De werking van de lucht/water-warmtepomp uitgelegd

Met een lucht/water-warmtepomp kan zelfs bij lage temperaturen tot -20 graden Celsius warmte aan de omgevingslucht worden onttrokken. Dit komt doordat het gebruikte koelmiddel zelfs bij deze temperatuur verdampt.
 

Het koelcircuitproces als onderdeel van het werkingsprincipe

Een lucht/water-warmtepomp gebruikt de omgevingslucht als warmtebron om een compleet gebouw van warmte te voorzien. Tijdens de werking zuigt een ingebouwde ventilator actief lucht aan en stuurt deze door naar een warmtewisselaar, de verdamper. Hierin circuleert een koelmiddel waarvan de fysische toestand door zijn thermische eigenschappen al bij lage temperatuur wijzigt. Zodra het in contact komt met de aangevoerde "warme" buitenlucht, wordt het opgewarmd tot het uiteindelijk begint te verdampen. Aangezien de temperatuur van de stoom die daarbij ontstaat, nog steeds relatief laag is, blijft de stoom naar een elektrisch aangedreven compressor stromen. Dit verhoogt de druk, waardoor ook de temperatuur stijgt. Zodra de koelmiddeldamp het gewenste temperatuurniveau heeft bereikt, stroomt deze door naar de volgende warmtewisselaar, de condensor. Hier geeft de koelmiddeldamp zijn warmte af aan het verwarmingssysteem en condenseert.

De aldus verkregen warmte kan worden gebruikt voor de verwarming of voor de sanitair waterverwarming. Voordat het afgekoelde koelmiddel opnieuw kan worden opgewarmd en gecomprimeerd, stroomt het eerst door een expansieklep. Daarbij worden de druk en temperatuur naar het beginniveau teruggebracht en kan het circuit worden herhaald.

De afbeelding laat het werkingsprincipe van de lucht-water warmtepomp schematisch zien

Lucht/water-warmtepomp

Lucht/water-warmtepompen gebruiken de gratis omgevingslucht voor de verwarming. Ze zijn perfect geschikt voor renovatieprojecten en kunnen flexibel worden opgesteld.  

Warmte uit de lucht

[1] Lucht/water-warmtepomp
[2] Warmwaterboiler
[3] Buffervat voor verwarmingswater

Geoptimaliseerde componenten zorgen voor een zuinige werking

De moderne lucht/water-warmtepompen van Viessmann kenmerken zich door hun zeer hoog rendement en bereiken een COP (Coefficient of Performance) tot 4,0 bij een buitentemperatuur van twee graden Celsius en een aanvoertemperatuur van 35 graden Celsius. De COP staat voor de actuele verhouding tussen de gebruikte aandrijvingsenergie en de opgewekte nuttige warmte. Deze hoge waarde kan alleen worden bereikt dankzij op elkaar afgestemde componenten. Een energiezuinige hoogrendementspomp, een toerentalgeregelde ventilator, een trillingsgelagerde compressor en een elektronisch expansieventiel zorgen in dit geval voor het hoogst mogelijke rendement. De lucht/water-warmtepompen van Viessmann behoren verder tot de stilste toestellen en zijn geoptimaliseerd voor het gebruik van de zelf via fotovoltaïsche installaties opgewekte stroom.

Verbetering van de milieubalans met groene stroom

Verwarmen met omgevingswarmte wordt sowieso al als klimaatvriendelijk beschouwd. Afhankelijk van het vermogen en de buitentemperatuur moet uiteindelijk doorgaans slechts een fractie van de aandrijvingsenergie in de vorm van stroom worden gebruikt. Sinds enkele jaren bieden heel wat energieleveranciers ook speciale warmtepomptarieven aan, die niet alleen financieel aantrekkelijker zijn dan het normale elektriciteitstarief, maar ook milieuvriendelijker. Door een efficiënte lucht/water-warmtepomp te combineren met groene stroom, besparen eigenaars van installaties geld en beschermen ze het milieu.

Koelen met de lucht/water-warmtepomp

Verwarmen mag dan al de primaire taak zijn van een lucht/water-warmtepomp, dankzij de omkeerbare werking kan ze ook worden ingezet om te koelen. Zo zorgt ze continu voor een aangename leefomgeving in alle kamers, niet alleen tijdens de koele maanden, maar ook tijdens de warme maanden. Raadpleeg het hoofdstuk Passieve en actieve koeling voor gedetailleerde informatie.