Energiesystemen voor de Vitovalor PT2 en 300-P

Het is bekend dat het geheel meer is dan de som van de delen. Volgens dit principe zijn niet alleen alle Viessmann-producten combineerbaar met elkaar. In combinatie creëren ze een perfecte interactie die het prestatiepotentieel van alle systeemgeïntegreerde onderdelen benut.

Voor eigenaars van de Vitovalor PT2 (voorheen Vitovalor 300-P) betekent dit dat zij hun toch al efficiënte stroomopwekking nog verder kunnen uitbreiden.

Kombination der Brennstoffzelle Vitovalor PT2 mit einer Photovoltaik-Anlage - Energiesysteme der Vitovalor 300-P

De Vitovalor PT2 in combinatie met fotovoltaïsche energie

Fotovoltaïsche systemen absorberen zonne-energie en zetten deze om in bruikbare elektriciteit. Vooral in de zonnige zomermaanden kan een fotovoltaïsche installatie met de bijbehorende oppervlakte en een elektriciteitsopslag de volledige elektriciteitsbehoefte van een huishouden dekken. De Vitovalor PT2 (voorheen Vitovalor 300-P) is op zijn beurt een warmtegeleidende brandstofcel. Dit betekent dat het alleen elektriciteit produceert wanneer er warmte nodig is. In de zomermaanden is er echter maar weinig warmte nodig, waardoor de elektriciteitsproductie van de Vitovalor in deze periode afneemt.

In combinatie met een fotovoltaïsche installatie voorziet het Viessmann-systeem de eigenaars ook op warme dagen van voldoende stroom. Deze zelfvoorzienende stroomvoorziening vergroot niet alleen de onafhankelijkheid van de lokale elektriciteitsleveranciers. Het verlaagt ook de elektriciteitskosten aanzienlijk. De prijs voor de door het bedrijf zelf opgewekte elektriciteit is immers veel lager dan de aankoopprijs die de elektriciteitsleveranciers voor huishoudelijke elektriciteit vaststellen. Het is het equivalent aan ongeveer 2,3 cent per kWh. Ter vergelijking: het kilowattuur kost voor de meeste elektriciteitsleveranciers ongeveer 27 cent (vanaf juni 2017). De eigen elektriciteitsproductie van het bedrijf heeft ook een positief effect op de klimaatbescherming, omdat lange transportafstanden worden vermeden. De benodigde elektriciteit wordt lokaal opgewekt. Als de Vitovalor PT2 in combinatie met een fotovoltaïsche installatie meer stroom produceert dan nodig is, kan de overtollige stroom ook aan het openbare net worden geleverd - of in een batterij worden opgeslagen.

Combinatie met het Vitocharge-opslagsysteem voor elektriciteit

Aangezien het feed-in tarief voor zelf opgewekte elektriciteit al jaren daalt, bevelen veel energiedeskundigen het gebruik van eigen elektriciteit uitdrukkelijk aan. Efficiënt gebruik is echter alleen mogelijk als de elektriciteit niet alleen overdag maar ook 's avonds beschikbaar is. De zon schijnt immers niet meer te laat, maar het elektriciteitsverbruik neemt meestal toe naarmate het donker wordt. De oplossing is in dit geval een elektriciteitsopslagapparaat zoals de Vitocharge.

De Vitocharge is geen gewoon elektriciteitsopslagapparaat. Het is veeleer een energieopslagsysteem dat dankzij het modulaire ontwerp kan worden geconfigureerd om aan alle eisen te voldoen. De complete unit is geschikt voor maximaal vier batterijmodules. Elk van deze batterijmodules heeft een opslagcapaciteit van 3,2 kWh en een levensduur van meer dan 6.000 laadcycli. De installatie werkt volgens het ladenprincipe en is vrij eenvoudig. In combinatie met een zonne-installatie en de Vitovalor PT2 (voorheen Vitovalor 300-P) maken de eigenaars zich zeer zelfvoorzienend op het gebied van elektriciteit - vanaf het begin.

Zowel het fotovoltaïsche systeem als het elektriciteitsopslagsysteem komen in aanmerking voor financiering. Meer informatie over het onderwerp subsidies vindt u onder Vitovalor PT2-subsidies.

Stromspeichersystem Vitocharge in Kombination mit der Brennstoffzellenheizung - Energiesysteme der Vitovalor PT2
Ergänzung der Brennstoffzellenheizung mit Wohnungslüftungssystemen - Energiesysteme der Vitovalor PT2

Aanvulling met woonventilatiesystemen

De Vitovalor PT2 wordt vaak gebruikt in zeer energiezuinige nieuwe en gerenoveerde gebouwen. Deze worden gekenmerkt door hun lage warmtebehoefte en hun bijna luchtdichte ontwerp. Om een constante en schone luchtkwaliteit te garanderen, zijn ventilatiesystemen voor woningen onmisbaar. 

Gecentraliseerd of gedecentraliseerd: Alle woningventilatiesystemen van Viessmann zijn compatibel met de Vitovalor PT2 en zorgen niet alleen tijdens het gebruik voor de noodzakelijke frisse lucht. Dankzij de innovatieve en efficiënte technologie zijn ze in staat om tot 98 procent van de warmte in de afvoerlucht af te zuigen en deze te gebruiken om de inkomende verse lucht te verwarmen. Dit vermindert het energieverbruik aanzienlijk en beschermt tegelijkertijd het milieu. De ingebouwde woningventilatiesystemen hebben nog twee andere voordelen: enerzijds voldoen ze aan de eisen van de EnEV met betrekking tot de minimale luchtuitwisseling en anderzijds verminderen ze de vervuilende belasting door middel van effectieve pollenfilters. Bovendien leiden ze tot een hoge luchtvochtigheid uit de ruimte en verminderen ze het risico op schimmelvorming.