Verwarmen met gas en omgevingswarmte: van nature efficiënt

Flexibele en goedkope ontsluiting van omgevingswarmte

Dankzij zijn bijzondere configuratie kan met de Vitosorp 200-F aardwarmte of zonnewarmte op een flexibele en goedkope manier worden ontsloten. Daartoe kunt u gebruikmaken van zonnecollectoren, aardwarmtesondes, aardwarmtekorven of aardcollectoren als omgevingswarmtebronnen.

Zeoliet – De eeuwige warmtewisselaar

Het werkingsprincipe van het verwarmingssysteem steunt op het gebruik van zeoliet (Grieks voor kooksteen). De zeoliet absorbeert de waterdamp die in de warmtepompmodule uit aardwarmte of zonnewarmte wordt geproduceerd. Door deze opname (adsorptie) ontstaan er hoge temperaturen, die voor de verwarming kunnen worden gebruikt. Via de energie uit de gascondensatieketel wordt de gebonden waterdamp vervolgens opnieuw vrijgegeven (desorptie). Wanneer de waterdamp daaropvolgend dan condenseert, komt er opnieuw warmte vrij, die naar het verwarmingssysteem wordt overgedragen. Dit proces kan onbeperkt worden herhaald, want bij het opnemen en afgeven van de waterdamp wordt de zeoliet niet verbruikt.

Beproefd en vrij van onderhoud

De zeolietmodule van de warmtepomp is hermetisch afgesloten, m.a.w. ze vereist geen onderhoud. De gascondensatieketel is al jaren een bijzonder betrouwbaar en onderhoudsvrij verwarmingssysteem gebleken.


Systeemvoorstelling gascondensatietechniek en omgevingswarmte

De voordelen op een rij

  • Dankzij de modulerende werking van 1,8 tot 15 kW kan het vermogen traploos worden aangepast aan de effectieve warmtebehoefte van het gebouw.
  • Dankzij de combinatie van de gascondensatietechniek met hernieuwbare warmte uit het aardoppervlak of zonnewarmte kan tot 25 % minder gas worden verbruikt dan bij de traditionele condensatietechniek.
  • Voor de ontsluiting van omgevingswarmte zijn er heel wat mogelijkheden beschikbaar: dat kan via zonnecollectoren, aardwarmtesondes, aardwarmtekorven of aardcollectoren.
  • Een geïntegreerde booster van 15 kW voor het sanitair water zorgt voor aangenaam warm water.
  • De stille werking laat plaatsing dichtbij de leefruimte toe.
  • De zeoliet-warmtepompmodule is hermetisch afgesloten, waardoor ze 100 % onderhoudsvrij is.
  • Het verwarmingssysteem kan op aardgas of op vloeibaar gas werken.
  • De geïntegreerde Vitotronic-regeling met weergave van het omgevingsenergierendement zorgt voor een eenvoudige bediening, ook via de Vitotrol-app.
  • Aantrekkelijke subsidies van het BAFA maken uw investering nog rendabeler.
  • De Vitosorp 200-F heeft het energie-efficiëntielabel A+.
Condensatieketel en adsorptiewarmtepomp in één toestel

Omdat dubbel efficiënt gewoonweg beter is: condenserende gasketel en warmtepomp

De combinatie van een condensatieketel en een adsorptiewarmtepomp laat u toe het gasverbruik ten opzichte van de traditionele condensatietechniek met zowat 25 procent te doen dalen.

De Vitosorp 200-F combineert de voordelen van gasverwarming met het gebruik van gratis omgevingswarmte: het verwarmingssysteem bestaat uit een zeoliet-warmtepompmodule en een gascondensatieketel. Om te voldoen aan de basisbehoefte voor verwarming van het gebouw maakt de warmtepompmodule gebruik van gratis aard- of zonnewarmte. De geïntegreerde gascondensatieketel fungeert als aandrijving voor het warmtepompproces en dekt eventuele piekbehoeften op bijzonder koude dagen. Daarenboven werkt hij ook als booster voor een snelle en praktische opwarming van het sanitair water.

Het Vitosorp 200-F adsorptieverwarmingstoestel op gas is ontworpen voor de verwarmingsbehoeften van eengezinswoningen. Dankzij de compacte vormgeving en de geruisloze werking kan dit toestel vlakbij de leefruimte worden geïnstalleerd.