Is mijn dak of carport geschikt voor zonnepanelen?

Er zijn een aantal verschillen tussen het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak ten opzichte van een hellend dak. Zo is niet alleen de constructie van het dak totaal anders, ook de belasting van je dak zit anders in elkaar. Wij zetten voor jou de informatie en enkele tips alvast samen in een overzicht.

(Image: ©Marina Lohrbach/Shutterstock.com)

Geschiktheid van een plat dak voor zonnepanelen  

Of jouw carport of het platte dak van jouw woning of achterbouw geschikt is voor zonnepanelen, hangt af van enkele factoren. Niet elk plat dak is er immers geschikt voor. Onze adviseurs helpen je graag om te bekijken of zonnepanelen mogelijk zijn in jouw individuele situatie, maar je dient in elke situatie alvast rekening te houden met volgende factoren:

  • Zon. Het lijkt evident, maar in eerste instantie moet er op een plat dak of carport voldoende zonlicht vallen. Zonder voldoende zonne-energie is het immers niet mogelijk om optimaal gebruik te maken van zonnepanelen en wordt het eerder een verlieslatende onderneming. Ook wanneer slechts enkele panelen in de schaduw liggen – door de woning van de buren, een schoorsteen,... – is de opbrengst aanzienlijk lager, net als de energieproductie.
  • Stevigheid. Zonnepanelen vereisen een sterk en goed gestut dak. Is je dakbedekking niet stevig genoeg, dan kan dit nooit het gewicht van de zonnepanelen, het frame en de ballast dragen zonder de woning of carport te beschadigen. Geen stevig plat dak? Dan zijn zonnepanelen uitgesloten.
  • Oppervlakte. Om gebruik te kunnen maken van zonne-energie, moet je minstens een set van vier zonnepanelen kunnen installeren, inclusief veiligheidsmarges. Je dak moet hiervoor bijgevolg lang en breed genoeg zijn en mag niet al te veel obstakels, zoals bijvoorbeeld lichtkoepels, bevatten. Op een plat dak dien je bovendien rijen van zonnepanelen te installeren, maar deze kunnen niet vlak achter elkaar liggen door schaduwen. Ook hiervoor moet dus voldoende ruimte aanwezig zijn.

Noord, oost, zuid of west  

Is je plat dak of carport geschikt bevonden voor zonnepanelen? Dan is het belangrijk om de juiste richting voor de plaatsing te gaan bepalen. Veelal worden zonnepanelen op een plat dak zoveel mogelijk in zuidelijke richting geïnstalleerd omdat ze op die manier het meeste licht vangen en zo het hoogste rendement opleveren. Ben je vrij beperkt in dakoppervlakte, dan kan het rendabeler zijn om de panelen op het oosten of het westen te gaan richten.