De omschakeling van arm naar rijk gas - wat u moet weten

Wat is het verschil tussen arm gas en rijk gas?

In België worden 2 soorten gas geïmporteerd en verdeeld: het zogenaamd 'arm' gas en 'rijk' gas.

De samenstelling van gas verschilt naargelang de herkomst. In de Nederlandse gasvelden is de energiewaarde van het gas ongeveer 15 procent lager dan in andere gasvelden. Er is met andere woorden 15  procent meer gas nodig om te koken of te verwarmen. Daarom wordt het ook laagcalorisch gas, L-gas of arm gas genoemd. In de rest van de wereld wordt gas meestal hoogcalorisch gas, H-gas of rijk gas genoemd.


Omschakeling van arm naar rijk gas

Waarom is de omschakeling naar rijk gas nodig?

De helft van de meer dan 3 miljoen gezinnen en bedrijven die verwarmen op aardgas verbruikt ‘arm’ gas. Die gasreserves raken echter uitgeput. Daarom heeft de Nederlandse overheid beslist om de export van gas geleidelijk aan te verminderen en volledig te stoppen in 2030.

De Belgen die arm gas gebruiken zullen stapsgewijs overstappen naar rijk gas. Dit rijke, hoogcalorische gas heeft echter een andere samenstelling dan die van arm gas. Daarom moet de infrastructuur die gebruikt wordt voor het transport van Nederlands gas in ons land aangepast worden.

Is de omschakeling nodig in mijn gemeente en wanneer is de omschakeling gepland?

De 1,6 miljoen particulieren en bedrijven die vandaag arm gas verbruiken, bevinden zich in volgende provincies:

 • Antwerpen
 • Vlaams-Brabant
 • Waals-Brabant
 • Luik (Hannut en Waremme)
 • Henegouwen
 • Namen
 • het Brussels Hoofdstedelijke Gewest
 • het westen van Limburg

Aangezien het om heel wat verbruikers gaat, zal de omschakeling al beginnen in 2018 en doorlopen tot 2029. Elk jaar wordt er een aantal gemeenten geconverteerd, in de zomerperiode.  

wanneer schakelt welke gemeente over op rijk gas

Wat moet ik doen?

Als u in een gemeente woont waar de overstap moet gebeuren moeten uw gastoestellen gecontroleerd worden. Het gaat meestal over verwarmingstoestellen en kooktoestellen. De eigenaar van het toestel betaalt de kosten van de controle. Dit geldt ook als u huurt, tenzij anders bepaald in het huurcontract.

U krijgt hierover een brief van uw netbeheerder (Eandis of Infrax) of van uw gasleverancier. U kan dit nazicht in de mate vna het mogelijke combineren met het verplichte tweejaarlijks onderhoud van uw stooktoestel.

Klik hier voor meer informatie over controles en bevoegde technici

gasumstellung-XL.jpg

Omschakeling van arm naar rijk gas: geen probleem voor gascondensatietoestellen van Viessmann

Vervang uw oude gasketel nu, het is het waard. Dankzij het intelligente verbrandingscontrolesysteem Lambda Pro Control passen de gascondensatieketels van Viessmann zich automatisch aan de gassamenstelling aan.

 • Consistente prestatie en efficiëntie bij wisselende gaskwaliteit
 • Verlaagde stookkosten door consequent laag brandstofverbruik
 • Lage emissies op lange termijn
 • 5 jaar garantie bij verbinding met de ViCare App

> Vraag nu gratis, niet-bindend advies aan!