Gebruik hernieuwbare energie uit lucht en aarde met een warmtepomp

Warmtepompen maken gebruik van hernieuwbare energie afkomstig van de grond, de zon, het grondwater of de lucht. Ze verminderen het gebruik van fossiele brandstoffen, sparen waardevolle grondstoffen en beperken de schadelijke CO2-uitstoot.

Tegelijkertijd profiteert u van een bijkomend voordeel: de meeste warmtepompen van Viessmann beschikken ook over "active cooling"- en "natural cooling"-functies. Deze warmtepompen kunnen niet enkel op koude dagen ingezet worden om de woning te verwarmen, ook voorzien ze in de zomer een aangenaam binnenklimaat en een verfrissende koelte in huis.

Het uitgebreide gamma van verschillende soorten warmtepompen biedt de juiste warmtepomp voor elke behoefte. Al bij het ontwerp wordt rekening gehouden met de bouwkundige en geologische omstandigheden en met de persoonlijke warmtebehoefte.

De oplossingen van Viessmann zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Ze kunnen bovendien in combinatie met zonnesystemen alsook met een bestaand verwarmingssysteem op olie of gas in een polyvalent systeem worden gebruikt. Zo kunt u een systeem samenstellen dat optimaal aan uw wensen voldoet.

> Gamma hybride warmtepompen te combineren met een ketel op gas of mazout

> Gamma warmtepompen voor bedrijven en appartementsgebouwen

> Gamma warmtepompen voor publieke gebouwen 

WWP logo


Grond/water-warmtepompen

Meer informatie

Lucht/water-warmtepompen

Meer informatie

Split lucht/water-warmtepompen

Meer informatie

Warmtepompboilers

Meer informatie


Tot 8.000 € premie voor een warmtepomp

Wie bouwt of renoveert met plaatsing van een warmtepomp voor verwarming kan hiervoor een aantrekkelijke subsidie krijgen. Voor warmtepompboilers zijn specifieke premies voorzien. 

Voor nieuwbouwwoningen draagt een warmtepomp in Vlaanderen bij aan gunstig E-peil en de hiermee verbonden voordelen zoals een korting op de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar.

subsidie viessmann warmtepomp
anlage-vitocal-250-a.png

Welke warmtepomp kiezen? 

Viessmann heeft een breed aanbod van verschillende types warmtepompen. Welk type warmtepomp het best aansluit bij uw wensen, hangt onder andere af van uw type woning en warmtebehoefte.

Zo is de installatie van een lucht/water-warmtepomp het simpelste en toepasbaar voor de meeste woningen, maar biedt deze een minder stabiele temperatuur. Een geothermische warmtepomp haalt stabiele warmte uit de bodem, maar voor deze installatie is dan weer een boorvergunning nodig.

Contacteer een erkend installateur om de beste oplossing voor uw project te vinden.

Welke warmtepomp voor mijn zwembad?

Over het algemeen wordt er voor de verwarming van een zwembad gekozen voor een lucht/water-warmtepomp. De installatie van deze warmtepomp is simpel en kan uw energieverbruik tot vier keer verminderen.

Vitocal-200-A-Monoblock.jpg

Is een warmtepomp verplicht bij nieuwbouw?

Vanaf 2014 geldt er een verstrengde EPB-norm voor nieuwbouw. Dit betekent dat nieuwe woningen niet alleen goed geïsoleerd moeten zijn, maar ook een deel van het energieverbruik zelf moeten opwekken.

Om aan deze eis te voldoen kan u kiezen uit verschillende warmte- en energiebronnen, zoals: warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers. Een warmtepomp is hierbij een goede keuze met een hoog rendement, omdat deze niet enkel kan instaan als centrale verwarming, maar ook sanitair water kan voorzien. 

Is een warmtepomp goedkoper dan gas?

Jazeker, een warmtepomp heeft een hoger rendement dan een gasketel omdat u met een warmtepomp zelf warmte aan de buitenlucht onttrekt. Wel geldt er voor een warmtepomp een terugverdientijd omdat de installatie duurder is dan die van een gasketel.

Heeft u nog een goedwerkende gasketel? Dan kunt u met een hybride warmtepomp uw systeem energiezuiniger maken.


Vitocal-350

De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met die van een koelkast, maar dan omgekeerd.

Bij een koelkast wordt de warmte van binnen naar buiten geleid. Een warmtepomp werkt net omgekeerd. De warmte uit de lucht en de grond wordt via het verwarmingssysteem naar de woonkamer geleid.

Om de temperatuur te doen stijgen, wordt de damp van een koelvloeistof verdicht, zodat de temperatuur hoog genoeg is voor verwarming en sanitair waterverwarming. De Vitocal 350-G haalt daarbij temperaturen tot 72 °C, de Vitocal 300-A en Vitocal 350-A tot 65 °C. Omdat ze een aanvoertemperatuur bereiken die voldoende hoog is voor verwarming met radiatoren, kunnen deze warmtepompen ook gebruikt worden bij renovatie.


Hoge efficiëntie met Compliant Scroll-compressor

Bepalend voor de efficiëntie van een warmtepomp is het verdichtingsproces. Viessmann gebruikt hiervoor een Compliant Scroll-compressor. Deze compressor wordt gekenmerkt door een stille, trillingsarme, onderhoudsvrije en bijzonder duurzame werking.

Voor de warmteproductie wordt bv. warmte onttrokken aan de omgevingslucht, waarmee dan een koelvloeistof met laag kookpunt wordt verdampt. Het gas dat hierbij ontstaat, wordt door de Scroll-compressor verdicht en verwarmd. Het opgewarmde gas geeft de warmte in de condensator af aan het verwarmingswater of voor de sanitair waterverwarming en wordt daarna weer vloeibaar. Ten slotte wordt het koelmiddel dat nog onder druk staat in een expansieklep ontspannen, waarna de kringloop opnieuw kan beginnen.

Hoge efficiëntie met Compliant Scroll-compressor
Warmte uit de bodem (collector)

Warmte uit de bodem (collector)

[1] Vitocal warmtepomp
[2] Warmwaterboiler
[3] Buffervat

Warmte uit de bodem (sonde)

Warmte uit de bodem (sonde)

[1] Vitocal warmtepomp
[2] Warmwaterboiler
[3] Buffervat

Warmte uit de lucht

Warmte uit de lucht

[1] Vitocal warmtepomp
[2] Warmwaterboiler
[3] Buffervat

Warmte uit het grondwater

Warmte uit het grondwater

[1] Vitocal warmtepomp
[2] Warmwaterboiler
[3] Buffervat


Jaarrendement als kengetal

De prestatiecoëfficiënt COP (COP = Coefficient of Performance) is de verhouding van de afgegeven warmte tot het opgenomen vermogen. Het jaarrendement is het gemiddelde van alle COP-waarden over het hele jaar.Via de prestatiecoëfficiënt kan de efficiëntie van warmtepompen vergeleken worden. De COP-waarde geldt echter slechts voor een bepaald werkpunt bij een bepaalde werkingstemperatuur.

Bij het ontwerp van een installatie moet rekening gehouden worden met de werking over een volledig jaar. Hiervoor wordt de jaarlijks afgegeven hoeveelheid warmte in verhouding gezet tot het in dezelfde periode opgenomen elektrische vermogen van de warmtepompinstallatie. Hierbij wordt ook rekening gehouden met het verbruik van de pompen, regelingen enz. Het resultaat van deze berekeningen is het jaarrendement.


Warmtepompen Heizen mit Luft- und Erdwärme

Warmtepompen zijn de eerste keuze als het gaat om het besparen van verwarmingskosten en het op een milieuvriendelijke manier opwekken van warmte. Omdat de energie die een warmtepomp gebruikt, door het milieu in onbeperkte hoeveelheden en gratis beschikbaar wordt gesteld. Het volwaardige verwarmingssysteem heeft slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig voor de aandrijving en de pomp om deze energie bruikbaar te maken. Een warmtepomp maakt onafhankelijk van fossiele brandstoffen en draagt actief bij aan de vermindering van de CO₂-uitstoot en aan de klimaatbescherming.