Lucht/water-warmtepompen: warmte uit de lucht

Lucht/water-warmtepompen behoren tot de meest gebruikte soorten verwarming in België. 
 

Hoe werkt een lucht/water-warmtepomp

Hoe de warmtepomp warmte-energie met lucht genereert, kan aan de hand van het voorbeeld van een koelkast eenvoudig worden beschreven. Terwijl de koelkast de warme lucht naar buiten leidt, brengt de lucht/water-warmtepomp de warmte van de omgevingslucht in de ruimte. Concreet betekent dit dat een ventilator actief de omgevingslucht aanzuigt en deze naar een warmtewisselaar (verdamper) in de warmtepomp transporteert. Deze circuleert een koelmiddel dat de aggregatietoestand verandert en zelfs bij lage temperaturen verdampt. Om deze koelmiddeldamp op een niveau te brengen dat gebruikt kan worden voor verwarming en warmwaterbereiding, wordt deze door middel van een compressor gecomprimeerd. 

Installatie

Lucht/water-warmtepompen behoren tot de meest gebruikte warmtepompen. Dit is niet alleen dankzij de relatief lage investeringskosten, maar ook aan hun brede waaier aan installatiemogelijkheden.

Monobloc lucht/water-warmtepompen

In de monoblokversie bevinden zich alle belangrijke componenten voor de warmteproductie in de warmtepomp. Omdat de aansluitleidingen tussen de binnen- en buitenunits alleen met water gevuld zijn, kunnen dergelijke apparaten snel en eenvoudig in gebruik worden genomen. En omdat de meeste apparaten zeer stil werken, is het mogelijk om ze dicht bij de woonruimte te installeren.

Warmtepomp om warmte uit de lucht en uit water te halen

Lucht/water-warmtepomp

Warmte uit de lucht

[1] Vitocal warmtepomp
[2] Warmwaterboiler
[3] Warmwaterbuffervat

Afhankelijk van de toepassing kunnen lucht/water-warmtepompen op veel verschillende manieren worden ingezet. De lucht/water-warmtepompen Vitocal 150-A en Vitocal 250-A zijn bijzonder geschikt voor modernisering, terwijl de lucht/water-warmtepomp Vitocal 200-A ideaal is voor nieuwbouw. In vergelijking met een grond/water-warmtepomp is de investering in een lucht/water-installatie lager. Omdat het niet nodig is om een aardwarmtecollector of boorgaten voor de geothermische sonde te installeren. De warmtepompen kunnen zowel binnen als buiten worden geïnstalleerd. Bijzonder plaatsbesparend is de installatie buitenshuis. Alleen de regeling en de hydraulische componenten worden in het huis aan de muur gemonteerd.
 

Bijzonder stil in gebruik

Moderne lucht/water-warmtepompen van Viessmann werken zeer stil en zijn tijdens het gebruik nauwelijks hoorbaar. Dit is het resultaat van jarenlang intensief onderzoeks- en ontwikkelingswerk. Viessmann warmtepompen zijn voorzien van het Advanced Acoustic Design, waarbij alle componenten van de warmtepomp zijn ontworpen om het geluid tot een minimum te beperken. Bijzonder laagfrequente geluiden, die als bijzonder storend worden ervaren, zijn tot een minimum beperkt.

Voordelen van een lucht/water-warmtepomp in een notendop

Het gebruik van een luchtwarmtepomp biedt tal van voordelen. De belangrijkste zijn:

  • Gratis warmtebron, beschikbaar op elk moment van de dag
  • Relatief lage investeringskosten
  • Uitbreidbaar dankzij de cascadefunctie
  • Geschikt voor zowel nieuwbouw als modernisering
  • Verdere installatie achteraf mogelijk