Vitovalor PT2 van Viessmann: gelijktijdig stroom en warmte produceren met het brandstofcel-verwarmingstoestel


Drie redenen om te kiezen voor brandstofcel-verwarming

 1. U kunt nu al met de meest vooruitstrevende techniek warmte en stroom produceren: kies voor toekomstgericht verwarmen met behulp van waterstof en aardgas.
 2. Zorg ervoor dat u minder afhankelijk wordt van de stijgende elektriciteitsprijzen door voor uw stroomproductie te kiezen voor een brandstofcel.
 3. Dankzij de efficiënte verwarming met de brandstofcel verwarmt u zuiniger en bespaart u tot 40 procent op uw energiekosten. Zo realiseert u een duurzame besparing en beschermt u tegelijkertijd ook het klimaat door de lagere CO2-emissie!

Viessmann brandstofcel Vitovalor PT2

Vitovalor PT2, de brandstofcel van Viessmann, is de ideale energiecentrale voor de hedendaagse een- en tweegezinswoning. Dit systeem combineert warmte- en elektriciteitsproductie op de allerkleinste oppervlakte. In vergelijking met bestaande oplossingen met warmtekrachtkoppeling (WKK) kan de Vitovalor PT2 een duidelijk hoger elektrisch rendement voorleggen. Daardoor is de warmtekoppeling beperkter en is het brandstofcel-verwarmingstoestel bijzonder goed geschikt voor gebruik in zowel nieuwbouwprojecten als gerenoveerde bestaande gebouwen.

De Vitovalor PT2 is een innovatief alternatief voor een decentrale elektriciteitsproductie. Binnen de context van het energiedebat en de stijgende elektriciteitsprijzen wint deze methode steeds meer aan belang. De WKK-techniek zal in de toekomst een belangrijk onderdeel zijn van de elektriciteitsproductie.

Brandstofcel voor een- en tweegezinswoning

Met zijn 30,8 kW en een installatieoppervlakte van slechts 0,72 m² biedt de Vitovalor PT2 voldoende thermisch vermogen om de totale warmtebehoefte van een een- of tweegezinswoning te dekken. De overdag maximaal geproduceerde elektrische energie van 18 kWh volstaat voor de basisbehoefte van een huishouden. De geïntegreerde gascondensatieketel wordt automatisch extra ingeschakeld wanneer de via de brandstofcelmodule geproduceerde warmte niet volstaat, bijvoorbeeld tijdens de piekuren of wanneer in een korte tijdsspanne veel warm water nodig is.

Beproefd en betrouwbaar: technologie van Viessmann en Panasonic

Zoals bij alle Viessmann-innovaties krijgen betrouwbaarheid en een lange levensduur ook bij het nieuwe brandstofcel-verwarmingstoestel de hoogste prioriteit. Daarom wordt in de micro-WKK-module een beproefde brandstofcelmodule van Panasonic gebruikt. Viessmann heeft deze brandstofcel, die zich in Japan al in meer dan 100.000 situaties heeft bewezen, ingebouwd in een perfect afgestemd verwarmingssysteem met gascondensatieketel, warmwaterboiler en regeling.

Een extra hulp: de zelflerende energiemanager

Het brandstofcel-verwarmingstoestel wordt gevoed met warmte en maakt optimaal gebruik van de energie. De geïntegreerde energiemanager kan de nodige zaken aanleren en reageert op uw persoonlijke noden. Met andere woorden: hij schakelt de met aardgas en waterstof werkende verwarming pas in wanneer dat de moeite loont, dus wanneer voldoende lange looptijden en bijgevolg een overeenstemmende stroomproductie en aanwending van zelf opgewekte stroom te verwachten zijn.

Extra stroomopslagsystemen

Het Vitocharge stroomopslagsysteem doet het aandeel eigenverbruik in het huishouden duidelijk toenemen. Produceert het brandstofcel-verwarmingstoestel meer stroom dan op dat ogenblik nodig is, dan wordt deze doorgaans op het net gezet. Door de Vitovalor PT2 te combineren met het Vitocharge-stroomopslagsysteem kan deze stroom toch worden opgeslagen en op een later tijdstip worden benut. Zo kan de hoeveelheid dure netstroom die aanvullend moet worden aangekocht, worden verminderd. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Energiesystemen met Vitovalor PT2.

Voordelen van de Viessmann brandstofcel-verwarming

 • Tot 40 % minder energiekosten in vergelijking met de gascondensatietechniek
 • Toenemende onafhankelijkheid van de stroomprijs door eigen stroomproductie
 • Hoge overheidssubsidie - zo komen de aankoopkosten op vergelijkbare hoogte met een verwarmingssysteem met gascondensatieketel of een zonnewarmte-installatie
 • Plaatsbesparend met kleine installatieoppervlakte
 • Efficiënte en milieuvriendelijke technologie van de toekomst
 • Hoog bedieningscomfort via tablet of smartphone
 • Energie-efficiëntieklasse verwarming: A++
 • Energie-efficiëntieklasse sanitair waterverwarming, aftapprofiel XL: A
Energie-efficiëntielabel brandstofcel Vitovalor PT2

Investeren in een nieuw verwarmingssysteem dat tegelijkertijd warmte en stroom produceert, is beslist de moeite waard. Wij vertellen u meer over de voordelen van de brandstofcel-verwarming van Viessmann in onze video:

vitovalor-animation-nio.jpg
Brandstofcel – stroom produceren met uw eigen verwarming!


Subsidie voor investering in verwarming met brandstofcel

Het project PACE is een grootschalig Europees initiatief met als doelstelling het ontwikkelen van de Europese markt voor warmtekrachtkoppeling.

Dankzij de PACE-financiering bedraagt de netto-startprijs voor aankoop van de micro-WKK-verwarmingscentrale met brandstofcel Vitovalor PT2 vanaf 11.402 EURO excl. BTW en installatie (tegenover een internationale tariefprijs van 18.000 EURO)

Deelnemen aan dit project houdt de verplichting in de werkingsgegevens van uw micro-WKK beschikbaar te stellen via internet, en het apparaat voordurend online te houden.

 

This project had received funding from the Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking under grand agreement No 700339.  This Joint Untertaking receives support from the European Union's Horizon 2020 research and innovation programme and Hydrogen Europe and N.ERGHY.

Groot kleurentouchscreen als centrale informatiebron

Groot kleurentouchscreen als centrale informatiebron

Bediening van de brandstofcel-verwarming op afstand: ViCare-app

Bediening van de brandstofcel-verwarming op afstand

Via de gratis app ViCare kunt u uw brandstofcel-verwarmingstoestel zowel thuis als op afstand vlot via uw tablet of smartphone bedienen.

Productinformatie Vitovalor PT2

Overzicht

Elektrisch vermogen
Brandstofcelmodule: 0,75 kWel
Thermisch vermogen
Totaal vermogen: 0,9 tot 30,8 kW (brandstofcelmodule: 1,1 kW)
Werkings-/gebruiksrendement:
Elektrisch rendement brandstofcelmodule: 37 %, totaal rendement brandstofcelmodule: tot max. 92 % (Hi), thermisch rendement piekbelastingsmodule: tot max. 98 % (Hs)
Energie-efficiëntieklasse
energieeffizienklasse.png
Verwarmen: A++ | Sanitair waterverwarming: A+
Brandstof
icon-gas.png
Aardgas E(H) / LL(L)
Toepassingsgebied
icon-wohngebaeude.png
een- en tweegezinswoning, nieuwbouw met beperkte warmtebehoefte
Warmwaterbereiding
Geïntegreerde warmwaterboiler van roestvast staal met een inhoud van 220 liter
Bediening
Regeling voor de weersafhankelijke werking met groot kleurentouchscreen
Andere kenmerken
Geïntegreerde bepaling van hoeveelheid stroom, gas en warmte (voor de berekening van de overheidssubsidie en van de terugvordering van de elektriciteitsbelasting)
Productdoorsnede brandstofcel-verwarmingstoestel Vitovalor PT2