Warmtepompen voor gemeenten

Viessmann warmtepompen voor gemeentelijke toepassingen worden gekenmerkt door hun betrouwbaarheid en hoge rendement. Zij zijn de eerste keuze als het gaat om het besparen van verwarmingskosten en het op een milieuvriendelijke manier opwekken van warmte. Er is een keuze uit systemen voor verschillende warmtebronnen of vermogenseisen.

Verschillende types warmtepompen

Afhankelijk van de energiebron zijn er ook verschillende typen warmtepompen die geschikt zijn voor gebruik in de gemeentelijke sector. Viessmann biedt een breed scala aan aardwarmtepompen, lucht/water-warmtepompen en speciale ijsopslag-installaties aan. Het Viessmann-portfolio omvat ook grote warmtepompen. Ze zijn onder andere ontworpen voor grotere wooncomplexen en bieden hoge vermogens tot twee megawatt.

Grond/water-warmtepompen voor communale toepassingen

De energiebron is in dit geval de aarde. Het zorgt het hele jaar door voor constante temperaturen die gebruikt kunnen worden voor verwarming. Want zelfs in de diepste winter heeft de aarde nog steeds een paar meter onder het aardoppervlak plus graden. Om deze uitgangsenergie te verkrijgen, is het noodzakelijk om aardcollectoren of grondsondes te gebruiken. Mocht u daartoe besluiten, dan moet er altijd voor worden gezorgd dat er voldoende ruimte beschikbaar is. U heeft ook een vergunning nodig voor de bijbehorende boorgaten. Om energie uit het afvalwater te gebruiken, worden er warmtewisselaars geïnstalleerd in een afvalwaterriool.

Lucht/water-warmtepompen in gemeentelijke toepassingen

Uitgangspunt in dit geval is de door de zon verwarmde buitenlucht. Maar de afvoerlucht kan ook worden gebruikt voor verwarming. De Vitocal 300-A voor gemeentelijke toepassingen biedt niet alleen een nominaal thermisch vermogen tot 47,2 kilowatt, maar ook een geluidsgeoptimaliseerd apparaatontwerp. Overigens kan een vermogen tot 236 kilowatt worden bereikt met een cascade van 5 kilowatt. Bovendien wordt de lucht/water-warmtepomp gekenmerkt door een snelle en gecompliceerde installatie.

Gebruik van ijskoude energieopslag in de gemeentelijke sector

Als alternatief voor de aardcollectoren en grondsondes kan ook een zogenaamde grondopslagtank en een zonne-lucht-absorber worden gebruikt om de uitgangsenergie voor een pekel/water-warmtepomp te leveren. Dit alternatief is niet onderworpen aan goedkeuring. Bovendien gebruikt de ijsopslag alle soorten omgevingsenergie: omgevingslucht, zonnestraling en bodem.

Het vinden van de juiste warmtepomp

Er is een groot aanbod aan warmtepompen voor gemeenten. Ook moet in elk geval aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Een uitgebreide voorbereidings- en planningsfase wordt aanbevolen om de juiste warmtepomp voor het individuele geval te vinden. Een van onze competente Viessmann-specialisten staat u graag terzijde.