitosol 141-FM is vooral geschikt bij renovatie en nieuwbouw. Qua grootte, vermogen en prijs is het specifiek uitgewerkt voor eengezinswoningen. Zo biedt het een milieuvriendelijke, efficiënte en ook economisch interessante oplossing om sanitair water met gratis zonne-energie te verwarmen.

Het pakket omvat twee vlakke collectoren Vitosol 100-FM (type SVKF/SVKG) en de bivalente warmwaterboiler Vitocell 100-B/-W, die een inhoud van 250 liter heeft. Het is de perfecte aanvulling bij vervanging van een oude ketel of bij plaatsing van een nieuwe installatie, waarbij zonnewarmte intussen de norm is geworden.

De voordelen op een rij

  • Beperkte energiekosten door solaire sanitair waterverwarming
  • Zonneregeling in het Solar-Divicon-pompstation geïntegreerd en op de boiler voorgemonteerd
  • Corrosiebestendige warmwaterboiler uit staal met Ceraprotect-emaillering
  • Geoptimaliseerde vlakke collector met hoogwaardige absorbercoating
  • ThermProtect beschermt de collector tegen oververhitting
  • Beperkt stroomverbruik door bijzonder efficiënte pomp

ThermProtect verhindert oververhitting

De collectoren worden via een slimme absorbercoating tegen oververhitting beschermd. ThermProtect, de door Viessmann gepatenteerde techniek, zorgt ervoor dat de zonnecollectoren uitschakelen zodra een bepaalde temperatuur wordt bereikt. Bij een temperatuur van meer dan ca. 75 °C verandert de kristallijne structuur van de absorbercoating, waarna de warmtestraling veelvuldig toeneemt en het rendement van de collector vermindert. Daardoor vermindert de maximale temperatuur in de collector aanzienlijk en wordt de vorming van stoom in het zonnecircuit voorkomen.

Zodra de temperatuur in de collector daalt, keert de kristallijne structuur terug naar de originele toestand. Waarna opnieuw meer dan 95 procent van de inkomende zonne-energie wordt opgenomen en omgezet in warmte. Alleen de resterende vijf procent wordt gereflecteerd. De verandering van de kristallijne structuur kan een onbeperkt aantal keer worden geactiveerd, dus deze functie is altijd beschikbaar.

ThermProtect zorgt bij de Vitosol 200-FM en de Vitosol 100-FM, vergeleken met traditionele vlakke collectoren, ook voor een hogere opbrengst, want deze collectoren gaan nooit in stagnatiefase en kunnen op ieder ogenblik terug warmte leveren.


Bivalente boiler met Ceraprotect-emaillering

De warmwaterboiler met duurzame Ceraprotect-emaillering beschikt over twee verwarmingsspiralen voor de verwarming via zonnecollectoren en een bijverwarming via de verwarmingsketel. Voor het zonnecircuit is de Solar-Divicon met zonneregeling (Vitosolic 100, type SD1 of zonneregelingsmodule SM1) al in de fabriek voorgemonteerd. Een bijzonder efficiënte isolatie rondom zorgt voor een doeltreffende vermindering van het warmteverlies.

 

Bivalente boiler Vitocell 100-B

Eenvoudige installatie

Alle toestellen en onderdelen zijn perfect op elkaar afgestemd met het oog op een eenvoudige installatie. Bij inbouw in een dak worden de vlakke collectoren rechtstreeks op de dakconstructie bevestigd. Voor de hydraulische aansluiting van de beide collectoren is geen gereedschap vereist. Behalve de geringe investeringskosten profiteert de gebruiker ook van het feit dat de montage van het pakket voor solaire sanitair waterverwarming weinig tijd in beslag neemt.

Verbeterde energie-efficiëntie Door de combinatie van zonnewarmte en een warmtebron kan doorgaans energie-efficiëntieklasse A+ voor het complete energiesysteem worden bereikt.