Samenwerking met Panasonic voor Vitovalor PT2 en 300-P

In de samenwerking tussen Viessmann en Panasonic zijn twee traditionele bedrijven en innovatieleiders samengekomen om in Europa warmtekrachtkoppelingssystemen op basis van brandstofcellen op te zetten. Panasonic biedt sinds 2009 zeer efficiënte brandstofcellen aan en is de marktleider in deze technologie in Japan. Viessmann daarentegen is een van de Europese marktleiders op het gebied van verwarmingssystemen en biedt niet alleen de beste systeemcomponenten, maar ook een uitgebreide marktkennis.
 

Europa's eerste brandstofcelverwarming met PEM-technologie voor huiseigenaren

Met het oog op de toenemende decentralisatie van de energievoorziening spelen zeer efficiënte systeemoplossingen een steeds belangrijkere rol. De samenwerking tussen Viessmann en Panasonic is vooral gericht op warmtekrachtkoppelingssystemen met een lager rendement die tegelijkertijd elektriciteit en warmte produceren. Vergeleken met conventionele energieopwekking zijn deze zogenaamde micro-WKK-systemen zeer efficiënt. De verbeterde energie-efficiëntie levert ook een belangrijke bijdrage aan de klimaat- en milieubescherming. Daarom is de overheidssubsidie voor de Vitovalor PT2 (voorheen Vitovalor 300-P) een recordhoogte.

Deze factoren waren doorslaggevend voor het gezamenlijk onderzoek naar en de ontwikkeling van brandstofcelgebaseerde micro-WKK-systemen voor vrijstaande en halfvrijstaande woningen. Het plan was om een geïntegreerd product te ontwikkelen met een duurzaam energievoorzieningssysteem dat is afgestemd op de Europese markt. In 2014 lanceerden de twee ondernemingen Vitovalor PT2, Europa's eerste brandstofcelverwarmingstoestel met PEM-technologie voor vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen.
 

De éénwording van twee werelden 

De Vitovalor 300-P brandstofcel bestaat uit twee eenheden, een brandstofcelmodule en een gascondensatieketelmodule om piekbelastingen op te vangen. Een gedetailleerde beschrijving van het ontwerp van de brandstofcelverwarming vindt u op de functionaliteitspagina van de Vitovalor PT2. Panasonic is nog steeds verantwoordelijk voor de ontwikkeling, productie en levering van de brandstofcelunit (polymeer elektrolytmembraan, kortweg PEM). In dit opzicht wordt de Groep nog steeds beschouwd als een pionier. Panasonic is immers in 2009 begonnen met de verkoop van dergelijke systemen en heeft meer dan 100.000 brandstofcellen verkocht.

Als een van de Europese markt- en innovatieleiders op het gebied van hoogefficiënte verwarmingssystemen heeft Viessmann de ontwikkeling en voltooiing van de gascondensatieketelmodule op zich genomen. Viessmann is ook verantwoordelijk voor de hydraulische aansluiting en montage van de complete installatie. Het resultaat van deze samenwerking, die tot op de dag van vandaag voortduurt, is een verwarmingssysteem met een uitstekende energie-efficiëntie en betrouwbaarheid. De Vitovalor PT2 (voorheen Vitovalor 300-P) kan ook in een visueel op elkaar afgestemde woonruimte worden geïnstalleerd. De app kan via smartphone en tablet worden aangestuurd en geeft zo belangrijke informatie aan de eigenaar van de app. 


Het Panasonic-bedrijf

Onder de elektronicafabrikanten is Panasonic Corporation een van de grootste en meest succesvolle producenten van elektronica ter wereld. Het bestaat uit meer dan 500 bedrijven en heeft wereldwijd bijna 300.000 mensen in dienst. Het wordt vooral gekenmerkt door een zeer breed dienstenportfolio. Dit omvat de ontwikkeling en productie van elektrische componenten en producten voor particuliere en industriële toepassingen. De netto-omzet in het afgelopen boekjaar 2016 (eindigend op 31 maart 2016) bedroeg 7,553 biljoen yen, het equivalent van ongeveer 57 miljard euro. Meer informatie over het bedrijf is te vinden op de Panasonic website.

Logo des Unternehmens Panasonic - Kooperation Vitovalor 300-P

De Viessmann onderneming

Het in 1917 opgerichte familiebedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een van de toonaangevende internationale producenten van energiesystemen. De Viessmann-groep heeft wereldwijd 12.100 medewerkers in dienst en heeft een groepsomzet van 2,37 miljard euro. Het bedrijf is actief in 74 landen en heeft wereldwijd 120 verkoopkantoren. Op het gebied van verwarmings-, industrie- en koelsystemen biedt de Viessmann-groep individuele totaaloplossingen voor woongebouwen, bedrijfs- en industriële gebouwen en gemeentelijke toepassingen. De energiezuinige en bijzonder emissiearme systemen voor alle energiebronnen zijn verkrijgbaar in vermogensklassen van 1 tot 120.000 kW. Als familiebedrijf zet Viessmann zich tegelijkertijd in voor innovatie en duurzaamheid.

Logo des Unternehmens Viessmann - Kooperation Vitovalor 300-P