Goede redenen om voor een efficiënte condensatieketel te kiezen

In België alleen al zijn er nog zo’n 500.000 verwarmingsinstallaties in gebruik die ouder zijn dan 25 jaar. De eigenaars beseffen vaak niet hoeveel geld ze verspillen door energie die nutteloos wordt verbrand en als onbenutte warmte door de schoorsteen verdwijnt. Bovendien belasten deze oude installaties het klimaat door hun onnodige CO2-uitstoot en dragen ze bij aan de opwarming van de aarde.

Door deze installaties meteen te vervangen door een condenserende HR-ketel en te combineren met zonne-energie, zouden de eindverbruikers tot 35 procent energie kunnen besparen. Rekenkundig zou dit neerkomen op tien procent van het totale Belgische energieverbruik en een vermindering van de CO2-emissie met 14 miljoen ton per jaar.

Solaire verwarmingsondersteuning

De gratis energie van de zon wordt nog altijd te weinig benut voor verwarmingsondersteuning en sanitair waterverwarming. Met name bij modernisering van de verwarming of vernieuwing van de ketel, zou u een combinatie met een zonnesysteem in overweging kunnen nemen.
 

Vitodens200-Illustratie-882x496.png

Zo bespaart u met een condensatieketel

Met een condensatieketel wordt niet alleen de warmte gebruikt die ontstaat bij de verbranding van gas, maar ook de warmte die bij een klassieke ketel onbenut door de schoorsteen verdwijnt.

Condensatieketels onttrekken nagenoeg alle warmte die zich nog in de rookgassen bevindt en zetten deze eveneens om in verwarmingswarmte. Hiervoor zijn de condensatieketels van Viessmann uitgerust met Inox-Radial warmtewisselaars uit roestvast staal, die de rookgassen vóór ze door de schoorsteen verdwijnen zodanig afkoelen dat de waterdamp in deze rookgassen doelgericht condenseert en de vrijgekomen warmte overgedragen wordt aan het verwarmingssysteem.

Met deze technologie halen condensatieketels een normrendement van wel 98 procent (Hs) en zijn ze dus bijzonder energiebesparend. Dit werkingsprincipe bespaart niet alleen kostbare energie, maar spaart ook het milieu door de fors gereduceerde CO2-emissies.

Verwarmingsondersteuning met zonne-energie

Gasverwarming is een van de meest geïnstalleerde verwarmingssystemen in België. Het wordt vooral gekenmerkt door zijn compacte ontwerp en hoge energie-efficiëntie. Het kan nog efficiënter en milieuvriendelijker worden gebruikt als systeemeigenaren vertrouwen op een hybride oplossing bestaande uit zonnewarmte- en gascondensatietechnologie. De gratis energie van de zon biedt een interessante mogelijkheid om verwarmingssystemen te ondersteunen en drinkwater te verwarmen. Het is de schoonste warmtebron van allemaal. Bovendien staat het ons gratis en oneindig ter beschikking. Overweeg de combinatie met een zonnesysteem bij de vernieuwing van een verwarmingsketel.

Viessmann gascondensatieketels kunnen monovalent of bivalent worden gebruikt. Een geschikte opslagtank is essentieel voor een bivalente werking met een zonne-energiesysteem. Het Vitocell-programma van Viessmann is optimaal afgestemd op het zonnesysteem. Of het nu gaat om een warmwaterboiler, een combicilinder of een verwarmingswaterbuffer: voor elke behoefte biedt hij de juiste warmwaterboiler.

Solaranlagen von Viessmann lassen sich optimal in Kombination mit Gas-Brennwerttechnik betreiben.

Zonnesystemen - de gratis energie van de zon -  vertegenwoordigen een interessante oplossing voor verwarmingsondersteuning en drinkwaterverwarming. Vooral bij het moderniseren van een verwarmingssysteem of het vervangen van een ketel, kunt u overwegen om het te combineren met een zonne-installatie.