Een warmtepomp met zonnecollectoren voor meer efficiëntie

Offerte aanvragen
(Foto: © MAXSHOT.PL / Shutterstock.com)

Efficiënter en goedkoper verwarmen? Dat kan, door een warmtepomp van Viessmann te combineren met zonnepanelen. Zo kun je de gratis warmte van de zon gebruiken om je woning en water voor huishoudelijk gebruik te verwarmen telkens wanneer de zon schijnt. En wanneer de energie van de zon niet volstaat, is er een warmtepomp die gratis energie uit de aarde, lucht of het grondwater omzet in warmte. Ontdek waarom dit systeem zeker het overwegen waard is en hoe je thermische zonnecollectoren kan combineren met een warmtepomp.

Een hybride verwarmingssysteem doet je energieverbruik dalen

Warmtepompen verbruiken elektriciteit om energie uit de omgeving te onttrekken en om te zetten in warmte, maar bij systemen met zonnecollectoren zijn de verbruikskosten zo goed als nul. Hoe? Door de gratis stralingswarmte van de zon te benutten. Collectoren zetten deze warmte om in thermische energie waarna de warmtedragende vloeistof de warmte naar de boiler in de woning brengt. Met een uitgekiend ontwerp kan een warmtepomp met zonnecollectoren van Viessmann tijdens de zomer bijna volledig zelfvoorzienend werken. De rest van het jaar zorgt de zonnewarmte dan weer voor een efficiëntere verwarming. De vlakke collectoren Vitosol 200-FM en buiscollectoren Vitosol 200-TM zetten een groot deel van de inherente stralingswarmte om in bruikbare thermische energie.

Een warmtepomp en thermische zonnecollectoren combineren

Wil je een warmtepomp combineren met thermische zonnecollectoren, dan heb je verschillende opties. Zonne-energie wordt vaak gebruikt om woningen of water voor huishoudelijk gebruik te verwarmen. Daarnaast kun je de natuurlijke energiebron ook rechtstreeks verwarmen.

Zonne-energie gebruiken om je woning of water voor huishoudelijk gebruik te verwarmen

Zodra de panelen in het systeem geïntegreerd zijn, wordt de warmte van de zon gebruikt om het water voor huishoudelijk gebruik of het verwarmingswater te verwarmen in een warmwaterboiler of buffervat. Die integratie is vrij eenvoudig en zonnepanelen kunnen ook gecombineerd worden met andere warmteopwekkers, zoals verwarmingssystemen op gas of mazout. Dit zijn de mogelijke opties:

  • Water voor huishoudelijk gebruik verwarmen: de warmte van de collectoren wordt gebruikt om het water voor huishoudelijk gebruik op te warmen in een warmwaterboiler. Zo daalt de vraag naar verwarmingsenergie met zo'n vijf procent. Maar liefst 60 procent van de jaarlijkse vraag naar huishoudelijk warm water kan zo ingevuld worden.
  • Back-up van de centrale verwarming: zonne-energie verwarmt het verwarmingswater in een buffervat en geeft het centrale verwarmingssysteem een boost. Bij grote collectoren zal het verbruik van verwarmingsenergie met ongeveer 20 procent dalen. Om efficiënt te verwarmen is het heel belangrijk dat warmtepomp en zonnepanelen perfect op elkaar inspelen. Met een systeem van Viessmann mag je daar zeker van zijn. 

 

Een warmtepomp combineren met zonnepanelen en fotovoltaïsche panelen

Wil je nog minder betalen voor je energie? Combineer je warmtepomp met zonnecollectoren en fotovoltaïsche panelen. Een verwarmingssysteem op zonne-energie zal je energieverbruik doen dalen en je kunt zelfs grotendeels zelfvoorzienend worden met fotovoltaïsche zonnepanelen Vitovolt Zo moet je minder stroom afnemen van het net en verwarm je je woning goedkoper. En het kan zelfs nog beter, met een thuisbatterij Vitocharge VX3 die stroom levert, ook wanneer de zon niet schijnt. We zetten de voordelen voor jou op een rij in het artikel over warmtepompen en fotovoltaïsche systemen.