Split lucht/water-warmtepompen van Viessmann

Bij lucht/water-warmtepompen spelen geluidsimmissie en benodigde ruimte een belangrijke rol. Split-warmtepompen behoren tot de verwarmingssystemen die niet alleen rekening houden met beide factoren, maar ze ook optimaal in de praktijk omzetten.
 

Ontwerp en functie van een split-warmtepomp

Een split-warmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitenunit, waarbij alle componenten die geluid kunnen veroorzaken in de buitenunit worden geïnstalleerd. Dit omvat de ventilator, de verdamper en de compressor.

De binnenunit is daardoor compact en kan zeer flexibel in huis worden opgesteld. Het bevat alleen de condensor, de circulatiepomp en de regel- en veiligheidstechniek. Het is ook extreem stil, wat niet alleen te danken is aan de lay-out, maar ook aan de op elkaar afgestemde componenten en een goed doordacht, geluidsgeoptimaliseerd ontwerp.

Het proces van warmteopwekking kan naar believen worden herhaald.

De in de buitenunit geïnstalleerde ventilator zuigt actief buitenlucht aan en stuurt deze door naar de verdamper (warmtewisselaar). In de verdamper circuleert een koelmiddel dat op lage temperatuur wordt verwarmd. Nadat het koudemiddel van aggregatietoestand is veranderd, stroomt het als warme stoom naar de huidige compressor. Dit comprimeert de stoom en verhoogt de temperatuur tot het gewenste niveau.

Vervolgens wordt de hete stoom door dunne koelmiddelleidingen naar de condensor in de binnenunit geleid. Daar brengt de hete stoom zijn thermische energie over naar het verwarmingssysteem en koelt geleidelijk aan af. Omdat het nog steeds onder hoge druk staat, moet het eerst door een expansieklep, die het in zijn oorspronkelijke toestand herstelt. Zodra deze stap is voltooid, kan het proces opnieuw beginnen.

 

> Voordelen van een lucht/water-warmtepomp

Warmtepomp om warmte uit de lucht te halen

Split-unit lucht/water-warmtepomp

Warmte uit de lucht

[1] Vitocal Split-unit lucht/water-warmtepomp, binnenunit
[2] Vitocal Split-unit lucht/water-warmtepomp, buitenunit
[3] Warmwaterboiler